Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΣυσκευασίαΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ GS1 ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ GS1 ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Ο ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ GS1 ASSOCIATION ΜΑΣ ΕΙΣΑΓΕΙ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΟΤΙ ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ… «ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ» (ΤΩΝ ΚΩΔΙΚΩΝ).

Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου

Ο μηχανολόγος μηχανικός ΕΜΠ Γιώργος Δημητρακόπουλος είναι σήμερα τεχνικός σύμβουλος στο GS1 Association Greece, το ελληνικό παράρτημα του παγκόσμιου οργανισμού έκδοσης και διάθεσης συστημάτων γραμμωτού κώδικα. Έχοντας την ευθύνη αλλά και την ικανότητα να «κοιτάζει» πίσω από το προφανές και το «ευανάγνωστο», γνωρίζει πολύ καλά τα μυστικά των γραμμωτών κωδίκων αλλά και τις σημαντικές εξελίξεις που τους αφορούν διεθνώς, ενώ συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με τα ερευνητικά τμήματα του μητρικού οργανισμού, εκεί όπου πυρετωδώς και συστηματικά προετοιμάζεται το αύριο σε μια σειρά λιανεμπορικές ή μη αγορές.

L&M Ποια είναι τα πιο «καυτά» θέματα που έχει να αντιμετωπίσει αυτό το διάστημα ο διεθνής οργανισμός GS1;

Γιώργος Δημητρακόπουλος Πάγια τακτική του διεθνούς οργανισμoύ GS1, εδώ και 40 χρόνια, είναι η στενή παρακολούθηση των εξελίξεων σε τεχνολογικό και επιχειρηματικό επίπεδο, σε συνάρτηση πάντα και με τις ανάγκες των καταναλωτών. Με αυτό το δεδομένο, τα πλέον σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα GS1 είναι η ιχνηλασιμότητα των τροφίμων, η ασφάλεια των προϊόντων με τη συνεπαγόμενη προστασία των καταναλωτών από πλαστά προϊόντα / απομιμήσεις (counterfeits) και η δυνατότητα πληρέστερης πληροφόρησης? αλλά ίσως το σημαντικότερο όλων –κι αυτό στο οποίο οι εξελίξεις είναι ραγδαίες– είναι ο τομέας Υγείας. Η ανάγκη για μείωση του κόστους με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον ασθενή ωθεί όλο και περισσότερες χώρες στην υιοθέτηση του συστήματος GS1 για τον τομέα της Υγείας.

 

Πόσο εύκολο θεωρείτε να δημιουργηθεί μια παγκόσμια βάση δεδομένων στην οποία να απευθύνονται, να έχουν πρόσβαση και να «αναφέρονται» οι παραγωγικές κι εμπορικές επιχειρήσεις, και πόσο διατεθειμένες τις βλέπετε να μοιραστούν κρίσιμα επιχειρηματικά δεδομένα;

– Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ήδη αντιμετωπισθεί από τον GS1. Αντί να δημιουργηθεί μια παγκόσμια βάση δεδομένων, έχει δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο δίκτυο συγχρονισμού δεδομένων που ονομάζεται GDSN. Το δίκτυο αυτό αποτελεί τη διασύνδεση επιμέρους βάσεων δεδομένων, οι οποίες ενημερώνονται με στοιχεία από τις παραγωγικές επιχειρήσεις και με τη σειρά τους ενημερώνουν τις εμπορικές επιχειρήσεις. Όσον αφορά «κρίσιμα» δεδομένα όπως είναι π.χ. οι τιμές, η υποδομή και οι προδιαγραφές, αυτά υπάρχουν ήδη, οπότε εναπόκειται στην κάθε επιχείρηση το αν θέλει να προβεί σε κοινοποίηση τέτοιων δεδομένων. Εδώ να σημειώσουμε ότι η δημιουργία μιας ελληνικής βάσης δεδομένων που θα ενταχθεί στο εν λόγω δίκτυο αποτελεί στρατηγική επιλογή και προτεραιότητα για το GS1 Association-Greece.

Η ανάγκη για μείωση του κόστους, καθώς και η ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον ασθενή, ωθεί όλο και περισσότερες χώρες στην υιοθέτηση του συστήματος GS1 για τον τομέα της Υγείας. Φωτογραφία από εφαρμογή της Elergon.

Πόσο ασφαλείς πρέπει να αισθανόμαστε από το σύστημα των barcode που ισχύει σήμερα;

– Ο αρχικός λόγος της υιοθέτησης των barcode –και κατ’ επέκταση τους συστήματος GS1– από τις επιχειρήσεις ήταν η διευκόλυνση της διακίνησης των προϊόντων και η εν γένει καλύτερη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ακόμα και με τα απλά barcode των προϊόντων, μια επιχείρηση ή και ο καταναλωτής, μπορεί μέσω του internet, χρησιμοποιώντας το επίσημο μητρώο κωδικών του GS1 –το gepir.gs1.org– να βρει πληροφορίες για την επιχείρηση η οποία χρησιμοποιεί έναν κωδικό και κατ’ επέκταση και για το προϊόν. Το συγκεκριμένο μητρώο χρησιμοποιείται πλέον και από πολλές τελωνειακές αρχές για τον εντοπισμό πλαστών προϊόντων.

