Η co-founder & managing director της Projectyou μιλάει για το παρόν και το μέλλον της εκπαίδευσης και της εξειδίκευσης στα επαγγέλματα της εφοδιαστικής αλυσίδας –και όχι μόνο.
Συνέντευξη στη Γεωργία Μολώση (έντυπο τεύχος Ιουλίου – Αυγούστου 2022)
Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Projectyou την κατάρτιση και την πιστοποίηση στις σύγχρονες δεξιότητες που απαιτεί η αγορά, η Co-founder & managing director κ. Κατερίνα Θεοφανίδου περιγράφει το όραμα και τις προοπτικές που προσφέρει η εταιρεία σε παλιούς και νέους επαγγελματίες. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Logistics & Management, η κ. Θεοφανίδου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Projectyou έχει δώσει έμφαση στον κλάδο των Logistics και μας μιλάει για το μέλλον του στην Ελλάδα.
Εστιάζει μάλιστα σε μια αντίφαση που ταλαιπωρεί έντονα τα τελευταία χρόνια τις επιχειρήσεις του χώρου: Από τη μια ο κλάδος είναι από τους πλέον ανερχόμενους, εισφέροντας σταθερά σχεδόν το 10% του ΑΕΠ, κι από την άλλη υπάρχει στην αγορά τεράστια έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών, από τις χαμηλότερες ως τις υψηλότερες βαθμίδες της ιεραρχίας, εξαιτίας ενός εκπαιδευτικού συστήματος που προσφέρει πολύ περιορισμένες ευκαιρίες για σπουδές αλλά ελλιπή ενημέρωση των νέων. Όπως τονίζει η ίδια, τα κενά αυτά επιδιώκει να καλύψει η Projectyou, με τα προγράμματα πιστοποιήσεων και τις υπόλοιπες δράσεις που πραγματοποιεί.
LM Κυρία Θεοφανίδου, η επωνυμία Projectyou μοιάζει να μεταφέρει ένα μήνυμα. Είναι όντως έτσι;
– Πράγματι! Όταν ιδρύσαμε την εταιρεία, όραμά μας ήταν να προσφέρουμε εξατομικευμένες υπηρεσίες και να βοηθούμε κάθε πελάτη μας –είτε ιδιώτη είτε εταιρεία– να επιτυγχάνει τους δικούς του στόχους. Αυτό το όραμα έχει παραμείνει αναλλοίωτο από το 2009 που ιδρύθηκε η εταιρεία έως και σήμερα.
Έτσι η επωνυμία της έχει διττή σημασία: «Το έργο μας είσαι εσύ» και στόχος μας είναι «να προβάλλουμε εσένα στο μέλλον σου όπως θέλεις να γίνει». Η προσέγγισή μας είναι και θα είναι πάντα πελατοκεντρική. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σχεδόν σε όλα μας τα έργα ή τις συνεργασίες προσφέρουμε «το κάτι παραπάνω», με γνώμονα το όφελος του πελάτη. Αυτή η πρακτική έχει αυξήσει το πελατολόγιό μας από συστάσεις και έχει διατηρήσει πολλούς πελάτες μας, οι οποίοι μας προτιμούν σε πλήθος έργων τους.
– Η επιστήμη των Logistics είναι ένα από τα κύρια αντικείμενα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σας. Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο κλάδο;
– Ο κλάδος των Logistics ήταν πάντα στα ενδιαφέροντά μας, γι’ αυτό και είχαμε δημιουργήσει εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της εταιρείας. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα το 2015, συνάψαμε συμφωνία συνεργασίας με το Ινστιτούτο Logistics Management Ελλάδας (ILME) για τη δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποίησης Logistics του European Logistics Association (ELA).
