Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΣυσκευασίαΟ ΣΥΒΙΠΥΣ συνυπέγραψε την κοινή δήλωση των ευρωπαϊκών ενώσεων για την προστασία...

Ο ΣΥΒΙΠΥΣ συνυπέγραψε την κοινή δήλωση των ευρωπαϊκών ενώσεων για την προστασία της ενιαίας αγοράς της συσκευασίας

Περισσότερες από 100 ενώσεις που εκπροσωπούν την ευρωπαϊκή βιομηχανία συσκευασίας έστειλαν επιστολή στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., καλώντας τα να υποστηρίξουν την ενιαία αγορά ή να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά την υιοθέτηση της Γενικής Προσέγγισής τους για τον Κανονισμό Συσκευασιών και Απορριμμάτων Συσκευασίας (PPWR). Τη δήλωσε συνυπέγραψε ο ελληνικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ).

Η κοινή δήλωση προειδοποιεί ότι η τρέχουσα προσέγγιση κινδυνεύει να διαλύσει την ενιαία αγορά επιτρέποντας στα κράτη-μέλη να εισαγάγουν τους δικούς τους μοναδικούς περιορισμούς  -αποτέλεσμα που θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τις αλυσίδες εφοδιασμού και θα αποθάρρυνε τις επενδύσεις σε τεχνολογίες που χρειάζεται τόσο πολύ ο κλάδος.

Η Francesca Stevens, γενική γραμματέας του Europen δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι κανόνες για τον περιορισμό των απορριμμάτων συσκευασίας και για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος θα επιτύχουν μόνο εάν είναι εφαρμόσιμοι στις επιχειρήσεις -πράγμα που σημαίνει προστασία της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς.

»Ο υπό σχεδιασμός κανονισμός  PPWR θα βυθιστεί ή θα κολυμπήσει στην ικανότητά του να αντλεί επενδύσεις σε κυκλικές συσκευασίες και σε διαχείριση απορριμμάτων σε κλίμακα σε ολόκληρη την ήπειρο. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για το PPWR αλλά και (δεδομένης της πανταχού παρούσας συσκευασίας), για την κυκλική οικονομία και για τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρώπης.

»Εάν οι κυβερνήσεις προχωρήσουν μόνες τους, εγκαταλείποντας την ενιαία αγορά της Ε.Ε., θα εμφανιστούν εθνικοί φραγμοί σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να αποθαρρυνθούν οι επενδυτές από τη χρηματοδότηση των νέων τεχνολογιών που απαιτούνται για τη μετατροπή των αλυσίδων αξίας συσκευασίας, για την επεξεργασία των απορριμμάτων και για τη μετατροπή τους σε εμπορεύσιμο είδος».

Ο ΣΥΒΙΠΥΣ αναφέρει ότι σχεδόν όλα τα αγαθά που διακινούνται πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα χρησιμοποιούν συσκευασία, επομένως εάν περιοριστεί η διαθεσιμότητα ή η ελεύθερη κυκλοφορία λύσεων και υλικών συσκευασίας (για παράδειγμα από εθνικά μέτρα), το γεγονός αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού της Ευρώπης. Οι εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα συνονθύλευμα νέων κανόνων και γραφειοκρατίας, και το αποτέλεσμα αυτό θα έχει σοβαρές παρενέργειες στην οικονομία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να δούμε το PPWR να πετυχαίνει», συνεχίζει η κ. Stevens. «Αλλά πρέπει να βασίζεται στην επιστήμη, σε μια ισχυρή ενιαία αγορά και στην ανάγκη της βιομηχανίας για έναν σαφή οδικό χάρτη προς την πλήρη κυκλικότητα. Σχεδόν όλα τα αγαθά που αγοράζονται και πωλούνται εντός της Ευρώπης είναι συσκευασμένα. Η διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού σε όλη την Ευρώπη, με την παροχή λευκής κάρτας στις κυβερνήσεις για την εισαγωγή μονομερών περιορισμών, θα επηρεάσει σοβαρά τις θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, γυρνώντας πίσω το ρολόι της Πράσινης Συμφωνίας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