Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑποθήκευσηΘΩΜΑΣ ΚΟΥΝΣΤΜΑΝ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ ΟΙΝΩΝ ): ΟΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ...

ΘΩΜΑΣ ΚΟΥΝΣΤΜΑΝ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ ΟΙΝΩΝ ): ΟΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΡΙΣΚΟ

Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου

Ο marketing manager μιας εκ των παλαιότερων και μεγαλύτερων εταιρειών εμφιάλωσης στην Ελλάδα, επαγγελματίας με διεθνή εποπτεία και μακρόχρονη εμπειρία, μας εξηγεί το πώς οργανώνει και διεκπεραιώνει την απαιτητική εφοδιαστική αλυσίδα του κρασιού.

Ο Θωμάς Κούνστμαν εργάζεται εδώ και περίπου 20 χρόνια στην «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων», και από τη θέση του διευθυντή εξαγωγών για την Ευρώπη γνωρίζει πολύ καλά μια από τις ιδιαίτερες πλευρές της εφοδιαστικής αλυσίδας του οίνου. Ψύχραιμος (ως Γερμανός…) απέναντι στην κρίση, παθιασμένος (σαν Έλληνας) με το κρασί και απόλυτα συνδεδεμένος με το Μαρκόπουλο, την ιστορική έδρα της εταιρείας και εμβληματικό τόπο στην ελληνική οινική παράδοση, χειρίζεται σήμερα τις εμπορικές υποθέσεις μιας εταιρείας η οποία πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο περίπου 25 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2011).

Η εταιρεία έχει αποκτήσει μια θυγατρική (την «Οινοφόρος» του ʼγγελου Ρούβαλη από το Αίγιο), διακινεί τα προϊόντα και άλλων Ελλήνων παραγωγών (όπως αυτά του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου από τον Λαγκαδά) και διαθέτει οινοποιεία και αποθήκες σε διάφορα σημεία της χώρας κι ένα ιστορικό εμφιαλωτήριο. Το τελευταίο καταλαμβάνει έκταση 28 στρεμμάτων, διαθέτει αποθήκες 160.000 HL, 6.000 τ.μ. στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους και 1.200 τ.μ. χώρους γραφείων, ενώ η ημερήσια δυναμικότητα εμφιάλωσης ξεπερνά τις 140.000 φιάλες. Η εταιρεία εξάγει σε 34 χώρες, και οι εξαγωγές αποτελούν περίπου το 40% του τζίρου της.

Το L&M βρέθηκε στην έδρα της εταιρείας, στο Μαρκόπουλο, όπου είχε μαζί του μια μακρά συζήτηση για τα logistics του κρασιού.

 

L&M Τι είναι αυτό που «πονοκεφαλιάζει» τους logisticians του οίνου;

Θωμάς Κούνστμαν:  Όλους μας απασχολούν οι σωστές συνθήκες αποθήκευσης των προϊόντων όταν φεύγουν από τις ψυχόμενες αποθήκες μας με τη σωστή θερμοκρασία. Η έκθεση του κρασιού είτε στο φως του ήλιου είτε σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί πρόβλημα. Μας ενδιαφέρει επίσης, όταν φτάσει στον προορισμό του, να αποθηκευτεί κι εκεί σωστά.

Πώς αντιλαμβάνονται αυτές τις απαιτήσεις οι πελάτες σας;

Υπάρχουν πελάτες που κατανοούν απόλυτα το θέμα και στέλνουν φορτηγά ψυγεία για να φορτωθούν οι φιάλες. Όταν το προϊόν τοποθετηθεί σωστά στην παλέτα ή το κοντέινερ και φορτωθεί σωστά στο φορτηγό, τα προβλήματα ελαχιστοποιούνται? πρέπει όμως αυτή η φροντίδα να συνεχιστεί και στον προορισμό. Το να ξεφορτώσει ο πελάτης και ν’ αφήσει το προϊόν π.χ. για ένα εξάωρο στον ήλιο πριν το βάλει στην αποθήκη, είναι καταστροφικό. Στη συνέχεια, η ίδια φροντίδα πρέπει να υπάρχει στο ράφι.