Η πιστοποίηση ELA απευθύνεται σε στελέχη όλων των ειδικοτήτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και παρέχεται σε τρία επίπεδα:
- EJLog: Certified Junior Logistician – Operational level
- ESLog: Certified Senior Logistician – Managerial level
- EMLog: Certified Master Logistician – Strategic level
Είμαστε ο μοναδικός εγκεκριμένος από το ILME εκπαιδευτικός φορέας στην Ελλάδα. Έχουμε επίσης μόνιμη συνεργασία με το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με το οποίο έχουμε σχεδιάσει τα e-learning προγράμματα «Supply Chain Manager – Operational level» και «Supply Chain Manager – Managerial level», τα οποία προετοιμάζουν τους σπουδαστές για την πιστοποίηση ELA.
– Στην εταιρεία σας απευθύνονται κυρίως νέοι επαγγελματίες ή στελέχη επιχειρήσεων;
Θα έλεγα ότι το κοινό από τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας που απευθύνεται σε εμάς είναι εξίσου: α) εταιρείες και διευθύνσεις Logistics και ανθρώπινου δυναμικού, για την εκπαίδευση των στελεχών τους, β) μεσαία και υψηλά στελέχη επιχειρήσεων που αναγνωρίζουν την ανάγκη της συνεχούς κατάρτισης και της πιστοποίησης και γ) νέοι επαγγελματίες που κατανοούν ότι μία ευρωπαϊκή πιστοποίηση θα ενισχύσει το βιογραφικό τους και θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες απορρόφησής τους από την αγορά εργασίας.
Ο ELA παρέχει, άλλωστε, τη δυνατότητα πιστοποίησης σε τρία επίπεδα, ανάλογα με τις γνώσεις και την προϋπηρεσία κάθε υποψήφιου.
– Σε ποιες νέες δεξιότητες εκτιμάτε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση;
– Υπάρχουν πολλές δεξιότητες που απαιτούνται και σε διαφορετικές συνθέσεις, ανάλογα με το αντικείμενο αλλά και το επίπεδο κάθε θέσης στην ιεραρχία της επιχείρησης. Αναφέρομαι σε τεχνικές δεξιότητες (technical skills), όπως είναι για παράδειγμα:
- Η εξοικείωση με συστήματα, software, μεθόδους και τεχνικές, η απαιτούμενη τεχνογνωσία κλπ.
- Οι διοικητικές δεξιότητες (management skills), όπως είναι αυτές της παρακίνησης, της στοχοθεσίας, της παρακολούθησης της απόδοσης, του συντονισμού και της ανάθεσης αρμοδιοτήτων.
- Οι ήπιες δεξιότητες (soft skills), όπως είναι η αποτελεσματική επικοινωνία, η δημιουργική σκέψη, το ομαδικό πνεύμα, η ικανότητα εργασίας υπό συνθήκες πίεσης, η δεκτικότητα στις απόψεις των άλλων, η ενσυναίσθηση κλπ. Όλες αυτές οι δεξιότητες περιέχονται στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στα σεμινάριά μας.
– Εισφέροντας περίπου το 10% του ΑΕΠ, σταθερά τα τελευταία χρόνια, ο τομέας των Logistics είναι από τους πλέον ανερχόμενους στην Ελλάδα. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προοπτικές του και από τι εξαρτάται η περαιτέρω ανάπτυξή του;
– Τα Logistics, ή ορθότερα η «διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας», καλύπτουν όλο τον κορμό των λειτουργιών μιας επιχείρησης, ξεκινώντας από τις προμήθειες πρώτων υλών και προχωρώντας στην αποθήκευση, στην πρόβλεψη ζήτησης, στο συντονισμό παραγωγής, στη μεταφορά, στην εξυπηρέτηση πελατών, στη διαχείριση έργων και αλλαγών και στο σχεδιασμό των διαδικασιών. Όλες οι επιχειρήσεις ασκούν τέτοιες δραστηριότητες, οπότε οι ενδιαφερόμενοι έχουν προοπτικές να δουλέψουν σε κάθε τύπο επιχείρησης.
Επιπλέον, επειδή οι δεξιότητες αυτές καλύπτουν μεγάλη γκάμα γνωστικών αντικειμένων αλλά και επιχειρησιακών αναγκών, προσφέρουν πολύ καλές προοπτικές και πιθανότητες να απασχοληθεί κάποιος στο αντικείμενο που θέλει, στον επιχειρηματικό τομέα που τον ενδιαφέρει και στη βαθμίδα της ιεραρχίας που φιλοδοξεί.
