Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΦίλιππος Μενάγιας (Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη): «Εστιάζουμε στην εξέλιξη των φορτηγών χαμηλών ή...

Φίλιππος Μενάγιας (Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη): «Εστιάζουμε στην εξέλιξη των φορτηγών χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών»

Ο Business Unit Director στο τμήμα Επαγγελματικών Οχημάτων και Μηχανημάτων του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη μιλάει για την πορεία και τα μελλοντικά σχέδια της επιχείρησης που έχει ταυτιστεί ιστορικά με την αυτοκίνηση στην Ελλάδα.

Συνέντευξη στη Γεωργία Μολώση (έντυπο τεύχος Μαΐου 2022)

«Για τους επαγγελματίες της οδικής μεταφοράς η επωνυμία «Volvo» οδηγεί κατευθείαν στις επιχειρήσεις Σαρακάκη» τονίζει ο Business Unit Director στο τμήμα Επαγγελματικών Οχημάτων και Μηχανημάτων του ομίλου κ. Φίλιππος Μενάγιας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Logistics & Management.

Ο κ. Μενάγιας δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες, στην άρτια τεχνική υποστήριξη και στη διαρκή εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και των πελατών του ομίλου. Αναφέρεται επίσης στην ανάγκη παροχής κινήτρων για την αντικατάσταση του γερασμένου ελληνικού στόλου, αλλά και στα σχέδια της Volvo Trucks για την επόμενη πενταετία. Τα σχέδια αυτά αφορούν αφενός τις αστικές και περιαστικές διανομές, για τις οποίες προβλέπεται επέκταση των city logistics και επίτευξη ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος, μέσω της ηλεκτροκίνησης με μπαταρία, και αφετέρου τις εθνικές μεταφορές για τις οποίες θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο κίνησης το υδρογόνο.

LM Κύριε Μενάγια, ανατρέχοντας στο παρελθόν του ομίλου, ποια θα λέγατε ότι ήταν η ιστορική στιγμή που εντύπωσε την επωνυμία «Σαρακάκης» στη συνείδηση του Έλληνα οδηγού και αυτοκινητιστή;

– Ο όμιλος Σαρακάκη συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στον Έλληνα οδηγό και αυτοκινητιστή. Σε μια τόσο μακρόχρονη πορεία είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς μία μόνο ιστορική στιγμή.

Παρ’ όλα αυτά, θα έλεγα ότι το 1950 ήταν μια χρονιά-σταθμός για τον όμιλο, καθώς τότε υπογράφτηκε η ιστορική συμφωνία αντιπροσώπευσης των φορτηγών Volvo στην ελληνική αγορά από τον αείμνηστο Ιωάννη Σαρακάκη, ιδρυτή της επιχείρησης. Έτσι εδραιώθηκε μια συνεργασία που αριθμεί πάνω από 70 χρόνια και έχει κάνει συνώνυμο το όνομα «Volvo» με το όνομα «Σαρακάκης» στην ελληνική αγορά.

– Ποιο είναι σήμερα το προφίλ του ομίλου και σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται εντός και εκτός Ελλάδας;

– Οι επιχειρήσεις Σαρακάκη είναι ένας όμιλος με πολυσχιδή δραστηριότητα παροχής προϊόντων και υπηρεσιών στο χώρο της αυτοκίνησης. Αποτελείται από δύο κύριες επιχειρηματικές μονάδες, απ’ τις οποίες η πρώτη αφορά επαγγελματικά οχήματα και μηχανήματα (φορτηγά, λεωφορεία και μηχανήματα) και η άλλη καταναλωτικά οχήματα (αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες).

Οι συγκεκριμένες μονάδες, εκτός των υπηρεσιών διανομής, πώλησης και τεχνικής υποστήριξης, υποστηρίζονται με υπηρεσίες χρηματοδοτικής και λειτουργικής μίσθωσης και ασφάλισης οχημάτων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι υπηρεσίες μίσθωσης και ασφάλισης οχημάτων δεν περιορίζονται σε μάρκες που αντιπροσωπεύει ο όμιλος στην ελληνική αγορά, αλλά αφορούν κάθε μάρκα, ανάλογα με την προτίμηση του πελάτη.

