Σπύρος Σωτηρόπουλος (Σπυρίδης Α.Ε.): «Επέκταση σε άλλες πέντε χώρες μέσα στο 2022»

Ο εμπορικός διευθυντής του ομίλου εταιρειών «Σπυρίδης Α.Ε.», σε μια επίκαιρη συνέντευξη μάς μιλάει για τους στόχους της εταιρείας αλλά και για την κατάσταση του κλάδου εν μέσω της κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης.

Συνέντευξη στη Γεωργία Μολώση (έντυπο τεύχος Μαρτίου 2022)

Στα επιτεύγματα του «μοναδικού ομίλου στην Ελλάδα που παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ενέργειας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο κ. Σπύρος Σωτηρόπουλος, εμπορικός διευθυντής του ομίλου εταιρειών «Σπυρίδης Α.Ε.». Δίνοντας έμφαση στην έγκαιρη στροφή του ομίλου προς την ηλεκτροκίνηση με τη δημιουργία της εξειδικευμένης εταιρείας-μέλους του «Neotec Energy», ο κ. Σωτηρόπουλος αναλύει τα πλεονεκτήματα των καινοτομικών συστημάτων προμήθειας και ελέγχου κατανάλωσης καυσίμων που απευθύνονται σε βιομηχανίες και στόλους οχημάτων, ενώ δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη δραστηριότητα του ομίλου σε 42 χώρες και το μέγεθος των εξαγωγών του στην Ευρώπη, στην Αφρική και στην Ασία.

Δεν παραλείπει επίσης να εκφράσει τις απόψεις του για την πολυεπίπεδη κρίση που πλήττει την Ελλάδα και τον κόσμο ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (γεγονός το οποίο εντείνει το ενεργειακό ζήτημα που είχε ήδη προκαλέσει η πανδημία), τονίζοντας ότι αναμένονται μακροοικονομικές επιπτώσεις τόσο στην ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά όσο και στις εθνικές οικονομίες των κρατών-μελών της Ε.Ε.

– LM Κύριε Σωτηρόπουλε, ποιες είναι οι προτεραιότητες του ομίλου εταιρειών «Σπυρίδης Α.Ε.» σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, και ποια είναι τα «όπλα» του έναντι του ανταγωνισμού;

– Παρότι η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι όντως εξαιρετικά δύσκολη, για πολλούς και διάφορους λόγους και αιτίες, οι προτεραιότητες για τον όμιλο δεν έχουν αλλάξει· έχουν αλλάξει όμως η μέθοδος και ο τρόπος που γίνεται η προσπάθεια επίτευξης των στόχων μας.

Βασική προτεραιότητα ήταν και παραμένει η κάλυψη του συνόλου των αναγκών που υφίστανται ή προκύπτουν στον κλάδο μας, στον οποίο προσφέρουμε εξοπλισμό και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Είτε πρόκειται για μια αντλία υγρών καυσίμων που κατασκευάζουμε στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας, είτε για μια κατασκευή πρατηρίου υγρών καυσίμων, οι εργαζόμενοι στον όμιλο έχουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι θα προσφέρουμε στους πελάτες μας το σωστό προϊόν – υπηρεσία, στο συμφωνημένο χρόνο και στη σωστή τιμή.

Ειδικά για το 2022 βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η ηλεκτροκίνηση, στην οποία ο όμιλος δηλώνει δυναμικά το «παρών», με την προμήθεια και την κάλυψη των αναγκών για ηλεκτρικούς φορτιστές, καθώς και με την εγκατάσταση αυτών στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας.

Η «Neotec Energy» διαθέτει μια πλήρη γκάμα ηλεκτρικών φορτιστών για βιομηχανίες, πρατήρια υγρών καυσίμων, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα κλπ. Παράλληλα παρέχουμε υπηρεσίες εγκατάστασης με συνέπεια, ενώ εστιάζουμε στην άμεση και συνεχή υποστήριξη των πελατών μας μετά την πώληση του προϊόντος ή την παροχή της υπηρεσίας.

Σπουδαία «όπλα» μας έναντι του ανταγωνισμού είναι ο σωστός προγραμματισμός στη μονάδα παραγωγής, η επάρκεια αποθεμάτων και υλικών –ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο– και, φυσικά, το ανθρώπινο δυναμικό μας.

