«Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί» σε 34 πόλεις, 6 Περιφέρειες και 41 σημεία διασκέδασης

Στις 17 Οκτωβρίου η 14η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»

Με κεντρικό μήνυμα «αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί», το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» διοργανώνει το Σάββατο 17 Οκτωβρίου την 14η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» σε 34 μεγάλες  πόλεις στην Ελλάδα.  Το ινστιτούτο καλεί τις παρέες σε όλη την Ελλάδα να ορίσουν ένα άτομο που δεν θα καταναλώσει ποτό εκείνη τη βραδιά και το οποίο θα αναλάβει το ρόλο του «οδηγού της παρέας»!

Η δράση θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση όλων των κανόνων και των μέτρων ασφαλείας (μάσκες, επιστόμια μιας χρήσεως, τήρηση αποστάσεων κτλ.),  σε 34 πόλεις, σε συνεργασία με 6 Περιφέρειες, ενώ θα συμμετάσχουν 41 νυκτερινά σημεία διασκέδασης!

Στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, ένα μήνυμα που το  Ι.Ο.ΑΣ. πασχίζει να στείλει όσο πιο μακριά γίνεται, ώστε, να σωθούν ζωές, αφού τα θανατηφόρα τροχαία είναι μια μάστιγα που πρέπει να σταματήσει.

Κάθε χρόνο αρκετές χιλιάδες οδηγοί, κυρίως νεαρής ηλικίας, συμμετέχουν σε αυτή τη βραδιά, μία βραδιά-θεσμό, όπου πολίτες και φορείς σε όλη την Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Ι.Ο.ΑΣ. και αναλαμβάνουν δράση για την προστασία της ζωής όλων αλλά, κυρίως, των νέων ανθρώπων στους δρόμους της χώρας.

Εκατοντάδες εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. θα βρίσκονται και φέτος σε επιλεγμένα σημεία νυχτερινής διασκέδασης, για να υπενθυμίσουν πόσο επικίνδυνο είναι να καταναλώνουν αλκοόλ και στη συνέχεια να πιάνουν το τιμόνι. Παράλληλα, προτρέπουν τους καταναλωτές να ορίσουν τον «Οδηγό της Παρέας» που θα φροντίσει για την ασφαλή επιστροφή τους μετά το τέλος της βραδιάς, υπενθυμίζοντας ότι  «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας». Διαφορετικά, οι εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. θα προτείνουν να αφήσουν τα οχήματά τους και να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ταξί για την ασφαλή επιστροφή τους στο σπίτι.

Η «14η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» διοργανώνεται από το Ι.Ο.ΑΣ. σε συνεργασία με τις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κρήτης, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας, θα έχει την αρωγή της ΕΛ.ΑΣ. και τη συμβολή της Τροχαίας στις κατά τόπους εκδηλώσεις, ενώ διαχρονικά μεγάλος υποστηρικτής της είναι η ΕΝΕΑΠ (Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών).

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα των Περιφερειών Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κεντρικής Μακεδονίας και Κρήτης και την υποστήριξη της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας).  Πολύτιμοι συνεργάτες της είναι το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πολυτεχνείο Κρήτης (Εργαστήριο Ανανεώσιμων &  Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων), η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία CIVITAS DESTINATIONS, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Μεταφορών & Λήψης Αποφάσεων Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η διοργάνωση γίνεται με την ευγενική προσφορά των εταιρειών  Coca Cola 3E, Chipita, Coffee Island, Δρόμος του Τσαγιού, European Profiles, Flax, Minos EMI, Μπισκότα Παπαδοπούλου και Unilever, τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα των οποίων θα προσφέρει το ινστιτούτο ως  αναμνηστικά δώρα στους συμμετέχοντες. Σημαντική και η συμβολή της ACS Courier, που αναλαμβάνει την ευθύνη και το κόστος της έγκαιρης μεταφοράς των υλικών σε κάθε πόλη.

Στην Αττική, τα σημεία των δράσεων θα εξυπηρετούνται όλο το βράδυ από δρομολόγια ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, λεωφορείων και τρόλεϊ σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ.

Οι κατά τόπους δράσεις υλοποιούνται με την υποστήριξη – συνεργασία των φορέων: Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε, Δήμος Τρικκαίων, Δήμος Καλαμάτας, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Φάος» , Ι.Ε.Κ ΟΡΙΖΩΝ, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Εθελοντικό Σωματείο Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι. Ηράκλειο Κρήτης, Δήμος Ρεθύμνης, Δήμος Χανίων, Τροχοπρόληψη Ρεθύμνου, Ομάδα Εθελοντών στα Χανιά «Με οδηγό: τη ζωή», Δήμος Ναυπακτίας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Χαλκίδας, Europe Direct Κομοτηνής, Δήμος Αμυνταίου, Δήμος Λαμιέων,  Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Περιφερειακό Τμήμα Λαμίας),  Δήμος Αίγινας, Δήμος Άνδρου, Δήμος Σερρών, Λέσχη Lions  Κω, Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και Κοινωνικό Φαρμακείο της Equal Society Κέρκυρας, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αρκαδίας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Περιφερειακά τμήματα Αμαλιάδας, Πύργου, Σερρών, Μεσολογγίου, Ναυπλίου, Άργους και Πατρών), Ε.ΚΑΤ.Ο (Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Φλώρινας), Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας, Φοιτητικός Σύλλογος Κορίνθου (Τμήμα Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής Πολιτικής), Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου Κορινθίας κ.ά.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις πόλεις και τα καταστήματα που συμμετέχουν στη δράση θα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: 

 https://www.ioas.gr/teleutaia_nea/4540/14i_Europaiki_Nuchta_Choris_Atuchimata__Sabbato__17_Oktobriou_2020.htm/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ελέγξτε επίσης

Αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων στις πολυτροπικές μεταφορές, με τη σφραγίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Το συντονισμό ενός επιπλέον ευρωπαϊκού έργου, αυτή τη φορά του CitySCAPE για την κυβερνοασφάλεια στις …