Όσον αφορά το εξωτερικό, οι δραστηριότητές μας περιλαμβάνουν τη διανομή, την πώληση και την τεχνική υποστήριξη αγροτικών μηχανημάτων Massey Ferguson στη Ρουμανία, μηχανημάτων έργου Volvo Construction Equipment στη Βουλγαρία, καθώς και φορτηγών και λεωφορείων Volvo στην Κύπρο.

– Ποια είναι η πλέον ανταγωνιστική λύση που προτείνετε στους επαγγελματίες της εμπορευματικής μεταφοράς;

– Για τους επαγγελματίες θα έλεγα ότι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα να παρέχουμε υπηρεσίες «one stop shop» στον πελάτη, καθώς διαθέτουμε εργαλεία με τα οποία:

  1. Σχεδιάζουμε με το βέλτιστο τρόπο το όχημα και τη σύνθεση του στόλου, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε πελάτη.
  2. Παρέχουμε υπηρεσίες εκπαίδευσης χειριστών – οδηγών, για ασφαλή και οικονομική χρήση του οχήματος.
  3. Προσφέρουμε πρόγραμμα πλήρους τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης του οχήματος, ώστε να επιτυγχάνεται προβλέψιμο κόστος χρήσης για τον πελάτη.
  4. Εξασφαλίζουμε χρηματοδότηση ή μίσθωση, σχεδιασμένες σύμφωνα με τις ανάγκες χρήσης και λειτουργίας του οχήματος.

– Πιστεύετε ότι είναι έτοιμος ο σημερινός Έλληνας οδηγός να αξιοποιήσει στο έπακρο τη νέα τεχνολογία που ενσωματώνεται στα νέα οχήματα της Volvo Trucks;

– Είναι γεγονός ότι τα νέα φορτηγά διαθέτουν πλήθος τεχνολογιών που καθιστούν τη χρήση τους ασφαλέστερη και πιο οικονομική. Απαιτείται, όμως, χρόνος για να αφομοιωθούν τα σύγχρονα συστήματα από τους οδηγούς, και ειδικότερα από όσους είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Γι’ αυτό το λόγο, σε συνεργασία με τη Volvo Trucks, έχουμε αναπτύξει εκπαιδευτικά πακέτα που στοχεύουν σε δύο επίπεδα:

  1. Στην εξοικείωση του οδηγού με τα συστήματα του οχήματος κατά την παράδοση.
  2. Στην εκπαίδευση ομάδων οδηγών κατά τη διάρκεια χρήσης, με στόχο την ασφαλέστερη και οικονομικότερη λειτουργία του φορτηγού.

Οι συγκεκριμένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες υποστηρίζονται από το σύστημα τηλεματικής της Volvo, το οποίο προσφέρει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο τόσο στο δίδυμο οδηγού -εκπαιδευτή όσο και στο διαχειριστή του στόλου της εταιρείας.

– Ποια είναι η πλέον φιλική προς το περιβάλλον πρότασή σας στον τομέα των βαρέων οχημάτων αυτή τη στιγμή, και τι να περιμένουμε στο μέλλον από τη Volvo;

– Όπως προανέφερα, η Volvo Trucks βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογικής εξέλιξης και έχει ήδη παρουσιάσει μια πλήρη γκάμα πλήρως ηλεκτροκίνητων φορτηγών με μπαταρία, τόσο μεσαίων όσο και βαρέων οχημάτων άνω των 16 τόνων. Νομίζω ότι μέσα στην επόμενη 5ετία θα πρέπει να αναμένουμε εστίαση στην εξέλιξη των φορτηγών χαμηλών / μηδενικών εκπομπών, η οποία εξέλιξη θα βασίζεται σε δύο άξονες:

  1. Στις τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης με μπαταρίες για αστικές και περιαστικές διανομές.
  2. Στις τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης με ενέργεια από υδρογόνο, σε ό,τι αφορά τις εθνικές – διεθνείς μεταφορές.

