Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΚίμων Μαγκριώτης (Mangrinox ΑΕ): «Η ελληνική βιομηχανία πρέπει να εστιάσει στις εξαγωγές»

Κίμων Μαγκριώτης (Mangrinox ΑΕ): «Η ελληνική βιομηχανία πρέπει να εστιάσει στις εξαγωγές»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mangrinox μάς μιλάει για το ξεκίνημα και για την εξέλιξη της εταιρείας στο χώρο του βιομηχανικού εξοπλισμού.

Συνέντευξη στη Γεωργία Μολώση (έντυπο τεύχος Σεπτεμβρίου 2023)

Με έτος ίδρυσης το 1964 ως τεχνική και εμπορική εταιρεία, η Mangrinox διακρίνεται σήμερα στο χώρο της εμπορίας βιομηχανικού εξοπλισμού ως μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες εταιρείες του είδους της, χάρη στο ευρύ πελατολόγιό της και στη διατήρηση μεγάλου στοκ εμπορευμάτων. Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της κ. Κίμων Μαγκριώτης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Logistics & Management.

Ο κ. Μαγκριώτης τονίζει τη σημασία της αξιοπιστίας και της ποιοτικής εξυπηρέτησης σε κάθε επαφή της εταιρείας με τους πελάτες της, πριν και μετά την πώληση. Μας μιλάει επίσης γενικότερα για το βιομηχανικό κλάδο στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ως βασικό πρόβλημά του την έλλειψη υποδομών και χρηματοδοτήσεων.

LM Κύριε Μαγκριώτη, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, θα μπορούσατε να μας πείτε πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε μέχρι σήμερα η Mangrinox;

– H MΑΓΚΡΙΝΟΞ Α.Ε. ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ως αντιπρόσωπος μιας αμερικάνικης εταιρείας παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα. Γι’ αυτό και η κατάληξη της ονομασίας της εταιρείας μας είναι «-ΙΝΟΞ» (ή «inox» στα αγγλικά, εξ ου και η επωνυμία «Mangrinox»), το οποίο, όπως όλοι γνωρίζουμε, σημαίνει ανοξείδωτο.

Εν συνεχεία και σιγά σιγά προστέθηκαν διάφορες δραστηριότητες και σε άλλους τομείς, και πρώτα απ’ όλα στη μετάδοση κίνησης και κατόπιν στην ανύψωση. Με την πάροδο των ετών η εξέλιξη της εταιρείας κρίνεται –χωρίς υπερβολή– πολύ ικανοποιητική.

Η MΑΓΚΡΙΝΟΞ Α.Ε. αυτή τη στιγμή διαθέτει ιδιόκτητα γραφεία και αποθήκες στην Αθήνα και στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης έχουμε ανοίξει υποκατάστημα στον Πειραιά και βασική μέριμνά μας είναι να υπάρχει πάντα μεγάλη παρακαταθήκη ειδών, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των πελατών μας.

– Ποιες είναι οι βασικές δραστηριότητες της εταιρείας σήμερα και από ποιον τομέα αντλείτε το μεγαλύτερο μέρος του πελατολογίου σας;

– Οι βασικές δραστηριότητές μας εξακολουθούν να αφορούν τη μετάδοση κίνησης και την ανύψωση. Και το πελατολόγιό μας προέρχεται κυρίως από τους τομείς της βιομηχανίας και της ενέργειας.

– Ποια προϊόντα σας απευθύνονται ειδικά στον τομέα των Logistics, ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους και πώς ανταποκρίνεται η ελληνική αγορά;

– Τα προϊόντα μας που απευθύνονται στον τομέα των Logistics είναι τα παλετοφόρα (ηλεκτρικά και χειροκίνητα), τα στάκερ, τα ηλεκτρικά βαρούλκα και οι γερανογέφυρες. Η ελληνική αγορά ανταποκρίνεται θετικά, λόγω της καλής ποιότητας των προϊόντων μας και των ανταγωνιστικών τιμών που προσφέρουμε, καθώς και χάρη στις ποιοτικές υπηρεσίες after sales service που παρέχουμε.

– Ύστερα από σχεδόν 60 χρόνια στο χώρο του βιομηχανικού εξοπλισμού, θα έλεγα ότι έχετε μια απτή εικόνα της εξέλιξης της ελληνικής βιομηχανίας στην πορεία του χρόνου. Θα θέλατε να μας την περιγράψετε μέσα από τη δική σας εμπειρία;

– H ελληνική βιομηχανία εκσυγχρονίζεται επιτυχώς βάσει της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και μόνο. Και στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της επιδεικνύει μια ιδιαίτερα σοβαρή προσπάθεια προκειμένου να επιτύχει εξοικονόμηση ενέργειας, με σκοπό τη μείωση του υψηλού κόστους της.

– Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι τα βασικά προβλήματα του κλάδου σήμερα στην Ελλάδα και ποιες οι προοπτικές ανάπτυξής του;

– Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του βιομηχανικού εξοπλισμού είναι η ανεπάρκεια βασικών υποδομών και η περιορισμένη χρηματοδότηση. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο σε προγράμματα του ΕΣΠΑ που προέρχονται από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Ένα άλλο εγγενές πρόβλημα της ελληνικής αγοράς, το οποίο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, είναι το μικρό μέγεθός της. Για το λόγο αυτό, η ελληνική βιομηχανία πρέπει να επικεντρωθεί στον εξαγωγικό τομέα.

– Με ποιες εταιρείες του εξωτερικού συνεργάζεστε και με ποια κριτήρια επιλέγετε τους συνεργάτες σας;

– Τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγουμε τους συνεργάτες μας είναι πρώτα η αξιοπιστία και μετά η ποιότητα των προϊόντων τους. Βέβαια, αποτελεί πάντα βασική προϋπόθεση για μας να έχουμε λογικές τιμές έναντι του ανταγωνισμού.

Οι κυριότεροι συνεργάτες μας από το εξωτερικό είναι οι εταιρείες ΚΙΤΟ, ΑΒUS Kransysteme, Getriebebau NORD, WEG, Ningbo Staxx, Wabtec κ.ά.

– Πώς αντιμετωπίζετε την άνοδο του πληθωρισμού και την εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών και των καυσίμων στα ύψη τα δύο τελευταία χρόνια; Πώς επηρεάζονται οι δραστηριότητές σας;

– Επειδή η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα πέρα από το να περιορίσουμε το ποσοστό του κέρδους μας. Αυτή είναι η στρατηγική που εφαρμόζουμε ήδη, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε έξοδα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

– Ποιες είναι οι αρχές και η πολιτική που ακολουθείτε στη διοίκηση της Mangrinox;

–Με πνεύμα δικαιοσύνης και λαμβάνοντας υπόψη αξιοκρατικά κριτήρια, προσπαθούμε να έχουμε στο δυναμικό μας άτομα ικανά, εργατικά και αξιόπιστα. Έτσι, χάρη στο άριστο προσωπικό μας, επιτυγχάνουμε το στόχο που έχουμε όσον αφορά την ομαλή λειτουργία της εταιρείας.

– Για ποιους λόγους θα προτιμούσε ένας υποψήφιος πελάτης τη Mangrinox από άλλες εταιρείες του ανταγωνισμού;

– Οι πελάτες και συνεργάτες της εταιρείας μας επιλέγουν συνειδητά για την καλή ποιότητα των προϊόντων μας και την εξαιρετική σχέση ποιότητας – τιμής, καθώς επίσης για την υποδειγματική και άμεση εξυπηρέτηση που παρέχουμε.

– Πώς αντιμετωπίζετε το φαινόμενο της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού που παρατηρείται σήμερα στην ελληνική αγορά εργασίας;

– Είναι πράγματι δύσκολο να βρει μια εταιρεία εξειδικευμένο προσωπικό. Εμείς ευτυχώς είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, κάνοντας τις αναγκαίες υπερβάσεις. Θεωρώ όμως ότι στο εγγύς μέλλον θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα προσωπικού κι εμείς.

– Οι νέες τεχνολογίες εξαπλώνονται πλέον ταχύτατα. Πώς ανταποκρίνεστε στις προκλήσεις αυτές; Τι αφήνετε πίσω και τι νέο υιοθετείτε;

– Προσπαθούμε διαρκώς να ακολουθούμε τις εξελίξεις στο μέγιστο δυνατό βαθμό και να εκσυγχρονιζόμαστε σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής.

– Ποιο είναι το πλάνο σας για την περαιτέρω ανάπτυξη της Mangrinox τα επόμενα χρόνια;

– Η εταιρεία μας θα συνεχίσει τη δραστηριοποίησή της στελεχωμένη από εξειδικευμένο προσωπικό, βασιζόμενη στις αναπτυξιακές αρχές της και καταβάλλοντας σκληρή δουλειά. Έτσι ευελπιστούμε ότι η ανοδική πορεία της θα συνεχιστεί και ότι η εταιρεία θα γίνει ακόμα καλύτερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