ΑρχικήΜεταφορέςΔημήτρης Κιούσης (ΠΕΕΔ): Τελευταίο μίλι, το σπουδαιότερο στάδιο σε κάθε κανάλι διανομής

Δημήτρης Κιούσης (ΠΕΕΔ): Τελευταίο μίλι, το σπουδαιότερο στάδιο σε κάθε κανάλι διανομής

Το αποκαλούμενο «last mile delivery» είναι το τελευταίο στάδιο κάθε αποστολής αλλά και το σημαντικότερο, καθώς αποτελεί περίπου το 30% του συνολικού κόστους αυτής.

Άρθρο του κ. Δημήτρη Κιούση, προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς (έντυπο τεύχος Ιουνίου 2021).

Το λεγόμενο «τελευταίο μίλι» είναι το στάδιο κατά το οποίο ο μεταφορέας / διανομέας παραδίδει την αποστολή στον παραλήπτη της. Αποτελεί το σπουδαιότερο στάδιο σε κάθε κανάλι διανομής, διότι είναι αυτό που ολοκληρώνει την αποστολή.

Τα τελευταία χρόνια, με τη ραγδαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου το «last mile delivery» γίνεται όλο και πιο σημαντικό, διότι δημιουργούνται περισσότερες απαιτήσεις από τους παραλήπτες, τις οποίες καλούνται να καλύψουν τα κανάλια διανομής.

Στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν το κόστος μεταφοράς χαμηλά στο στάδιο του τελευταίου μιλίου, οι επιχειρήσεις αξιοποιούν έξυπνες ιδέες, χρησιμοποιώντας μικρά οχήματα όπως μικρά van, ηλεκτρικά οχήματα, μηχανάκια, ποδήλατα κλπ.

Για να καλυφθούν οι αυξημένες αυτές απαιτήσεις των παραληπτών, τα κανάλια διανομής υποχρεούνται να προχωρήσουν σε ψηφιακό μετασχηματισμό της δραστηριότητάς τους, στο πλαίσιο του οποίου η ροή της πληροφορίας / ενημέρωσης θα πρέπει να είναι άμεση (real time).

Γι’ αυτό και αναπτύσσονται διάφορα ηλεκτρονικά εργαλεία, με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους. Τέτοια εργαλεία είναι:

  • Προγράμματα αυτόματης δρομολόγησης, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τους τις κυκλοφοριακές συνθήκες σε πραγματικό χρόνο.
  • Παροχή πληροφοριών στον παραλήπτη για την ημέρα και την ώρα παράδοσης.
  • IOD (Information of Delivery) – ενημέρωση παράδοσης.
  • POD (Proof of Delivery) – απόδειξη παράδοσης.
  • Ηλεκτρονική υπογραφή παραλαβής.

Σήμερα, τη δραστηριότητα αυτή σε πολύ μεγάλο βαθμό την καλύπτουν οι εθνικοί διαμεταφορείς (πρακτορεία), τους οποίους εκπροσωπεί η Πανελλήνια Ένωση Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς (ΠΕΕΔ). Η ΠΕΕΔ ιδρύθηκε το 1988 και αποτελεί τον κύριο επαγγελματικό φορέα των επιχειρήσεων διαμεταφοράς.

Η μετεγκατάσταση από τον Ελαιώνα

Στην Αττική, οι περισσότερες επιχειρήσεις διαμεταφοράς είναι εγκατεστημένες στην περιοχή του Ελαιώνα, και από εκεί εξυπηρετούν ολόκληρο το λεκανοπέδιο, προκαλώντας όμως μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση και ατμοσφαιρική ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή.

Η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις διαμεταφοράς είναι η μετεγκατάστασή τους σε περιοχή την οποία οφείλει να υποδείξει η πολιτεία και η οποία θα καλύπτει τα κριτήρια προσβασιμότητας προς τον αστικό ιστό, με τις κατάλληλες αναδιαρθρώσεις των καναλιών διανομής.

Κατά τη γνώμη των διαμεταφορέων, η περιοχή που καλύπτει τα παραπάνω κριτήρια είναι η ευρύτερη περιοχή του Θριασίου πεδίου, διότι έχει πολύ καλή προσβασιμότητα προς τον αστικό ιστό μέσω της Αττικής Οδού για τα βόρεια και τα ανατολικά προάστια, μέσω της λεωφόρου Αθηνών για τον κεντρικό τομέα και μέσω της λεωφόρου Σχιστού για τον Πειραιά και τα νότια προάστια.

Επίσης, στην περιοχή του Θριασίου υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις όπου μπορεί να δημιουργηθεί ένα μεταφορικό πάρκο με σύγχρονες προδιαγραφές, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής για τα επόμενα 50 χρόνια.

Προς την κατεύθυνση αυτή και με αρωγό τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εφοδιαστικής Αλυσίδας κ. Θανάση Ζηλιασκόπουλο, η ΠΕΕΔ έχει έλθει σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς του κρατικού μηχανισμού για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