– Πώς εξελίσσετε και πώς ενδυναμώνετε το ανθρώπινο δυναμικό σας;

– Η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, που δεν βασίζονται σε κινητήρα εσωτερικής καύσης, θέτει πολλές προκλήσεις για τις διαδικασίες τεχνικής υποστήριξης και για τα συνεργεία μας. Ειδικότερα, απαιτείται επανεκπαίδευση και απόκτηση νέων δεξιοτήτων, τόσο για το τεχνικό ανθρώπινο δυναμικό των συνεργείων πρώτης γραμμής όσο και για το ευρύτερο δίκτυο τεχνικής υποστήριξης που διαθέτουμε.

Για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με τη Volvo, έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε προγράμματα εκπαίδευσης των νεοπροσλαμβανόμενων τεχνιτών, αλλά και επανακατάρτισης του έμπειρου προσωπικού μας, ώστε όλοι να αποκτήσουν τις απαιτούμενες νέες δεξιότητες και γνώσεις, όπως είναι –για παράδειγμα– η ασφάλεια της εργασίας σε κυκλώματα υψηλής τάσης 600V.

– Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους πλέον γερασμένους στόλους φορτηγών στην Ευρώπη. Κατά τη γνώμη σας, πώς θα μπορούσε να ανανεωθεί ο ελληνικός στόλος γρήγορα και χωρίς υπερβολικό κόστος για τους επιχειρηματίες;

– Πράγματι, η Ελλάδα διαθέτει τον πιο γερασμένο στόλο φορτηγών στην Ευρώπη, με μέσο όρο ηλικίας που αγγίζει τα 20 έτη. Η ανανέωση του στόλου θα μπορούσε να βοηθηθεί με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες πρέπει να βασίζονται σε δύο πυλώνες:

α) Στη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να παράσχει σε μεταφορικές και παραγωγικές επιχειρήσεις την αναγκαία χρηματική ρευστότητα για να προβούν σε ανανέωση του στόλου τους, μέσω είτε προγραμμάτων εγγυοδοσίας είτε επιδότησης επιτοκίων. Αυτή η ανανέωση μακροπρόθεσμα θα μειώσει το κόστος των μεταφορών, και άρα θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αυτών, ειδικά σε σχέση με τους διεθνείς «γίγαντες».

β) Στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα διευκολύνει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη θέσεων εργασίας. Αυτή η ενέργεια πρέπει να στοχεύει επίσης στην ανάδειξη των τομέων όπου η Ελλάδα προσφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην εγκατάσταση ή στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, και ειδικά στο χώρο των Logistics, λόγω της γεωγραφικής θέσης της.

– Έχει επηρεάσει τις δραστηριότητές σας η αλματώδης αύξηση στην τιμή των καυσίμων εξαιτίας της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης; Βλέπετε κάμψη στην αγορά του επαγγελματικού αυτοκινήτου λόγω της ανόδου του μεταφορικού κόστους;

– Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών με την αύξηση του πληθωρισμού και του μεταφορικού κόστους έχουν προκαλέσει προβληματισμό στους Έλληνες μεταφορείς, καθώς είναι υποχρεωμένοι να μετακυλήσουν το κόστος στους πελάτες τους.

Βέβαια, όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχει ισχυρή αντίδραση· και δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε μεταφορείς να μας λένε «θα παρκάρω τα φορτηγά μου γιατί δε με συμφέρει το συμβόλαιο που έχω αναλάβει». Προς το παρόν, πάντως, η ζήτηση για μεταφορές νομίζω ότι παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς αναμένεται η θετική συνεισφορά από την κατανάλωση λόγω της τουριστικής κίνησης.