– Ο όμιλος έχει πολύ μακρά ιστορία στο χώρο του καυσίμου. Ποια είναι η θέση του σήμερα στην ελληνική αγορά; Με ποιες εταιρείες δραστηριοποιείται και ποιο είναι το πελατολόγιό του;

– Χάρη στη μακρά ιστορία του, ο όμιλος διαθέτει σήμερα μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση, γι’ αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς για τον κλάδο. Θα τολμούσα να πω χωρίς διάθεση έπαρσης ότι αναμφίβολα οδηγεί τις εξελίξεις. Οι εταιρείες που τον απαρτίζουν είναι:

α) Η «Σπυρίδης Α.Ε.», με αντικείμενο την παραγωγή αντλιών υγρών καυσίμων και αυτοματισμών, καθώς και την πώληση μηχανολογικού εξοπλισμού.

β) Η ΠΕΤΡΟΤΕΚ, η οποία ασχολείται με την κατασκευή και τη συντήρηση πρατηρίων.

γ) Η ΑΒΕΤΕΛ, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή επιγραφών.

Στο πελατολόγιο του ομίλου περιλαμβάνονται το Δημόσιο, οι ΟΤΑ, βιομηχανικές εταιρείες αλλά και μεγάλο μέρος των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Παράλληλα συνεργαζόμαστε με όλες τις πετρελαϊκές εταιρείες της ελληνικής αγοράς και με αρκετές στη διεθνή αγορά.

– Βάσει ποιων αξιών αναπτύσσεται η εταιρεία και ποιο πιστεύετε ότι είναι το συγκριτικό πλεονέκτημά της;

– Η ακεραιότητα, η υπευθυνότητα, η γνώση, η δημιουργικότητα και η κοινωνική προσφορά αποτελούν τους βασικούς άξονες στους οποίους κινείται ο όμιλος. Συγκριτικό πλεονέκτημά του αποτελεί η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων, σε αντίθεση με την τμηματική ικανοποίηση των αναγκών του πρατηριούχου ή της βιομηχανίας.

Πιο αναλυτικά, ο εν δυνάμει πελάτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον όμιλο «Σπυρίδης Α.Ε.» για την κατασκευή ενός πρατηρίου υγρών καυσίμων αλλά και να προμηθευτεί εξοπλισμό και ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ ταυτόχρονα τα εξειδικευμένα συνεργεία μας μπορούν να αναλάβουν το σύνολο των εργασιών.

Δίνοντας έμφαση στην υποστήριξη των πελατών μας μετά την πώληση, διαθέτουμε σύγχρονο τμήμα συντήρησης που αναλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες εργασίες για την ορθή και εύρυθμη λειτουργία του πρατηρίου.

– Σε ποιες αγορές του εξωτερικού έχει παρουσία ο όμιλος;

– Δραστηριοποιούμαστε σε 42 χώρες του εξωτερικού και έχουμε πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα. Είναι πράγματι πολύ σημαντικό για μια εταιρεία όπως είναι ο όμιλος εταιρειών «Σπυρίδης Α.Ε.», να προμηθεύει με αντλίες υγρών καυσίμων του δικού του brand, της Neotec, ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι, η Ελβετία, η Νορβηγία, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία, αλλά και χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, όπως είναι η Αιθιοπία, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Ταϊλάνδη κ.ά. Οι συνεργασίες μας γίνονται είτε μέσω αποκλειστικών αντιπροσώπων είτε απευθείας με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως είναι οι Αgrola, APEC, MISR και Wardieh.

– Στοχεύετε και σε νέες αγορές του εξωτερικού στο μέλλον;

– Οι εξαγωγές αποτελούν σημαντικό τομέα δραστηριοτήτων του ομίλου, οπότε έχουμε ήδη εκπονήσει πλάνα για επέκταση σε νέες αγορές, μέσω απευθείας συνεργασιών με πετρελαϊκές εταιρείες ή μέσω αντιπροσώπευσης.

Η στρατηγική ανάπτυξης είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα, και γι’ αυτό το λόγο οι όποιες ενέργειες και αποφάσεις λαμβάνονται με ιδιαίτερη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πρόβλεψη.

Για το 2022 στόχος μας είναι η επέκταση σε 5 νέες χώρες στην Ευρώπη και στην Αφρική, τις οποίες επιλέξαμε ύστερα από αναλυτική διερεύνηση των δυνατοτήτων και των προοπτικών τους.