Περαιτέρω, νέα barcode του συστήματος, όπως τα GS1 QRcodes, δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή, μέσω του κινητού τηλεφώνου του, να βρει πρόσθετες πληροφορίες για το προϊόν, π.χ. αν έχει αλλεργιογόνα συστατικά, αν βρίσκεται υπό ανάκληση κλπ.

 

Πώς πιστεύετε ότι θα πρέπει να χειριστούμε το ζήτημα των εκτός Ε.Ε. προϊόντων και πόσο αξιόπιστα είναι τα στοιχεία που προέρχονται από τις «τρίτες χώρες»;

– Το σύστημα GS1 είναι διεθνές. Χρησιμοποιείται τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο από περισσότερες από 2.500.000 επιχειρήσεις δραστηριοποιούμενες σε περίπου 150 χώρες. Κατ’ επέκταση, δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας στοιχείων προερχομένων από «τρίτες χώρες». Οι προδιαγραφές είναι κοινές για όλους, και τα 113 εθνικά γραφεία GS1 φροντίζουν για την πιστή τήρησή τους.

Είναι όμως τεχνολογικά επαρκείς οι χώρες αυτές στο θέμα των barcode;

– Όσον αφορά την «τεχνολογική επάρκεια» στο θέμα των barcode, δεν τίθεται ζήτημα, καθότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι πλέον πολύ διαδεδομένη, ενώ το σύστημα GS1 είναι ανοικτής αρχιτεκτονικής και επομένως οι πληροφορίες σχετικά με αυτό είναι εύκολα προσβάσιμες από την κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση. Εντούτοις, επειδή παρατηρούνται και «πλαστά» προϊόντα στην αγορά, καλό θα είναι ο κάθε ενδιαφερόμενος να χρησιμοποιεί το δίκτυο GEPIR του GS1, για έναν αρχικό έλεγχο.

 

Σας απασχολεί ότι η κρίση, η ύφεση και η ανέχεια μεγάλου τμήματος του πληθυσμού καθιστούν δυσκολότερη την «παρακολούθηση» προϊόντων, τον έλεγχο των επαγγελματιών, την πιστοποίηση των επιχειρήσεων;

– Όλους μάς απασχολεί η τρέχουσα κρίση, και προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε σ’ αυτήν αλλά και να βρούμε τρόπους να αντιστρέψουμε το όλο κλίμα και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Πιστεύω ότι και σ’ αυτό το θέμα το σύστημα GS1 μπορεί και πάλι να βοηθήσει, αφού η υιοθέτησή του επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μειώσουν τα «κρυφά» κόστη των παραδοσιακών διαδικασιών. Αλλά και οι καταναλωτές με τη σειρά τους, χρησιμοποιώντας τόσο το GEPIR όσο και τις νέες μορφές barcode που σιγά – σιγά αρχίζουν να εμφανίζονται στην αγορά, μπορούν να κάνουν «έξυπνες» και «ασφαλείς» αγορές.

 

Σε ποιους τομείς βρίσκετε τις περισσότερες δυσκολίες εφαρμογής των barcode;

– Θα έλεγα ότι ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής είναι ο δυσκολότερα προσπελάσιμος. Ενώ η χώρα μας διαθέτει πλήθος ποιοτικών προϊόντων, όπως είναι π.χ. το λάδι, εντούτοις για έναν αριθμό μικρών παραγωγών η τυποποίηση και συσκευασία δεν είναι πρώτης προτεραιότητας. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όποιος ενδιαφέρεται για είσοδο στις αγορές, θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι μεταξύ του παραγωγού και του τελικού καταναλωτή παρεμβάλλεται ένας ακόμα «κρίκος», που είναι ο εισαγωγέας ή ο λιανέμπορος. Κατ’ ουσίαν αυτός είναι ο «πελάτης» για τον παραγωγό, οπότε και θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ανάγκες του. Επομένως, όταν 2.500.000 επιχειρήσεις στον κόσμο χρησιμοποιούν το σύστημα GS1, είναι αυτονόητο ότι η υιοθέτησή του και από τον Έλληνα μικροπαραγωγό τού ανοίγει την πόρτα για την είσοδο σε νέες αγορές, προσδίδοντάς του στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του.

Θα πρέπει να θεωρούμε το κόστος ένα πρόβλημα στην υιοθέτηση του συστήματός σας;

– Το κόστος δεν είναι υψηλό για τις επιχειρήσεις που θα εγγραφούν μέλη του GS1 Association-Greece. Διότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο οργανισμός GS1 και τα κατά τόπους μέλη του, όπως ο Σύνδεσμός μας για την Ελλάδα, λειτουργούν αποκλειστικά σε μη κερδοσκοπική βάση, και οι συνδρομές αποφασίζονται στις Γενικές Συνελεύσεις από τα ίδια τα μέλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