Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΝαυτιλίαΗ επέτειος των 10 χρόνων του YES to Shipping Forum στα φετινά...

Η επέτειος των 10 χρόνων του YES to Shipping Forum στα φετινά Ποσειδώνια

Σε κλίμα συγκίνησης έπεσε η αυλαία της πιο επιτυχημένης διοργάνωσης των Ποσειδωνίων, στην ιστορία της έκθεσης, την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024, με τη διεξαγωγή του YES to Shipping Forum 2024, το οποίο συμπλήρωσε 10 χρόνια δράσης.

Τη διοργάνωση τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Μελίνα Τραυλού, ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της Έκθεσης Θέμης Βώκος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  Χρήστος Στυλιανίδης, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού  Ιωάννα Λυτρίβη,  ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γεώργιος Πατέρας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης, ο Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Γιώργος Αλεξανδράτος, ο Επίτιμος Πρόεδρος ICC HELLAS Νίκος Βερνίκος, ο Πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ  Χαράλαμπρος Σημαντώνης, η Πρόεδρος της WISTA International Έλπη Πετράκη, o Πρόεδρος του INTERNATIONAL PROPELLER CLUB (Port of Piraeus) Κωστής Φραγκούλης, ο  Ιδρυτής & Managing Director – Technomar Shipping Inc Γιώργος Γιουρούκος, ο COO της  Dorian LPG Αλέξανδρος Χατζηπατέρας, ο  Managing Director της  Alassia NewShips Management  Bασίλης Σακέλλης, ο CEO  της Andriaki Shipping Co. Lt Φώτης Δαλμυράς, η General Manager – Head of Shipping της EUROBANK Χριστίνα Μαργέλου και ο Managing Director της  SEA LINK NAVIGATION Ltd Νικόλαος Κοσμάτος.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα ακόλουθα:

Περισσότεροι από 600 φοιτητές και μαθητές ηλικίας 10 έως 29 ετών, από 61 ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά ιδρύματα  παρευρέθηκαν για ακόμη μία φορά στο συνέδριο αποτελώντας κοινωνούς της ενσάρκωσης του ανοιχτού διαλόγου μεταξύ νέων, στελεχών και εκπροσώπων θεσμικών φορέων. Το πρόγραμμα του συνεδρίου ήταν διαμορφωμένο έτσι ώστε να ωφελήσει στο έπακρο τους νέους, φέρνοντάς τους σε άμεση επαφή με τις εταιρείες και τους ειδικούς του κλάδου της ναυτιλίας.

Μια διαφορετική έναρξη από ότι έχουμε συνηθίσει σε ναυτιλιακά συνέδρια επιφύλασσαν μαθητές 8, 10 και 12 ετών, οι οποίοι παρουσίασαν μέσα από ένα θεατρικό το βιβλίο «Προς θάλασσα μεριά» που υπογράφουν η Δανάη Μπεζαντάκου και το YES Forum αφήνοντας ενθουσιασμένο το κοινό, το οποίο συμμετείχε ενεργά.

 Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης υπογράμμισε τη συμβολή πρωτοβουλιών όπως το YES Forum τονίζοντας πως η συμμετοχή του οργανισμού στις δράσεις του Υπουργείου για το έτος Ναυτικής Εκπαίδευσης είναι αναμφίβολη.

Στο ίδιο κλίμα συνέχισε και η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ιωάννα Λυτρίβη, η οποία εξήρε τον αντίκτυπο της πλειάδας των δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 10 χρόνια αλλά και την πρωτοβουλία έκδοσης του Ναυτιλιακού Οδηγού, τον οποίο έλαβαν όλοι οι συμμετέχοντες.