Η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί συνάρτηση τριών παραγόντων: α) της ανάπτυξης της ελληνικής αλλά και της διεθνούς οικονομίας, β) της δημιουργίας μεγάλων εταιρειών Logistics και γ) της «παραγωγής» στελεχών που να καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς.
– Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα μετά την οξεία φάση της πανδημίας και ποιες τάσεις βλέπετε να επικρατούν στο χώρο;
– Θα αναφέρω μερικές μόνο τάσεις επιγραμματικά: dark stores, ρομποτικά συστήματα, drones, artificial intelligence, αισθητήρες, περιβαλλοντικό αποτύπωμα, βιώσιμη ανάπτυξη, κτίρια και αποθήκες που ακολουθούν τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
– Ποιους άλλους τομείς της επιχειρηματικότητας υποστηρίζει η Projectyou και τι ανταπόκριση έχει;
– Εκτός από τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την πιστοποίηση του ELA, παρέχουμε εκπαίδευση και προετοιμασία για τη διεθνή πιστοποίηση στο Project Management από το International Project Management Association (IPMA). Η πιστοποίηση αυτή απευθύνεται σε άτομα που διαχειρίζονται έργα ανεξαρτήτως κλάδου, όπως είναι τεχνικά έργα, έργα Logistics, πληροφορικής, αναδιοργάνωσης επιχειρήσεων, τουριστικά, αυτοδιοικητικά, ευρωπαϊκά κλπ.
Προσφέρουμε επίσης εκπαίδευση και πιστοποιήσεις στις μεθοδολογίες SCRUM & Agile και συγκεκριμένα τις πιστοποιήσεις: Scrum Fundamentals Certified (SFC, η οποία μάλιστα παρέχεται δωρεάν), Scrum Developer Certified (SDC), Scrum Agile Master Certified (SAMC), Scrum Master Certified (SMC), Scrum Product Owner Certified (SPOC) και Expert Scrum Master Certified (ESMC).
Παράλληλα διοργανώνουμε μικρότερης διάρκειας σεμινάρια, όπως είναι τα: «Personal Branding», «Επικοινωνία και τεχνικές παρουσιάσεων», «Οικονομικά για μη οικονομικούς», «Επιχειρηματική σκέψη και δράση», «Επίλυση προβλημάτων», «Αποτελεσματική λήψη αποφάσεων», «Microsoft Project» κ.ά. Πολλά από αυτά τα σεμινάρια τα διοργανώνουμε μαζί με την ΤUV Hellas (TUV Nord), με την οποία έχουμε στρατηγική συνεργασία.
– Εκτός από τις υπηρεσίες εκπαίδευσης, τι άλλες υπηρεσίες παρέχετε;
– Ένας άλλος τομέας όπου δραστηριοποιούμαστε είναι η διοργάνωση συνεδρίων σε κάθε μορφή (φυσική, διαδικτυακή και υβριδική), με το πελατολόγιό μας να περιλαμβάνει από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα μέχρι μεγάλους φορείς του Δημοσίου. Παράλληλα προσφέρουμε υπηρεσίες διοργάνωσης διαδικτυακών σεμιναρίων για λογαριασμό τρίτων, οι οποίες μάλιστα αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, καθώς το ξέσπασμά της, το Μάρτιο του 2020, βρήκε την εταιρεία μας πλήρως προετοιμασμένη. Άλλωστε, παρέχουμε εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήδη από το 2012! Έτσι, αναλάβαμε να υποστηρίξουμε πολλούς συνεργάτες μας που δεν είχαν αυτή την τεχνογνωσία.
Πρόσφατα αναπτύξαμε ακόμα μία καινοτόμο υπηρεσία, αυτή της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Οι πελάτες μας μπορούν να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους χωρίς χρονικούς ή άλλους περιορισμούς, παρακολουθώντας τα μαθήματα στο χώρο και στο χρόνο που τους εξυπηρετεί, από την άνεση του σπιτιού τους, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και από οποιαδήποτε συσκευή (υπολογιστή, κινητό ή tablet).
