Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες 9ου ετήσιου συνέδριου του ITS Hellas, του Οργανισμού για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών στην Ελλάδα που κατάφερε για ακόμα μια χρονιά να φέρει σε διάλογο την πολιτική, την καινοτομία, την έρευνα και την επιχειρηματικότητα. Ένα διάλογο που έθεσε τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν σήμερα τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μεταφορών και της εφοδιαστικής και ο οποίος ανέδειξε τον ρόλο των ευφυών συστημάτων μεταφορών στην επίτευξη του στόχου για μετάβαση των συστημάτων Μεταφορών της χώρας στην αποδοτικότητα, στην κλιματική ουδετερότητα, στην ανθεκτικότητα και στην ασφάλεια.
Με όραμα ένα μέλλον όπου όλες οι μεταφορές, ανθρώπων και αγαθών, θα είναι ευφυείς, πράσινες και βιώσιμες, με διοργανωτή τον ITS Hellas, υπεύθυνο φορέα διοργάνωσης την ερευνητική ομάδα ISENSE του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών / Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΠΙΣΕΥ/ ΕΜΠ) και υπό την προεδρία του οργανισμού, το 9ο ΙΤS Hellas Conference με τίτλο Intelligent Trasport System in Greece: Explore, Innovate & Transform πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 5 και 6 Ιουνίου στο Royal Olympic Hotel στην Αθήνα και συγκέντρωσε περισσότερους από 100 συμμετάσχοντες και 20 ομιλητές.
Ανάμεσά τους ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Καθ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Γιάννης Ξιφαράς, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, καθώς και εκπρόσωποι των ΕΙΤ climate & EIT urban mobility στη χώρα, του ΤΑΙΠΕΔ, των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Συλλόγου Συγκοινωνιολόγων και του ILME αλλά και μέλη του ITS.
Στον επίσημο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χ. Σταϊκούρας εξέφρασε την βούληση της πολιτικής ηγεσίας να ενισχύσει τις πολιτικές προώθησης των ευφυών συστημάτων μεταφορών και να σχεδιάσει το μέλλον με τα μάτια στις νέες τεχνολογίες, που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου σε αυτή την κατεύθυνση, τα επιτεύγματα στην ψηφιοποίηση των Μεταφορών αλλά και στο Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Μεταφορών ως εργαλείο παρακολούθησης και λήψης αποφάσεων για την επιτάχυνση των αλλαγών στον τομέα των Μεταφορών και της εφοδιαστικής. Ο Υπουργός Μεταφορών δήλωσε την βούληση να συνεργαστεί το Υπουργείο με τον Ελληνικό Οργανισμό συστημάτων Μεταφορών για επίτευξη των κοινών στόχων.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δ. Παπαστεργίου, υπογραμμίζοντας τον ρόλο των συμπράξεων μεταξύ των δύο υπουργείων τόνισε πως η προσπάθεια είναι κοινή και παρουσίασε σχετικές δράσεις του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης που αλλάζουν το τοπίο, θέτουν στο επίκεντρο τους τα δεδομένα και τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων και υπόσχονται ένα ψηφιακό μέλλον για τις ελληνικές μεταφορές ενώ δήλωσε ότι καλωσορίζει τη συνεργασία του Υπουργείου με τον Οργανισμό Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών, ένα οικοσύστημα με το οποίο και ο ίδιος διαχρονικά συνεργάζεται.
«Στη βάση όλων όσων συζητάμε και σχεδιάζουμε βρίσκεται η έρευνα και η καινοτομία» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕK) και έδωσε πολύτιμα στοιχεία για τις ελληνικές επιδόσεις στον τομέα.
Το συνέδριο προλόγισε η δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου, Πρόεδρος ΙΤS Hellas, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ και Γραμματέας του Ευρωπαϊκού κόμβου Καινοτομίας για την κινητικότητα (EIT UM Association), και ο δρ. Άγγελος Αμδίτης, Αντιπρόεδρος ITS Hellas, Πρόεδρος ERTICO-ITS Europe, Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ.
«Είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε τις προϋποθέσεις για την προώθηση των ελληνικών τεχνολογικών λύσεων ευφυών συστημάτων Μεταφορών που είναι πολλές και αξιόπιστες, να εντάξουμε τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών ως τμήματα των υποδομών της χώρας και είναι απαραίτητο και να βελτιώσουμε την ετοιμότητα των οικοσυστημάτων κινητικότητας και Μεταφορών (δημόσιους ιδιωτικούς φορείς και κοινωνία) για να μπορέσουν να υποδεχτούν την καινοτομία . Μόνο έτσι θα χτίσουμε ένα βιώσιμο και ανθεκτικό οικοσύστημα στον τομέα των μεταφορών που θα συνεισφέρει στην επίτευξη της μέγιστης αποτελεσματικότητας στις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα. Tα ITS θα βρεθούν σε ένα νέο περιβάλλον λειτουργίας και ευκαιριών, γίνονται μέρος μια σύνθετης διαδικασίας αλλά και τμήμα των λύσεων που συμβάλουν στην επιτάχυνση της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα. Καθώς οι τεχνολογικές λύσεις αποκτούν πλέον από τοπική, παγκόσμια διάσταση, η διαλειτουργικότητα των τεχνικών λύσεων και η ικανότητα ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών (τεχνητή νοημοσύνη) θα είναι βασικοί παράγοντες της ανταγωνιστικότητας τους και οι ελληνικές επιχειρήσεις ευφυών συστημάτων Μεταφορών πρέπει σε αυτό το πλαίσιο να υποστηριχθούν από την πολιτεία και να συνεργαστούν με τους φορείς καινοτομίας και μεταξύ τους» εξήγησε η δρ. Γ. Αϋφαντοπούλου.
Η Πρόεδρος του ITS HELLAS παρουσίασε την πρόταση για προγραμματική συνεργασία του Οργανισμού με τα δυο Υπουργεία για την επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής ITS και την προτεραιοποίηση δράσεων ανάπτυξης και διαλειτουργικότητας των ευφυών συστημάτων Μεταφορών στην χώρα και ευχαρίστησε τους Υπουργούς για την θετική τους ανταπόκριση και την παρουσία τους στο συνέδριο.
«Οι εξελίξεις οι ίδιες δείχνουν ότι η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στις μεταφορές είναι μονόδρομος πλέον και όχι επιλογή. Αποτελεί όμως μια πολύπλοκη διαδικασία, στην οποία εμπλέκονται πολλοί φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί, όπου πρωταγωνιστούν οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλά όπου βέβαια υπάρχουν και παράγοντες πέρα από την τεχνολογία που καθορίζουν την επιτυχία. Η πολιτική βούληση, ο μακρόπνοος και αποτελεσματικός σχεδιασμός, η έγκαιρη δράση, η ιδιωτική πρωτοβουλία και το συλλογικό όραμα είναι μόνο μερικά από τα βασικά συστατικά μιας πετυχημένης πορείας προς το στόχο. Το φετινό συνέδριο του ITS Hellas έχει ακριβώς αυτό το στόχο: να φέρει όλα αυτά τα στοιχεία μαζί κάτω από το τρίγωνο Εξερεύνηση- Καινοτομία- Μεταμόρφωση και να δώσει νέα δυναμική στο ρόλο του ΙΤS Hellas σε αυτή τη διαδικασία» σημείωσε ο κ Α. Αμδίτης καλωσορίζοντας το κοινό στη διημερίδα.