Είναι σημαντικό για το κρασί το μεταφορικό κόστος;

Υπάρχουν δύο κόστη μεταφοράς στην εταιρεία μας. Το πρώτο αφορά τη μεταφορά του κρασιού από τα περιφερειακά οινοποιεία, στη Νεμέα, στη Μαντινεία, στην Πάτρα κ.ά. στο αποθηκευτικό κέντρο στη Ριτσώνα και στη συνέχεια εδώ για εμφιάλωση. Τα κρασιά έρχονται με ειδικά βυτία σταθερών συνεργατών. Το δεύτερο κόστος είναι αυτό της αποστολής του τελικού προϊόντος στον πελάτη. Το κόστος δεν είναι μεγάλο, αλλά υπάρχουν προορισμοί στα Δωδεκάνησα όπου το κόστος μπορεί να ανέλθει μέχρι και 2-3 ευρώ το κιβώτιο. Είχαμε ιδιόκτητα φορτηγά κατά το παρελθόν αλλά διαπιστώσαμε ότι μας συμφέρει περισσότερο να δώσουμε outsourcing τη μεταφορά.

Η μεγάλη αποθήκη της «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων» στο Μαρκόπουλο. Το «καυτό» σημείο της εφοδιαστικής αλυσίδας για την παλαιότερη ελληνική οινοπαραγωγική επιχείρηση.

Πιστεύετε ότι η εμφιάλωση στα οινοποιεία θα μπορούσε να αλλάξει προς το οικονομικότερο την εφοδιαστική αλυσίδα σας;

Η εταιρεία εμφιαλώνει στο Μαρκόπουλο κι αυτό είναι επιλογή της, καθώς είναι συνδεδεμένη με το Μαρκόπουλο, αν κι επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα. Η επένδυση για τη δημιουργία μιας εμφιαλωτικής γραμμής σε κάθε οινοποιείο είναι πολύ ακριβή υπόθεση. Ακόμα και μια λογική κίνηση, π.χ. το να εμφιαλώνουμε στη Ριτσώνα όπου συγκεντρώνεται το κρασί από τα οινοποιεία μας σε όλη την Ελλάδα, θα σήμαινε από τη μια πλευρά μια πολύ μεγάλη επένδυση εκεί και από την άλλη θα προϋπέθετε το να κλείσουμε αυτό εδώ, το ιστορικό εμφιαλωτήριο της εταιρείας, κάτι που δεν το θέλουμε. Δεν θα ήταν καλό για την περιοχή, θα δημιουργούσαμε ανέργους, θα φεύγαμε από την ιστορική μας έδρα. Αποφασίζουμε λοιπόν και με κοινωνικά κριτήρια…

Είχατε προβλήματα με τους χονδρεμπόρους;

Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους χονδρεμπόρους μας? έχουμε άλλωστε ένα από τα καλύτερα δίκτυα στην Ελλάδα. Βασιζόμαστε πολύ στις καλές μακροχρόνιες σχέσεις με τον κόσμο της αγοράς. Είναι γεγονός ότι οι πελάτες σήμερα αποφεύγουν το στοκάρισμα, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε περισσότερες παραγγελίες με λιγότερο όγκο? αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα, διότι έτσι έχουμε –εμείς τουλάχιστον– καλύτερο έλεγχο στη ροή των παραγγελιών. Ξέρουμε ότι το προϊόν είναι καλύτερο ποιοτικά διότι μπαίνει και βγαίνει πολύ γρήγορα στις αποθήκες, ότι το προϊόν που έχει ο κάθε πελάτης μας δεν θα μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ράφι, ότι θα φτάσει σωστά στον καταναλωτή.