– Πώς επηρέασαν την επιχειρηματική σας δραστηριότητα οι αλλεπάλληλες κρίσεις (οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή) και πώς αντιμετωπίζετε τη δύσκολη συγκυρία;
– Η βασική πρόκληση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν η μείωση του budget των εταιρειών και των ιδιωτών για εκπαίδευση και η αδυναμία οργάνωσης εκπαιδεύσεων σε αίθουσα. Σε εμάς όμως αυτά λειτούργησαν θετικά, διότι είχαμε μεγάλη τεχνογνωσία στη σύγχρονη τηλεκπαίδευση ήδη από το 2012, με αποτέλεσμα οι οικονομικοί μας δείκτες να κινηθούν θετικά στο διάστημα της πανδημίας.
– Η τηλεργασία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σήμερα. Ποια είναι τα εργαλεία που προτείνετε για τη βέλτιστη εξ αποστάσεως εργασία ή συνεργασία;
– Η τηλεργασία, η τηλεδιοίκηση, η τηλεπιστασία και η τηλεκπαίδευση ήρθαν για να μείνουν, αν και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να το δεχτούν. Οι εργαζόμενοι από το σπίτι και οι ψηφιακοί νομάδες (digital nomads) είναι το επιθυμητό σχήμα για όλο και περισσότερους εργαζόμενους.
Προφανώς στο πεδίο (αποθήκη, μεταφορά) οι εφαρμογές τηλεργασίας θα είναι λιγότερες, αλλά με την πρόοδο της τεχνολογίας και των ρομποτικών συστημάτων, πολλές θέσεις (αποθηκάριων, pickers, FLT operators και, αρκετά αργότερα, οδηγών) θα αντικατασταθούν από τηλεχειριστές και τηλεπιστάτες.
Για τη βέλτιστη συνεργασία εξ αποστάσεως υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων εργαλείων, όπως είναι, ενδεικτικά τα: Asana, Trello, Airtable, MS Project, Zoom, Teams, Drive, Dropbox και πολλά άλλα.
– Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον της εταιρείας και από ποιους παράγοντες εξαρτάται η υλοποίησή τους;
– Το όραμα της Projectyou ήταν πάντα να εξοπλίζει τα στελέχη με γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για το επαγγελματικό τους μέλλον. Αυτό ήταν το μυστικό της ανάπτυξής της τα τελευταία 13 έτη, σε μία περίοδο συνεχών κρίσεων, και αυτή θα συνεχίσει να είναι η στρατηγική της τα επόμενα χρόνια.
Η συνεχής προετοιμασία για το μέλλον είναι η μόνη υπηρεσία που ο κύκλος ζωής της δεν ολοκληρώνεται ποτέ αλλά συνεχώς επεκτείνεται. Άλλωστε οι συνεχείς αλλαγές είναι η νέα κανονικότητα, κι εμείς απευθυνόμαστε στους επαγγελματίες και στις εταιρείες που επιδιώκουν τη βιωσιμότητα και τη συνεχή ανάπτυξή τους με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Λίγες οι ευκαιρίες σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια
– Γνωρίζοντας την εκπαίδευση στα Logistics εκ των έσω, πιστεύετε ότι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο προσφέρει αρκετές ευκαιρίες σε σχέση με τη δυναμική του κλάδου σήμερα;
– Σίγουρα σήμερα προσφέρονται περισσότερες ευκαιρίες σπουδών στην εφοδιαστική αλυσίδα, τόσο σε προπτυχιακό επίπεδο όσο κυρίως σε μεταπτυχιακό –σε σχέση με τις ευκαιρίες που δίνονταν όταν σπούδαζα εγώ, πριν από 20 χρόνια, όταν υπήρχε μόνο το νεοσύστατο τότε διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Ωστόσο, στο ερώτημα αν οι ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα είναι αρκετές σε σχέση με τη δυναμική του κλάδου, νομίζω ότι ουσιαστικά απαντά το γεγονός της έλλειψης καταρτισμένων στελεχών, το οποίο ταλαιπωρεί διαρκώς την αγορά.