Η πρώτη ημέρα επικεντρώθηκε στον μετασχηματισμό των μεταφορών. Εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης και ευρωπαϊκών φορέων και σχημάτων παρουσίασαν το ευρύτερο πλαίσιο, πτυχές από τις ευρωπαϊκές στρατηγικές, διεθνείς εξελίξεις και προτεραιότητες για την Ελλάδα. Παρακολουθήσαμε παρουσιάσεις από εκπροσώπους μεγάλων κατασκευαστικών και εταιρειών τεχνολογίας που συζήτησαν για τα ευφυή συστήματα ως μέρος της υποδομής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η συνεδρία για την αστική κινητικότητα στην οποία συμμετείχε ο Ι. Ξιφαράς Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, και ο Γ. Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βούλας- Βάρης-Βουλιαγμένης, εκπρόσωποι από την τοπική αυτοδιοίκηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον κόσμο του επιχειρείν, με ομιλίες που έδειξαν ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να διαβαίνει το δρόμο προς τις έξυπνες πόλεις του μέλλοντος και είναι σε θέση να συζητάει ανοικτά για τις προκλήσεις και τα οφέλη σε επίπεδο υλοποίησης.
Στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας δόθηκε βάρος την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, όπου παρακολουθήσαμε διεξοδικές παρουσιάσεις για το πως οι ελληνικές επιχειρήσεις μέρα με τη μέρα προσπαθούν να υποδεχτούν τις τεχνολογικές αλλαγές και το πώς η ελληνική έρευνα μπορεί να παράξει καινοτομία. Ζωηρή υπήρξε η συζήτηση για τις προκλήσεις που βιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον στον τομέα της εφοδιαστικής σε σχέση με τις εξελίξεις για την εφαρμογή των πρωτόκολλων eCMR & EFTi, και τις ευρύτερες τάσεις και πολιτικές που αναμένεται να οδηγήσουν την μεταμόρφωση του τομέα τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.
Τη δυναμική που αποκτά σήμερα ο ρόλος του ΙΤS Hellas, του Ελληνικού Οργανισμού για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών, ανέδειξε όχι μόνο η έντονη παρουσία της πολιτικής ηγεσίας στο 9ο ετήσιο συνέδριο αλλά και οι παρεμβάσεις των μελών του οργανισμού -σήμερα ο Οργανισμός μετράει περισσότερα από 30 μέλη- που μετέφεραν την μακρόχρονη εμπειρία τους στην ανάπτυξη τεχνολογιών και τους προβληματισμούς τους.
«Αυτές οι δυο ημέρες καταφέραν να δώσουν πνοή στο κοινό μας όραμα προς ένα βιώσιμο, πράσινο και διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφορών για την χώρα μας. Αυτός είναι ένας σημαντικός στόχος που ο ITS Hellas δεν θα μπορούσε να τον πετύχει χωρίς την πολύτιμη συμβολή των μελών του αλλά και του ευρύτερου οικοσυστήματος των μεταφορών και της εφοδιαστικής στην Ελλάδα. Η καλλιέργεια μια συνεργατικής κουλτούρας και η ενίσχυση δομών και σχηματισμών όπως ο ITS Hellas που εμπλέκουν στους κόλπους τους ετερόκλητους φορείς -με κοινό όμως όραμα- και υποστηρίζουν τις συμπράξεις και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας είναι απαραίτητοι για να μπορέσει η χώρα μας να ενσωματώσει την τεχνολογία, και να παράγει καινοτομία στις μεταφορές και την εφοδιαστική» σημειώνει η κ. Αυφαντοπούλου κλείνοντας το συνέδριο και προσκαλώντας τον ελληνικό επιχειρηματικό, ερευνητικό και ακαδημαϊκό κόσμο να γνωρίσει τα οφέλη από την ένταξη στον ITS Hellas.
Στην παράλληλη τεχνολογική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου γνωρίσαμε τεχνολογίες αιχμής, εγχώριες πρωτοβουλίες, καινοτόμες δράσεις, πιλοτικά ερευνητικά έργα και καινοτόμες δράσεις που αναπτύσσονται σήμερα από τα μέλη του ΙΤS Hellas.
Το 9o ITS Hellas και φέτος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Χρυσοί χορηγοί ήταν το το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ, η Deeptraffic και το I-SENSE Group του ΕΠΙΣΕΥ, και πολύτιμη χορηγική υποστήριξη υπήρξε από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου: Anytime, SmartNav Υunex Traffic, iLink, Hellastron.
- Μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας ήταν η T-PRESS.