–  Ποια είναι η εικόνα που έχετε αυτή τη στιγμή για την ελληνική αγορά;

– Η ελληνική αγορά, μετά από μια δύσκολη δεκαετία, εισήλθε για μικρό χρονικό διάστημα σε μια τροχιά ανάκαμψης των οικονομικών μεγεθών. Δυστυχώς η θετική αυτή πορεία ανακόπηκε πολύ γρήγορα εξαιτίας της πανδημίας, ενώ την ίδια περίοδο ξέσπασε και η ενεργειακή κρίση. Αναμφισβήτητα, η ελληνική αγορά έχει αρκετές δυνατότητες. Θέλοντας να παραμείνω αισιόδοξος θεωρώ ότι, αν όχι πολύ σύντομα, τότε μεσομακροπρόθεσμα θα επανέλθουμε στην τροχιά της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

– Ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβει η πολιτεία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης;

– Η ελληνική πολιτεία την παρούσα χρονική περίοδο οφείλει –όπως κάνει άλλωστε– να στηρίξει καταναλωτές αλλά και επιχειρήσεις, ώστε να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες. Προσωπικά πιστεύω ότι η κινητήρια δύναμη για την αγορά θα είναι η ενδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, αλλά και η στήριξη των επιχειρήσεων μέσω των επενδυτικών ευκαιριών που πρέπει να δημιουργήσει η πολιτεία.

– Με ποια προϊόντα, εφαρμογές και υπηρεσίες μπορεί να βοηθήσει η εταιρεία σας μια επιχείρηση να εξοικονομήσει ενέργεια και να αυξήσει την αποδοτικότητά της;

– Ο όμιλος «Σπυρίδης Α.Ε.» δημιούργησε πρόσφατα την εταιρεία «Neotec Energy» που προαναφέραμε, για την προμήθεια και την εγκατάσταση ηλεκτρικών φορτιστών. Με αυτή την ενέργεια αποδεικνύουμε έμπρακτα τη στήριξή μας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας προς όφελος της κοινωνίας αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Για την αύξηση της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων διαθέτουμε αυτοματισμούς για πρατήρια υγρών καυσίμων και βιομηχανίες, καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης εταιρικών στόλων.

– Οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν. Με ποιο τρόπο διασφαλίζετε την επιστημονική επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού σας;

– Στον κλάδο που δραστηριοποιείται ο όμιλος είναι εξαιρετικά σημαντική η επιστημονική επάρκεια όχι μόνο του διοικητικού προσωπικού αλλά και του τεχνικού ανθρώπινου δυναμικού. Η παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων για την τεχνική επάρκεια των εργαζομένων μας, η συχνή διεξαγωγή σεμιναρίων και επιμορφωτικών προγραμμάτων, αλλά και η εκπαίδευση των τεχνικών της εταιρείας ακόμη και σε χώρες του εξωτερικού, είναι οι τομείς όπου η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα.

– Σε πολλούς κλάδους πάντως καταγράφεται σημαντική έλλειψη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Τι γίνεται στο δικό σας τομέα;

– Όπως πολύ σωστά επισημάνατε, καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις καταρτισμένου προσωπικού που μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα προσαρμογής στην επιχείρηση θα μπορούσε να είναι παραγωγικό και αυτόνομο. Έμφαση θα ήθελα να δώσω στον τομέα της πληροφορικής, όπου αντιμετωπίζουμε –όπως και αρκετές άλλες εταιρείες– μεγάλη δυσκολία στην εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού.

– Ποιοι είναι οι στόχοι του ομίλου για την επόμενη μέρα;

– Οι στόχοι του ομίλου εταιρειών «Σπυρίδης Α.Ε.» για την επόμενη ημέρα είναι να παραμείνει σημείο αναφοράς στον κλάδο για την εμπειρία και την εξειδίκευσή του, να συνεχίσει την αναπτυξιακή πορεία του και –πράγμα πολύ σημαντικό– να έχει θετικό αποτέλεσμα η νέα προσπάθεια που ξεκινήσαμε σχετικά με την ηλεκτροκίνηση και την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων ηλεκτρικών φορτιστών.

 Συστήματα ενεργειακής διαχείρισης

 – Ποιο είναι το σημαντικότερο επίτευγμα του Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης μέχρι σήμερα και ποιος είναι ο επόμενος στόχος του;

– Το σημαντικότερο επίτευγμα ήταν και θεωρούμε ότι συνεχίζει να είναι η ανάπτυξη του συστήματος εισροών – εκροών. Το συγκεκριμένο σύστημα έδωσε ένα σημαντικό προβάδισμα στον όμιλο, καθώς έχει τοποθετηθεί σε περισσότερα από 2.000 πρατήρια πανελλαδικά, λειτουργεί αξιόπιστα και έχει πλήρη αποδοχή από τους πρατηριούχους.

