Ιωσήφ Αρμάος (Schneider Electric): «Γεφυρώνουμε το χάσμα μεταξύ προόδου και βιωσιμότητας»

Ο Customer Satisfaction & Quality Business Partner της Schneider Electric Greece, κ. Ιωσήφ Αρμάος, μιλάει στο Logistics & Management για το όραμα, τις πρωτοβουλίες και το νέο πρόγραμμα αειφορίας της εταιρείας για την επόμενη πενταετία.

Συνέντευξη στη Γεωργία Μολώση (Στο έντυπο τεύχος Οκτωβρίου 2021)

Από τις κορυφαίες διεθνώς εταιρείες παροχής ψηφιακών λύσεων ενέργειας και αυτοματισμού, η Schneider Electric, με κεντρικό της σύνθημα «Life Is On», διακρίνεται για τις πρωτοποριακές υπηρεσίες της που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη και την εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα.

Σε όλα αυτά, καθώς και στο πενταετές πλάνο της Schneider Electric, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Customer Satisfaction & Quality Business Partner της εταιρείας κ. Ιωσήφ Αρμάος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Logistics & Management. Ο κ. Αρμάος τονίζει τη σημασία που δίνει η εταιρεία στον ανθρώπινο παράγοντα και στο χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης και υπογραμμίζει το βασικό στόχο της να ενθαρρύνει καταναλωτές και επιχειρήσεις για την αποδοτικότερη χρήση ενέργειας και πόρων, την πρόσβαση στους οποίους θεωρεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Να θυμίσουμε ότι η Schneider Electric αναδείχτηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στους κορυφαίους πέντε των Supply Chain Awards της Gartner, παραμένοντας στην 4η θέση στην ετήσια κατάταξη εταιρικών αλυσίδων εφοδιασμού. Πρόκειται για την έκτη φορά που η εταιρεία εντάσσεται στη λίστα των Top 25, γεγονός που αποτελεί επιβράβευση για τις συνεχείς προσπάθειές της να ενισχύσει και να ψηφιοποιήσει τις λειτουργίες της αλυσίδας εφοδιασμού της.

– Κύριε Αρμάο, τι ακριβώς σημαίνει για τη Schneider Electric και για τους πελάτες σας το κεντρικό σύνθημα της εταιρείας «Life is On»;

– Καθ’ όλη την πορεία της, η Schneider Electric έμεινε πιστή στο όραμα και στο σκοπό της να συμβάλει ώστε όλοι μας να μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο την ενέργεια και τους κοινούς πόρους του πλανήτη μας, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ προόδου και βιωσιμότητας. Αυτό είναι το όραμα της Schneider Electric που συνοψίζεται στο σύνθημα «Life Is On».

– Ποιο είναι, λοιπόν, το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Schneider Electric στην παγκόσμια αγορά, αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα;

– Η Schneider Electric είναι μία εταιρεία με ξεκάθαρη στρατηγική και όραμα, όχι μόνο για το τι θέλει να πετύχει, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα το πετύχει. Πιο συγκεκριμένα, το «πιστεύω» της εταιρείας είναι ότι οι σπουδαίοι άνθρωποι είναι εκείνοι που την κάνουν κορυφαία επιχείρηση. Για να προσελκύσει και να διατηρήσει αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους, η Schneider Electric πρεσβεύει έναν ηθικό και υπεύθυνο τρόπο λειτουργίας, θέτοντας την εμπιστοσύνη ως βασικό θεμέλιο. Όλες οι ενέργειες, οι αλληλεπιδράσεις και οι συναλλαγές της χτίζουν αυτή την εμπιστοσύνη με τις τοπικές κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται, καθώς και με τις εταιρείες και τις χώρες που εξυπηρετεί.