Να μιλήσουμε λίγο για τα logistics των εξαγωγών, που γνωρίζω ότι σας ενδιαφέρουν και προσωπικά. Πως κινούνται εκεί τα πράγματα;

Τα μεταφορικά έχουν αυξηθεί αρκετά τελευταία, λόγω –κατ’ αρχάς– της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Η μείωση των εισαγωγών, επίσης, οδήγησε στη μείωση των διαθέσιμων φορτηγών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Στις καλές εποχές υπήρχε πληθώρα μέσων και γινόταν μεταφορά των προϊόντων μας στο εξωτερικό ανά πάσα στιγμή? σήμερα υπάρχουν ορισμένα προβλήματα. Ειδικά τα προηγούμενα καλοκαίρια και με την έναρξη των εξαγωγών καρπουζιού –που είναι ένα πολύ ευπαθές προϊόν– τα φορτηγά «εξαφανίζονταν», και είχαμε πρόβλημα στο να βρούμε διαθέσιμα για το εξωτερικό? ενώ και οι ναύλοι εκτινάσσονταν στα ύψη. Ευτυχώς η κατάσταση εξομαλύνθηκε από πέρυσι.

Αποθηκευτικός χώρος φιαλών στο εμφιαλωτήριο της εταιρείας στο Μαρκόπουλο.

Γιατί δεν δοκιμάσατε το τρένο;

Κάποια στιγμή δοκιμάσαμε να στείλουμε προϊόντα στην Αυστρία με τον ΟΣΕ, αλλά αντιμετωπίσαμε προβλήματα. Στόχος μας ήταν να μειώσουμε το χρόνο της αποστολής, αλλά τελικά τα προϊόντα παραδόθηκαν μετά από 20 μέρες! Αυτό έγινε στην αρχή της κρίσης, όταν από τις δύο εταιρείες που εξυπηρετούσαν την Αυστρία έμεινε μόνο μία και ο φόρτος στις αποστολές της ήταν μεγάλος. Σήμερα έχουμε συνεργασία με αυστριακή εταιρεία και δεν έχουμε πλέον κανένα πρόβλημα.

Λένε ότι η Κίνα είναι μια εν δυνάμει μεγάλη αγορά για το ελληνικό κρασί. Τι πιστεύετε εσείς;

Προέκυψε ένα ζήτημα με τη φορολόγηση του κρασιού στην Κίνα, πιστεύω όμως ότι θα λυθεί σύντομα. Ήταν αποτέλεσμα σύγκρουσης της Κίνας με την Ε.Ε., για την ακρίβεια με ορισμένα κράτη της που έχουν συμφέροντα στα ηλιακά πάνελ. Από σπόντα πήρε και μας. Έχουμε σχετικά μικρά συμφέροντα στην Κίνα, μπορεί όμως να διευρυνθεί η εκεί παρουσία μας. Ξεκινήσαμε πριν μερικά χρόνια με μικρές ποσότητες, διότι εκτιμάμε ότι μπορούν πλέον κάποιοι Κινέζοι, μέσω της αύξησης του βιοτικού επιπέδου στη χώρα, να πληρώσουν το ελληνικό κρασί. Αξίζει τον κόπο. Τα τελευταία δύο χρόνια, μάλιστα, οι Κινέζοι στράφηκαν προς το κρασί μεσαίας κατηγορίας τιμών από το ακριβό κρασί που κατανάλωναν στο παρελθόν. Υπάρχει ενδιαφέρον για το ελληνικό κρασί? χρειάζεται όμως πολύ καλή προετοιμασία και μεγάλη υπομονή μέχρι να ξεκινήσεις. Ένας επιχειρηματίας μπορεί να χρειαστεί μέχρι και δύο χρόνια γραφειοκρατικής προετοιμασίας».

Η εταιρεία Κουρτάκης είναι συνώνυμο του Μαρκόπουλου, ένα ιστορικό τοπόσημο της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