– Τι όφελος μπορεί να έχει μια επιχείρηση από την εγκατάσταση ενός ιδιωτικού πρατηρίου τύπου κοντέινερ;

– Τα οφέλη είναι πολλαπλά, τόσο για τον ίδιο τον επιχειρηματία όσο και για την επιχείρηση. Ο επιχειρηματίας έχει τη δυνατότητα να επιλέξει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να προμηθευτεί καύσιμα, όπως, για παράδειγμα, σε περιόδους που η τιμή του λίτρου είναι χαμηλή. Έτσι επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση του συνολικού λειτουργικού κόστους της επιχείρησης, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου –όπως όλοι γνωρίζουμε– αποδίδεται στα καύσιμα.

Όταν, μάλιστα, το εργοταξιακό πρατήριο συνδυάζεται με το σύστημα διαχείρισης στόλου οχημάτων, ο επιχειρηματίας μπορεί –μέσω των μηνιαίων αναφορών που παρέχονται από το σύστημα– να παρακολουθεί τις καταναλώσεις ανά όχημα, ανά οδηγό και ανά μήνα, και να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όπως είναι το service ή η αντικατάσταση ενός οχήματος που αποδεικνύεται ενεργοβόρο.

Μακροοικονομικές οι επιπτώσεις του πολέμου

 – Η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την πανδημία, εντάθηκε επικίνδυνα κατά το ρωσοουκρανικό πόλεμο. Πώς επηρεάζονται οι δραστηριότητές σας;

– Αναμφισβήτητα η ενεργειακή κρίση έχει επιπτώσεις σε επίπεδο οικονομικό και κοινωνικό. Η αγορά ήρθε αντιμέτωπη παράλληλα με τρία σοβαρά θέματα: την αύξηση στα κόστη λειτουργίας των επιχειρήσεων, τις σοβαρές ελλείψεις πρώτων υλών αλλά και την αναβολή των επενδύσεων στις επιχειρήσεις. Ως φυσικό επόμενο, βεβαίως, έρχεται η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν πολλές επιχειρήσεις, άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό. Στην περίπτωση του ομίλου εταιρειών «Σπυρίδης Α.Ε.» σημειώθηκε σαφέστατη αύξηση στη ζήτηση εργοταξιακών πρατηρίων κοντέινερ λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά ταυτόχρονα παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην αποδοχή προσφορών για άλλες δραστηριότητες, όπως είναι η κατασκευή πρατηρίων ή η αντικατάσταση αντλιών υγρών καυσίμων.

– Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα στον ενεργειακό τομέα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα;

– Η σημαντική αύξηση των τιμών ενέργειας προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο δημοσιονομικό επίπεδο όσο και στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η καταγραφόμενη ενίσχυση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τους ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας –σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες οικονομίες του υπόλοιπου κόσμου– επαναφέρουν τους κινδύνους του στασιμοπληθωρισμού και της κρίσης του δημόσιου χρέους.

Θεωρείται βέβαιο ότι εάν δεν βρεθεί σύντομα μια διπλωματική – πολιτική λύση, η διαμορφωθείσα κατάσταση θα έχει αρνητικές μακροοικονομικές επιδράσεις, τόσο στην ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά όσο και στις οικονομίες των κρατών-μελών της Ε.Ε.

– Διαπιστώνετε ήδη ή αναμένετε άμεσα πτώση της ζήτησης;

– Σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022 ο όμιλος είχε θετική πορεία έναντι του αντίστοιχου περσινού διμήνου από πλευράς πωλήσεων, και στις τρεις εταιρείες («Σπυρίδης», ΠΕΤΡΟΤΕΚ και ΑΒΕΤΕΛ). Εκτιμώ όμως ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει πτώση της ζήτησης, η οποία είναι πιθανό να αποτυπωθεί και στις δικές μας δραστηριότητες.

Ελέγξτε επίσης

Ιώ Βλάχου (Διακίνησις Α.Ε.): «Η εποχή δεν επιτρέπει στασιμότητα και ακαμψία»

Η commercial director της «Διακίνησις Α.Ε.» μάς μιλάει για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται …

Τα Περιοδικά μας