Πρόσφατα η Schneider Electric ανακοίνωσε το νέο της πρόγραμμα αειφορίας για την πενταετία 2021-2025, σε συνέχεια των δράσεών της εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Το νέο πρόγραμμα αποδεικνύει έμπρακτα την ισχυρή δέσμευση της εταιρείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την κυκλική οικονομία, την εμπιστοσύνη, τη δημιουργία ίσων ευκαιριών, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων όλων των γενεών και, τέλος, την εφαρμογή όλων των παραπάνω και τοπικά, προκειμένου να απαντήσει και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

– Σε ποιους τομείς της αγοράς απευθύνονται οι ψηφιακές λύσεις ενέργειας και αυτοματισμού που παρέχετε; Ποιο είναι το πελατολόγιό σας;

– Για τη Schneider Electric, η πρόσβαση στην ενέργεια και στο ψηφιακό περιβάλλον αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν τη φιλοσοφία για αποδοτική χρήση ενέργειας και πόρων. Η εφαρμογή των εξειδικευμένων λύσεων της Schneider Electric βοηθά τις επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και παράλληλα να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. Οι ολοκληρωμένες λύσεις IT υποδομών που προτείνει η εταιρεία μας επιτρέπουν τον πραγματικό μετασχηματισμό, από τα περιφερειακά συστήματα στα άκρα των δικτύων μέχρι τον πυρήνα (core) των τεχνολογικών υποδομών και τα περιβάλλοντα cloud, ενώ ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες των πελατών για «έξυπνη συνδεσιμότητα».

Με την έλευση του IoT, το cloud computing δεν μπορεί πλέον να καλύψει πλήρως τις επιχειρηματικές ανάγκες, γρήγορα και εύκολα. Ως αποτέλεσμα, η υπολογιστική ισχύς και η αποθήκευση εισάγονται στην άκρη του δικτύου προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος μεταφοράς δεδομένων και να αυξηθεί η διαθεσιμότητα επιχειρηματικών εφαρμογών.

H Schneider Electric προσφέρει λύσεις edge computing που είναι εξαιρετικά σημαντικές σε IoT εφαρμογές, τόσο για το εύρος ζώνης όσο και για την αδράνεια και τις ρυθμιστικές απαιτήσεις. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει συμμετάσχει στα μεγαλύτερα τοπικά έργα σε όλους τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται.

Ενδεικτικά αναφέρω μερικά από τα έργα μας στον κτιριακό κλάδο, όπως είναι τα κτίρια γραφείων «Agemar» και «The Orbit», το ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Αστέρα Βουλιαγμένης», καθώς και πληθώρα εμπορικών κτιρίων, όπως το «Metro Cash & Carry», έργα στα οποία προσφέρουμε λύσεις παρακολούθησης και εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και κτιριακού αυτοματισμού.

Στη βιομηχανία, η Schneider Electric έχει συνεργαστεί με κορυφαίες εταιρείες, όπως είναι η ΧΑΛΚΟΡ, τα «Σωληνουργεία Κορίνθου», ο όμιλος Mondelez, η Philip Morris International και η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», παρέχοντας λύσεις διαχείρισης ενέργειας αλλά και ψηφιοποίησης των βιομηχανικών διεργασιών.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει συμμετάσχει σε σημαντικά έργα υποδομών, όπως είναι το «Αττικό Μετρό», η διασύνδεση των Κυκλάδων, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας του ομίλου επιχειρήσεων «Μυτιληναίος Α.Ε.», καθώς και πληθώρα έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία της στα μεγαλύτερα ιδιωτικά και δημόσια data center της χώρας, όπως είναι, για παράδειγμα, το «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας», στο οποίο παρέχει εξειδικευμένες λύσεις για τη διαχείριση της ενέργειας, του κτιρίου αλλά και του ΙΤ εξοπλισμού.

– Ψηφιακός μετασχηματισμός, αυτοματισμοί, ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, ανάλυση δεδομένων κλπ. είναι οι λύσεις που έχουν μπει πλέον στην καθημερινότητα ή στον προγραμματισμό των επιχειρήσεων που έχουν σκοπό να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους την επόμενη μέρα. Με ποιον τρόπο συνδυάζονται όλα αυτά με την τεράστια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής;

– Πρόσφατα η Schneider Electric κατατάχθηκε πρώτη στη λίστα του Corporate Knights με τις πιο βιώσιμες εταιρείες παγκοσμίως, επιταχύνοντας τη στρατηγική της για βιωσιμότητα. Πρόκειται για μία σημαντική αναγνώριση της διαρκούς δέσμευσης της Schneider Electric σε θέματα ESG (Environmental, Social and Corporate Governance), η οποία αναγνώριση υπογραμμίζει το μετασχηματισμό της εταιρείας σε έναν κορυφαίο πάροχο ψηφιακών λύσεων που διευκολύνουν την ενεργειακή απόδοση και τη βιωσιμότητα.