Στη συνέχεια 20 νέοι εθελοντές από σκηνής απηύθυναν ερωτήσεις σε 30 στελέχη από όλο το φάσμα τους ναυτιλιακού πλέγματος σχετικά με το τι τελικά πρέπει να έχει ένας νέος για να μπει στη ναυτιλία, ποιοι είναι οι τομείς που αναπτύχθηκαν περισσότερο στον κλάδο πρόσφατα, ποιες είναι οι προοπτικές που θα ανοίξει η αναγέννηση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, γιατί ψάχνουν και οι εταιρείες στελέχη και οι νέοι εργασία, καθώς και πολλά άλλα θέματα.

Στις στιγμές που ξεχώρισαν συμπεριλαμβάνεται και η πρόσκληση του Γιώργου Γιουρούκου σε δύο νεαρές ναυπηγούς του YES Forum να κάνουν πρακτική στην εταιρεία, τονίζοντας την προοπτική της ειδικότητάς τους αλλά και της γυναικείας παρουσίας στο χώρο, με την Πρόεδρο της Ε.Ε.Ε. να κάνει την ίδια πρόταση στις δύο νεαρές φοιτήτριες του τμήματος Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, οι νέοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν πάνω από 30 περίπτερα της έκθεσης, υπό την καθοδήγηση της ομάδας των 100 εθελοντών του YES (Young Shipping Executives) Forum που συμμετείχαν στη διοργάνωση και να συνομιλήσουν με περισσότερα από 40 στελέχη σε κύκλους συζητήσεων. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός του ότι έμαθαν για το αντικείμενο, τη δραστηριότητα των εταιρειών και το φάσμα του ναυτιλιακού πλέγματος, είχαν τη δυνατότητα να δώσουν το βιογραφικό τους απευθείας σε στελέχη των εν λόγω εταιρειών, αυξάνοντας κατά πολύ τις πιθανότητές τους να απορροφηθούν στη ναυτιλιακή αγορά.

H Δανάη Μπεζαντάκου, ιδρύτρια του YES Forum παρουσιάζοντας τους βασικούς πυλώνες του οργανισμού δεσμεύτηκε για την απρόσκοπτη συνέχιση των παρακάτω πρωτοβουλιών αλλά και για την επέκτασή τους εκτός συνόρων:

  • YES TOUR TO SCHOOLS: Με την επίσημη έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έχουμε πραγματοποιήσει παρουσιάσεις για τη Ναυτιλία και τον Θαλάσσιο Τουρισμό σε περισσότερους από 100.000 μαθητές άνω των 8 ετών και φοιτητές. Στόχος να αποκτήσουν οι νέοι ερεθίσματα και να συμπεριλάβουν τη ναυτιλία στο χάρτη των επιλογών τους για σπουδές ή επαγγελματική αποκατάσταση.
  • Ομάδες Mentoring: Δημιουργήσαμε σχεδόν 70 ζευγάρια mentors (ναυτιλιακών στελεχών) – mentees (νέων φοιτητών και αποφοίτων) με τα αποτελέσματα να είναι θεαματικά και πραγματικά να μην μπορώ να ξεχωρίσω ποια πλευρά είναι περισσότερο ενθουσιασμένη. Θα δείτε και θα ακούσετε περισσότερα στη συνέχεια.
  • Open Days: Επισκέψεις φοιτητών στα γραφεία Ναυτιλιακών Εταιρειών. Περισσότερες από 70 Εταιρείες έχουν ανοίξει τις πόρτες τους για να καλωσορίσουν νέους και να τους μυήσουν στον τρόπο λειτουργίας μιας ναυτιλιακής Εταιρείας.
  • YES to Shipping Forum: Διοργάνωση της Ημέρας Νέων στο πλαίσιο της έκθεσης «Ποσειδώνια» από το 2016. Δε χρειάζονται περισσότερα για αυτό.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Θέμης Βώκος ευχαρίστησε τη Δανάη Μπεζαντάκου για την αναθέρμανση της Παρασκευής των Ποσειδωνίων χάρη στο YES Forum, με το ραντεβού για την ημέρα των νέων να ανανεώνεται για την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