Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΜεταφορέςΑεροπορικέςΤο αεροδρόμιο της Αθήνας πιστοποιήθηκε στο τελευταίο στάδιο του «Airport Carbon Accreditation:...

Το αεροδρόμιο της Αθήνας πιστοποιήθηκε στο τελευταίο στάδιο του «Airport Carbon Accreditation: Μετάβαση (Transition)» 

Ακόμα μια σημαντική διεθνής αναγνώριση προστέθηκε στις περιβαλλοντικές προσπάθειες του αεροδρομίου της Αθήνας, στο πλαίσιο του εθελοντικού προγράμματος για τη «Διαχείριση & Μείωση των Εκπομπών Άνθρακα Αεροδρομίων» (Airport Carbon Accreditation) του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI Europe).

Συγκεκριμένα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών μετά τα στάδια «χαρτογράφηση» (2009), «μείωση» (2011), «βελτιστοποίηση» (2014) και «ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα» (2016), πιστοποιήθηκε στο τελευταίο και πιο απαιτητικό στάδιο του προγράμματος, τη «μετάβαση» (Transition), στο σχεδιασμό του οποίου υπήρξε πρωτοστάτης, ενώ το  υποστηρίζει ενεργά από την έναρξή του και μέχρι σήμερα.

Τα κριτήρια της πιστοποίησης

Η σημαντική αυτή πιστοποίηση είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς ενεργειών του ΔΑΑ, που είναι οι εξής:

  • Η δέσμευση για το μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα της Εταιρείας Αεροδρομίου, σε συμφωνία με τον στόχο η αύξηση της θερμοκρασίας να μην υπερβαίνει τον 1,5°C που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα.
  • Ο υπολογισμός εκπομπών από ακόμη περισσότερες πηγές, όπως φθοριούχα αέρια που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις κλιματισμού του ΔΑΑ, μηχανήματα στα κατασκευαστικά έργα, υλικά αποπαγοποίησης κ.ά.
  • Η σύνταξη σχεδίου δράσης σε συνεργασία με τα τρίτα μέρη, με στόχους και μέτρα μείωσης των εκπομπών τους.

Δέσμευση για εκμηδένιση των εκπομπών άνθρακα έως το 2025

Μετά από μία μακροχρόνια προσπάθεια να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας από τις εγκαταστάσεις του, με σειρά παρεμβάσεων στον τρόπο λειτουργίας του αλλά και με επενδύσεις σε νέο και λιγότερο ενεργοβόρο εξοπλισμό, ο ΔΑΑ έχει καταφέρει να μειώσει δραματικά το δικό του αποτύπωμα άνθρακα κατά 60% από το 2005 έως το 2022.

Στο στάδιο της «Μετάβασης», ο ΔΑΑ προχώρησε ένα ακόμα βήμα, δεσμευόμενος σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2025. Η δέσμευση αυτή συνάδει με τη δέσμευση του ΔΑΑ για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2025 μέσω του οδικού χάρτη Route 2025. Στο πλαίσιο του Route 2025, ο ΔΑΑ στοχεύει επίσης να γίνει ο πρώτος διαχειριστής αεροδρομίων που θα καλύψει το 100% των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια με ιδιοπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές.

Ήδη από το Μάρτιο του 2023 προστέθηκε στην ήδη λειτουργούσα μονάδα παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά των 8 MWp, ο νέος φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 16 MWp (πρώτη φάση του Route 2025) για ιδιοκατανάλωση, ο οποίος εκτείνεται σε 210.000 τ.μ. Η παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού της πρώτης φάσης αντιστοιχεί στο 45% των αναγκών της ηλεκτρικής κατανάλωσης της εταιρείας αεροδρομίου, μειώνοντας ανάλογα και τις έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Με την ολοκλήρωση της επόμενης φάσης έως το 2025 θα εξασφαλισθεί η παραγωγή του 100% των αναγκών του ΔΑΑ σε ηλεκτρική ενέργεια για την επόμενη εικοσαετία.

Θεαματική μείωση του οικολογικού αποτυπώματος

Επιπλέον, ο ΔΑΑ προχωρά στη σταδιακή αντικατάσταση μέρους του στόλου οχημάτων του με ηλεκτρικά οχήματα, ενώ μελετά τη χρήση βιοκαυσίμου στα βαριά οχήματα και στον εξοπλισμό. Τέλος, εξετάζεται η αντικατάσταση του φυσικού αερίου για τη θέρμανση, καθώς και για την παραγωγή ζεστού νερού καθημερινής χρήσης, με εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης οι οποίες δεν προκαλούν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Με την πιστοποίησή του στο στάδιο της «Μετάβασης», ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών κατατάσσεται σε ένα από τα κορυφαία αεροδρόμια διεθνώς, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά έμπρακτα τη δέσμευσή του στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Η πιστοποίησή ισχύει έως το 2026.

Παράλληλα, με το σημαντικό του ρόλο ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, ο ΔΑΑ επιτυγχάνει τη θεαματική μείωση του οικολογικού αποτυπώματός του, επιδιώκοντας και επιτυγχάνοντας παράλληλα την περιβαλλοντική σύμπραξη του συνόλου των φορέων που δραστηριοποιούνται στην αεροδρομιακή κοινότητα.

Σημειώνεται ότι στο στάδιο της μετάβασης, μαζί με το αεροδρόμιο της Αθήνας βρίσκονται μεγάλα αεροδρόμια, όπως είναι του Λονδίνου (Χίθροου), του Άμστερνταμ (Σκίπολ) και του Ντάλας (Ντάλας Φορτ Γουόρθ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