– Ποια είναι τα σχέδια του ομίλου για το μέλλον; Υπάρχει πλάνο επενδύσεων;

– Τα μελλοντικά σχέδια του ομίλου αναφορικά με τον κλάδο των επαγγελματικών οχημάτων κινούνται σε δύο άξονες, που είναι:

α) Ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων συνεργείων και η επέκταση του δικτύου τεχνικής υποστήριξης, ώστε να βελτιώνουμε διαρκώς την εμπειρία τεχνικής υποστήριξης των πελατών.

β) Η επέκταση και η ενίσχυση του ιδιόκτητου στόλου λειτουργικής μίσθωσης, καθώς πλέον φαίνεται ότι θα περάσουμε και στην Ελλάδα από το μοντέλο της ιδιοκτησίας στο μοντέλο της ενοικίασης των μεταφορικών μέσων, ώστε τα οχήματα να παραμένουν πάντοτε σύγχρονα και διαθέσιμα προς χρήση.

Υψηλό μερίδιο αγοράς και στροφή στην ηλεκτροκίνηση

– Ποιο είναι το μερίδιο της Volvo στην ελληνική αγορά του επαγγελματικού οχήματος;

– Η παρουσία μας στην ελληνική αγορά είναι ισχυρή και η Volvo βρίσκεται στις πρώτες θέσεις προτίμησης των επαγγελματιών. Το 2021 επιτύχαμε 23% μερίδιο αγοράς στα φορτηγά Volvo άνω των 16 τόνων και 9% στα φορτηγά 10-16 τόνων. Σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία Volvo άνω των 40 θέσεων, τα οποία επίσης διαθέτουμε στην αγορά, πετύχαμε μερίδιο 10%.

– Τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα κατά την περίοδο της πανδημίας, δίνεται έμφαση στα city logistics, κυρίως εξαιτίας της εξάπλωσης του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ποιες είναι οι προτάσεις σας στον τομέα των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων;

– Η γκάμα μας στα φορτηγά Volvo περιλαμβάνει οχήματα με μεικτό φορτίο 10 τόνους και πάνω. Ωστόσο, μέσω συνεργασιών με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε λύσεις λειτουργικής μίσθωσης και για μικρότερα φορτηγά (ελαφρά και μεσαία) ανεξαρτήτως μάρκας.

– Η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση είναι πλέον γεγονός, ενώ προοδεύει η έρευνα πάνω στις νέες τεχνολογίες καύσης και κίνησης. Πώς ανταποκρίνεται ο όμιλος στις προκλήσεις αυτές και πώς βλέπετε να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα οι κορυφαίες εταιρείες που αντιπροσωπεύετε;

– Η Volvo Trucks έχει παρουσιάσει πλήρη γκάμα ηλεκτρικών φορτηγών παραγωγής για κάθε εφαρμογή, είτε πρόκειται για αστικές διανομές, είτε για χρήση σε κατασκευαστικά έργα, είτε για τις εθνικές μεταφορές.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο όμιλος Σαρακάκη λάνσαρε στην Ελλάδα το πρώτο ηλεκτρικό απορριμματοφόρο για χρήση από δημοτικές επιχειρήσεις, και τολμώ να πω ότι μάς εξέπληξε θετικά το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, καθώς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης σε δήμους.

Είχε προηγηθεί πέρυσι η εμφάνιση του πρώτου υβριδικού αστικού λεωφορείου Volvo σε μεγάλο αστικό ΚΤΕΛ, με εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς προσφέρει μειωμένη κατανάλωση καυσίμου έως 40% και μείωση θορύβου και εκπομπών CO2.

Επίσης, προωθούμε λύσεις πλήρως ηλεκτροκίνητων αστικών λεωφορείων, τόσο στους μεγάλους οργανισμούς συγκοινωνιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης –με τη συμμετοχή μας, στις αρχές του 2022, στο μεγάλο διαγωνισμό του Υπουργείου Μεταφορών– όσο και σε δημοτικές επιχειρήσεις αστικών συγκοινωνιών.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