Για αυτό το λόγο, η πιστοποίηση ELA και όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματά μας στοχεύουν να καλύψουν το κενό μεταξύ της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και των συνεχώς εξελισσόμενων απαιτήσεων της αγοράς, τόσο σε πρακτικές γνώσεις όσο και στην ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων (soft skills) που ζητούνται πλέον από κάθε εργοδότη.
– Θεωρείτε ικανοποιητική την ενημέρωση των νέων για τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον κλάδο της εφοδιαστικής;
– Φοβάμαι ότι η ενημέρωση των νέων για τα επαγγέλματα και τις ειδικότητες της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν είναι επαρκής, παρόλο που γίνονται σημαντικές προσπάθειες από τα πανεπιστήμια προς αυτή την κατεύθυνση, π.χ. με εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εταιρείες 3PL και σε αποθήκες εμπορικών εταιρειών, ή με την πρόσκληση ομιλητών από εταιρείες του κλάδου.
Θα πρότεινα στους νέους που επιθυμούν να απασχοληθούν στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας να επιδείξουν εξωστρέφεια και τόλμη και να αυξήσουν το δίκτυό τους στο συγκεκριμένο χώρο. Πρέπει, για παράδειγμα:
α) Να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις φορέων όπως είναι το ILME, πολλές από τις οποίες γίνονται δωρεάν και διαδικτυακά, ενώ παρέχουν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
β) Να τολμήσουν να συνδεθούν και να επικοινωνούν με στελέχη του χώρου, π.χ. μέσω LinkedIn.
γ) Να εγγραφούν ως μέλη σε επαγγελματικά σωματεία όπως είναι το ILME.
δ) Να συμμετέχουν σε σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, διότι πέρα από τη γνώση που αναμφισβήτητα θα λάβουν, εξίσου ανεκτίμητη θα είναι η γνωριμία με επαγγελματίες του κλάδου, για το επόμενο βήμα στην καριέρα τους.
Στην Projectyou προωθούμε τη δικτύωση και έχουμε πολλά παραδείγματα ανθρώπων που κατά την παρακολούθηση κάποιου εκπαιδευτικού προγράμματος γνώρισαν επαγγελματίες που αναγνώρισαν την αξία τους και οι οποίοι τους βοήθησαν στο επόμενο επαγγελματικό βήμα τους.
Πλέον το πτυχίο ή η εμπειρία δεν αρκούν
– Ποιος είναι ο ρόλος των πιστοποιήσεων στην εξέλιξη του κλάδου;
– Η αξία των πιστοποιήσεων άργησε να αναγνωριστεί από τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και από τα ίδια τα στελέχη τους. Μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι το πτυχίο από μια ανώτερη ή ανώτατη σχολή αποτελεί και πιστοποίηση. Για όσους δεν είχαν πτυχίο, θεωρούνταν πιστοποίηση η μεγάλη εμπειρία και η προϋπηρεσία που διέθεταν.
Τα πράγματα όμως είναι εντελώς διαφορετικά στο εξωτερικό. Οι εταιρείες ενδιαφέρονται τα στελέχη που προσλαμβάνουν να έχουν μια διαβεβαίωση (πιστοποίηση) από έναν σοβαρό, ακέραιο και διεθνή οργανισμό ότι ο υποψήφιος διαθέτει επαγγελματική επάρκεια, ανεξάρτητα από την εμπειρία ή τις σπουδές του.
Η επαγγελματική επάρκεια θεμελιώνεται επάνω στην τεχνογνωσία, στην εμπειρία, στην κρίση και στα technical – managerial – soft skills. Γι’ αυτό επικεντρωνόμαστε σε αυτά τόσο κατά την εκπαίδευση όσο και στην εξεταστική διαδικασία. Μια διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση δίνει τη δυνατότητα στους υποψήφιους να μπουν στην αγορά εργασίας και να αναπτύξουν την καριέρα τους πολύ γρηγορότερα.