Μόλις τον περασμένο χρόνο, η Schneider Electric επιτάχυνε τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανακοινώνοντας τη δέσμευσή της για το κλίμα. Επιπλέον, ήταν η πρώτη εταιρεία που εξέδωσε έγγραφο σχετικό με τα ζητήματα ESG, ενώ κατατάχθηκε στη λίστα Corporate Disclosure Project (CDP) A-List για δέκατη συνεχή χρονιά, σχετικά με την περιβαλλοντική διαφάνεια και δράση.

Ενισχύοντας περαιτέρω τις δεσμεύσεις της, η εταιρεία θα εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα Schneider Sustainability Impact (SSI) που θα διαρκέσει από το 2021 έως το 2025 και το οποίο αποσκοπεί στη σημαντική επιτάχυνση προηγούμενων στόχων. Ενδεικτικά, μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, οι ψηφιακές λύσεις, η τεχνολογία και οι υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία βοήθησαν τους πελάτες της να εξοικονομήσουν πάνω από 130 εκατ. τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα –εξοικονόμηση που ισούται με εκπομπές αντίστοιχες 30 εκατ. αυτοκινήτων στην Αμερική για ένα χρόνο. Επιπλέον, η Schneider Electric αύξησε το ποσοστό των λειτουργιών της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 2% στο 80%.

Ένα ακόμη παράδειγμα του οικολογικού τρόπου σκέψης της εταιρείας αποτελεί η σχεδίαση του εξοπλισμού μέσης τάσης με τεχνολογία SF6-free, δηλαδή με την αφαίρεση του επιβλαβούς και επιβαρυντικού για το περιβάλλον αερίου SF6 που προηγουμένως αποτελούσε το στάνταρ για τον εξοπλισμό πρωτεύουσας και δευτερεύουσας διανομής ενέργειας SM6, RM6 και GHA.

Επιπρόσθετα, η εφοδιαστική αλυσίδα της Schneider Electric προσπαθεί συνεχώς να τηρεί όσο το δυνατόν περισσότερο όλες τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της εταιρείας, ελαχιστοποιώντας τη χρήση κιβωτίων και πλαστικών τσαντών, καθώς και την ποσότητα των αποβλήτων, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, επιδιώκει να συνδυάζει τις παραγγελίες, ώστε να μειώνεται η κατανάλωση χαρτιού από τα έγγραφα αλλά και να χρησιμοποιούνται λιγότερα υλικά συσκευασίας.

Επαναπροσδιορίζοντας τη διαδικασία παραγγελιών, η εταιρεία έχει καταφέρει να μειώσει ορατά τη χρήση κουτιών και κιβωτίων κατά 20%. Επιπλέον, το 40% των κιβωτίων και των κουτιών που χρησιμοποιούνται για την αποστολή των παραγγελιών είναι επαναχρησιμοποιούμενα. Τέλος, η χρήση πλαστικών τσαντών και προστατευτικών καλυμμάτων έχει μειωθεί όπου ήταν εφικτό, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 5 τόνων πλαστικού το χρόνο.

Ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών με διαφάνεια

– Ποια είναι τα σχέδια της Schneider Electric για το μέλλον; Προγραμματίζετε κάποιες επενδύσεις ή το λανσάρισμα νέων λύσεων;

– H Schneider Electric θέτει τις αρχές για τη σύννομη και διαφανή λειτουργία της. Κάθε χρόνο, όλοι οι εργαζόμενοί της λαμβάνουν εκπαίδευση σχετικά με τις αρχές εταιρικής υπευθυνότητας (principles of responsibility).

Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι των εταιρικών σχέσεων στη Schneider Electric είναι η διαφορετικότητα και η ένταξη (diversity, equity & inclusion). Στόχος της εταιρείας είναι –και παραμένει για το μέλλον– να υπάρχει μια καθολική κουλτούρα που δεν αποκλείει κανέναν και σύμφωνα με την οποία όλα τα είδη διαφορετικότητας συνιστούν πραγματική αξία για την εταιρεία.

