Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΜεταφορέςΑεροπορικές«Πετάει» το φάρμακο στο αεροδρόμιο της Αθήνας*

«Πετάει» το φάρμακο στο αεροδρόμιο της Αθήνας*

Η παγκόσμια συνεργατική πλατφόρμα για την αριστεία στη διαχείριση και στη διακίνηση φαρμακευτικών ειδών και προϊόντων υγείας Pharma.Aero καλωσόρισε ως μέλος της το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στις 12 Ιουνίου.

Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το μεγαλύτερο και το πιο πολυσύχναστο στην περιοχή των Βαλκανίων, είχε ήδη λάβει από το 2023 την πιστοποίηση CEIV Pharma (Centre of Excellence for Independent Validators on Pharmaceutical Handling) από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

Για την είσοδο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στη Pharma.Aero, η κ. Λίνα Πάλλη, προϊσταμένη Λογαριασμών Πελατών στο τμήμα Ανάπτυξης Επίγειας Εξυπηρέτησης & Εμπορευματικών Υπηρεσιών του ΔΑΑ και συντονίστρια του IATA CEIV Pharma, δήλωσε τα εξής: «Στο ΔΑΑ πιστεύουμε ακράδαντα στη συνεργασία και στις κοινές δράσεις. Με την ένταξή μας στη Pharma.Aero, όχι μόνο θα συμμετέχουμε σε ένα διεθνές δίκτυο ειδικών και θα αποκτήσουμε πολύτιμη γνώση που μπορούμε να μεταφέρουμε στους τοπικούς μας εταίρους, αλλά θα υποστηρίξουμε επίσης τη σημαντική αποστολή της Pharma.Aero, η οποία είναι να προωθεί μια απρόσκοπτη αλυσίδα εφοδιασμού φαρμακευτικών προϊόντων».

Ο κ. Trevor Caswell, πρόεδρος της Pharma.Aero, απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών δηλώνοντας τα παρακάτω: «Με την ένταξή του στο συνεργατικό μας δίκτυο, η Pharma.Aero όχι μόνο αναγνωρίζει τη σημασία του αεροδρομίου στην περιοχή, αλλά και ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή της Μεσογείου. Είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία μας για να προωθήσουμε καινοτόμα έργα, τα οποία θα προσφέρουν ουσιαστική αξία για τον κλάδο μας και θα βελτιώσουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τους ανθρώπους παγκοσμίως».

Το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι το πρώτο αεροδρόμιο στην Ελλάδα με ουδέτερες εκπομπές άνθρακα από το 2016. Παράλληλα, μέσω της πρωτοβουλίας «Route 2025» έχει δεσμευτεί επίσημα από το 2019 για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2025, δηλαδή 25 χρόνια νωρίτερα από το στόχο του 2050 που έχει θέσει το Συμβούλιο Διεθνών Αεροδρομίων στην Ευρώπη (Airports Council International Europe [ACI Europe]).

Επίσης, ο ΔΑΑ είναι το πρώτο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο που τυποποίησε τις πολυτροπικές (multi-modal) εμπορευματικές ροές, συνδυάζοντας θαλάσσια, οδική και αεροπορική μεταφορά. Το τμήμα Εμπορευματικής Ανάπτυξης επιβλέπει όλες τις δραστηριότητες διαχείρισης φορτίου και ταχυδρομείου, λειτουργώντας ως συντονιστής, ενώ διευκολύνει την εμπορευματική κοινότητα του αεροδρομίου και ηγείται των εξελίξεων.

Η Pharma.Aero αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε εταιρείες παραγωγής φαρμακευτικών και άλλων προϊόντων υγείας και σε εμπορευματικές κοινότητες πιστοποιημένες για τη διαχείριση και τη διακίνηση φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων αεροδρομίων, αεροπορικών εταιρειών και άλλων παρόχων υπηρεσιών Logistics, με σκοπό να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις και τις μελλοντικές τάσεις στη μεταφορά υγειονομικού φορτίου.

Ο ΔΑΑ έχει αναγνωριστεί από την IATA για την πολύτιμη υποστήριξη και τη συνεισφορά του στα μέλη της τοπικής κοινότητας φορτίου που λαμβάνουν την πιστοποίηση CEIV Pharma. Αυτή η κοινή προσέγγιση περιλαμβάνει χειριστές ράμπας και φορτίου, μεταφορείς εμπορευμάτων και μια εταιρεία μεταφοράς φορτηγών που καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού αεροπορικών φορτίων.

Με πέντε εταιρείες, και συγκεκριμένα με την Goldair Handling SA, τη Skyserv SA, τη Swissport Greece SA, την DHL Global Forwarding (Hellas) SA και την Talos Attikis Ltd, αλλά και σε στενή συνεργασία με την IATA, τη διοίκηση του ΔΑΑ και τους συνεργάτες του, το τμήμα Εμπορευματικής Ανάπτυξης αντιμετώπισε προληπτικά τις αυξημένες απαιτήσεις για το χειρισμό και τη μεταφορά φαρμακευτικών προϊόντων αεροπορικώς.

Μάλιστα οι διαχειριστές φορτίου επένδυσαν πολλά στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ψύξης των τερματικών σταθμών τους, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι ενίσχυσαν τις επιχειρησιακές τους διαδικασίες για να διασφαλίσουν την ακεραιότητα κάθε προϊόντος, τηρώντας τα παγκόσμια πρότυπα και τελώντας σε συμμόρφωση με τους εθνικούς και με τους διεθνείς κανονισμούς.

Στιγμιότυπο από την απονομή της πιστοποίησης CEIV Pharma από τον Global Head of Cargo της ΙATA κ. Brendan Sullivan στον manager Ground Handling and Cargo Development του ΔΑΑ κ. Αλέξη Σιώρη, το Σεπτέμβριο του 2023.

Η πιστοποίηση CEIV Pharma

Κατά την τελετή απονομής της πιστοποίησης CEIV Pharma, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο του συνεδρίου Airfreight Pharma που διοργανώθηκε στην Αθήνα, ο κ. Αλέξης Σιώρης, Manager Ground Handling and Cargo Development του ΔΑΑ, είχε δηλώσει τα εξής: «Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που η IATA αναγνωρίζει το ρόλο μας να φέρουμε κοντά τα μέλη της κοινότητας φορτίων μας για να επιτύχουμε την περίφημη πιστοποίηση CEIV Pharma. Η πιστοποίηση αποδεικνύει ότι ο χειρισμός και η αεροπορική μεταφορά φαρμακευτικών προϊόντων μέσω βασικών εταίρων στην κοινότητα αεροπορικών Logistics στον αερολιμένα Αθηνών είναι σύμφωνη με τα υψηλότερα παγκόσμια πρότυπα. Αυτό το έργο σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε με έναν πραγματικά συνεργατικό τρόπο, σε περιόδους δύσκολες λόγω της σοβαρής αναταραχής που προκάλεσε η Covid-19. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη “στάση με το βλέμμα στο μέλλον” των τοπικών συνεργατών φορτίου και στοχεύουμε από κοινού, μαζί με την τοπική φαρμακοβιομηχανία, να οδηγήσουμε σε νέα ύψη την ήδη σημαντική διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων μέσω του ΔΑΑ».

*Παρουσίαση στο τεύχος Ιουνίου 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