Χρίστος Δήμας (υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): «Το ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων ενδυναμώνεται»

ΑΡΘΡΟ* Η ελληνική αγορά έχει τις δυνατότητες και την προοπτική να εφαρμόσει σύγχρονες λύσεις και βέλτιστες πρακτικές, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο των νέων τεχνολογιών αλλά και την αξία του ανθρώπινου παράγοντα στην επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων.

Σε ένα περιβάλλον που γίνεται διαρκώς ανταγωνιστικότερο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η επένδυση στην περαιτέρω ανάπτυξη και βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, αποτελούν πλέον μονόδρομο για την εξέλιξη και τη μετάβαση των επιχειρήσεων στη σύγχρονη εποχή, καθώς και για την ικανοποίηση των αναδυόμενων αναγκών.

Η δυναμική της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα είναι αξιόλογη. Καθώς τα logistics αλλάζουν φιλοσοφία παγκοσμίως και οι διακινήσεις γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκες, η ελληνική αγορά διαθέτει νεοφυείς επιχειρήσεις που προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις και εφαρμογές στις περίπλοκες και απαιτητικές ανάγκες των σύγχρονων Logistics.

Στην επίσημη ψηφιακή πύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις Elevate Greece, μία από τις κατηγορίες δραστηριότητας των νεοφυών επιχειρήσεων είναι τα Logistics και οι εμπορευματικές μεταφορές. Το κύριο χαρακτηριστικό των επιχειρήσεων αυτών είναι ότι οι παροχές τους εξειδικεύονται σε mobile εφαρμογές, στην ανάπτυξη λογισμικού, στην ανάλυση δεδομένων και στη ρομποτική, ενώ υπάρχουν και υπηρεσίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η ενδυνάμωση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων είναι μια απαραίτητη επιλογή, καθώς οι startup έχουν την ικανότητα, την προοπτική, τη δυναμική και την τεχνογνωσία για να προσφέρουν νέες καινοτόμες λύσεις και ιδέες στην ελληνική αγορά και για να εδραιώσουν ευέλικτα, οικονομικά και πιο αποτελεσματικά Logistics.

Elevate Greece

Η πύλη Elevate Greece είναι το εργαλείο που συνδέει τα κομμάτια του οικοσυστήματος και το οποίο αποσκοπεί στο να παρέχει διαρκώς περισσότερα κίνητρα στους νέους επιστήμονες και στους ταλαντούχους επιχειρηματίες από την Ελλάδα, για να δημιουργούν και να γίνονται ολοένα ανταγωνιστικότεροι σε διεθνές επίπεδο.

Χάρτη στη δημιουργία του Elevate Greece, σήμερα υπάρχει μια σαφής και χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας, κι έτσι η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει πολιτικές κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του οικοσυστήματος αυτού.

Με άλλα λόγια, είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο μέσα από το οποίο για πρώτη φορά η πολιτεία παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors) και μετοχές προαίρεσης (stock options), ενώ διοργανώνει ακόμα και δράσεις ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας.

Δίκτυο υποστηρικτών

Η πύλη πλαισιώνεται από ένα σημαντικό δίκτυο επίσημων υποστηρικτών, το οποίο δραστηριοποιείται στο χώρο της καινοτομίας, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας. Στο δίκτυο αυτό περιλαμβάνονται τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες, ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και θεσμικοί υποστηρικτές. Οι παροχές που προσφέρονται από τους επίσημους υποστηρικτές στις νεοφυείς επιχειρήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων χρηματικά έπαθλα, πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο καινοτομίας που διαθέτουν, υπηρεσίες νέφους, συμβουλευτικές υπηρεσίες, ακόμα και εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα.

Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής θέσης της, έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί στην κύρια πύλη μεταφοράς προϊόντων από την Ασία και την Αφρική προς την Ευρώπη και αντίστροφα, καθώς και να ενισχύσει το ρόλο της στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Η προώθηση καινοτόμων και σύγχρονων τεχνολογικά λύσεων είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση του στόχου αυτού, και οι νεοφυείς επιχειρήσεις αναμένεται να διαδραματίσουν το δικό τους κρίσιμο ρόλο στη νέα εποχή της ψηφιακής αγοράς.

*Από το έντυπο τεύχος Απριλίου 2022.

Ελέγξτε επίσης

Λουκάς Παπαχαραλάμπους (Elikon Logistics, ΣΒΘΣΕ): Ήδη καταγράφονται ζημίες στον κλάδο των μεταφορών

Φτάνει να είναι σουρεαλιστικό, αλλά είναι γεγονός πως ό,τι συζητούσαμε ή προγραμματίζαμε πριν από δυο …

Τα Περιοδικά μας