Τέλος, εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των στρατηγικών μας συμμαχιών με άλλες εταιρείες, καθώς επίσης για την ενδυνάμωση των συνεργασιών μας με τοπικούς διανομείς, κατασκευαστές πινάκων, system integrators κλπ. Αν και αυτό δεν είναι κάτι νέο για τη Schneider Electric, θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε προκειμένου να δίνουμε συνεχώς μεγαλύτερη αξία σε όλες τις συνεργασίες μας.

Διασύνδεση και ανάλυση δεδομένων μέσω EcoStruxure

– Με ποιον τρόπο λειτουργεί η πλατφόρμα EcoStruxure και ποια είναι τα οφέλη της για τις σύγχρονες επιχειρήσεις;

– Η πλατφόρμα EcoStruxure είναι η βασική καινοτομία που εισάγουμε στην αγορά. Πρόκειται για την ανοιχτή και διαλειτουργική ΙοΤ αρχιτεκτονική συστημάτων και πλατφόρμα της Schneider Electric, η οποία αφορά όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.

Πιο απλά, αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες της Schneider Electric μπορούν να τοποθετούν στις εγκαταστάσεις τους ευφυείς και διασυνδεδεμένες συσκευές, να συλλέγουν από αυτές δεδομένα ως προς τη λειτουργία των συστημάτων τους, να τα ελέγχουν, καθώς και να αναλύουν και να κατανοούν τα δεδομένα αυτά, προκειμένου στο τέλος της ημέρας να μπορούν να καταλήγουν σε ένα συγκεκριμένο πόρισμα και σε μια στρατηγική ως προς το πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν πιο αποδοτικά.

Το EcoStruxure μπορούμε να το δούμε ως μία αρχιτεκτονική με τρία διαφορετικά επίπεδα αλληλένδετα μεταξύ τους, τα οποία ανταλλάσσουν πληροφορίες. Το πρώτο επίπεδο αφορά τα ευφυή διασυνδεδεμένα προϊόντα (connected products), προϊόντα δηλαδή όπως είναι τα αισθητήρια, οι διακόπτες ισχύος, οι ρυθμιστές στροφών κλπ., με δυνατότητα όμως επικοινωνίας και διασύνδεσης ώστε να μεταφέρουν πληροφορίες από τη λειτουργία τους.

Το δεύτερο επίπεδο είναι αυτό του τοπικού ελέγχου (edge control). Εδώ βρίσκουμε λογισμικά τα οποία βρίσκονται φυσικά στην εγκατάσταση του πελάτη για το χειρισμό και τον έλεγχο των συσκευών, καθώς και για την επίλυση τυχόν προβλημάτων. Ενδεικτικά αναφέρω τα λογισμικά SCADA για το βιομηχανικό περιβάλλον, όπως και τα BMS για τα κτίρια.

Στο edge control, όπως είπα, συλλέγουμε την πληροφορία από τις συσκευές. Αυτό όμως είναι το πρωταρχικό στάδιο μεταφοράς δεδομένων. Στη συνέχεια, κάποιος πρέπει να αναλύσει τα δεδομένα μακροσκοπικά, ώστε να μπορέσει να προβεί σε βελτιωτικές δράσεις.

Σε αυτό το σημείο βρίσκουμε απαντήσεις από το τρίτο επίπεδο του EcoStruxure, αυτό των app, των analytics και των υπηρεσιών. Εδώ, λοιπόν, έχουμε λογισμικά στο cloud και εξειδικευμένες υπηρεσίες, με τη βοήθεια των οποίων παίρνουμε τις πληροφορίες από τα δύο πρώτα επίπεδα.

Με ειδικούς αλγόριθμους ΑΙ ενημερώνεται ο χρήστης για τους βέλτιστους τρόπους ανατροφοδότησης των συσκευών με πληροφορίες και κατάλληλα μηνύματα, ώστε αυτές να λειτουργούν πιο αποδοτικά. Στο επίπεδο αυτό, τα λογισμικά της Schneider Electric φέρουν τον διακριτικό τίτλο «advisors», όπως είναι, για παράδειγμα, το resource advisor, το facility advisor, το asset advisor και πολλά άλλα.

Ελέγξτε επίσης

Νίκος Παπαθανάσης: Η εφοδιαστική ως μοχλός της εθνικής και της διεθνούς συνδεσιμότητας

  H ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και δημιουργίας …

Τα Περιοδικά μας