Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου
Ένας από τους καλύτερους Έλληνες οινοποιούς, με δεκάδες βραβεύσεις εντός κι εκτός συνόρων όπου εξάγει περίπου το 60% της παραγωγής του, μας μιλάει για το ρίσκο της οινοποίησης στο Αιγαίο και της μεταφοράς των τελικών προϊόντων σε όλη την οικουμένη.
Πριν μερικούς μήνες ο επιχειρηματίας – οινολόγος Γιάννης Παρασκευόπουλος, συνιδιοκτήτης της εταιρείας «Γαία Οινοποιητική», είχε παραχωρήσει στο περιοδικό μας μια (τηλεφωνική) συνέντευξη η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των μεταφορέων.
Στη συνέντευξη εκείνη, η οποία αφορούσε το δίκτυο των μεταφορών στο Αιγαίο με αφορμή αφιέρωμα του L&M στα logistics του ελληνικού τουρισμού, ο δραστήριος παραγωγός είχε υποστηρίξει ότι στον κλάδο της μεταφοράς επικρατεί νοσηρή κατάσταση, που δυσκολεύει τόσο τους παραγωγούς όσο και τους εμποροβιομήχανους.
Εκείνο που είχε προκαλέσει ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση στις τάξεις των μεταφορέων ήταν η άποψή του ότι η αγορά λειτουργεί υπό καθεστώς απορρύθμισης και στρεβλού ανταγωνισμού.
Η απουσία τιμοκαταλόγων, οι αδικαιολόγητες προσφορές, η άρνηση εξυπηρέτησης ήταν μερικά από αυτά που είχε επισημάνει. «Να σας πω τι παθαίνουν ορισμένοι συνάδελφοί μου που αναγκαστικά εμφιαλώνουν στη Σαντορίνη: Όταν τα μπουκάλια κατεβαίνουν στο νησί για να γεμίσουν, οι μεταφορείς τούς τα χρεώνουν με τον όγκο. Όταν επιστρέφουν γεμάτα στην Αθήνα για να διατεθούν στο εμπόριο, τότε οι μεταφορείς τα χρεώνουν με το βάρος –ο όγκος είναι ο ίδιος όπως καταλαβαίνετε» μας είχε πει τότε.
Στο πλαίσιο του παρόντος θέματος, το L&M επισκέφτηκε το οινοποιείο της εταιρείας στη Νεμέα και είχε την ευκαιρία να συζητήσει και πάλι μαζί του το ζήτημα των μεταφορών, διαπιστώνοντας ότι αυτή τη φορά ο γνωστός και βραβευμένος οινοπαραγωγός έχει μετακινηθεί αισθητά προς την πλευρά των μεταφορέων. Χωρίς να παίρνει πίσω τις σημαντικές (κι αιχμηρές…) διαπιστώσεις που είχε μοιραστεί μαζί μας στο παρελθόν, αναγνωρίζει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μεταφορά μετά από σχεδόν μια πενταετία κρίσης.
L&M Κύριε Παρασκευόπουλε, σε παλιότερη συνέντευξή σας στο L&M είχατε περιγράψει με αρκετά σκληρούς όρους τις σχέσεις ορισμένων επαγγελματιών της παραγωγής με τους μεταφορείς στο Αιγαίο. Είχατε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια ορισμένων αναγνωστών μας.
Γιάννης Παρασκευόπουλος Το ζήτημα είναι αν ήμουν σωστός ή όχι. Δεν επιθυμώ να γενικεύω –όπως σε κάθε επαγγελματικό κλάδο, έτσι και στις μεταφορές έχουμε όλο το φάσμα των επαγγελματιών. Υπάρχουν μεταφορείς που κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους, και το είχα επίσης αναφέρει στη συνέντευξη εκείνη. Σε μια νέα εταιρεία παραγωγής και εμφιάλωσης μπίρας που δημιούργησα στη Σαντορίνη, ο μεταφορέας μου ήταν μεταξύ εκείνων που με στήριξαν περισσότερο στην προσπάθεια –ήταν κάτι απίστευτο.
Η Θηραϊκή Express με στήριξε με συγκινητικό τρόπο: Οι άνθρωποι δεν ήθελαν να πάρουν χρήματα μέχρι η δική μας εταιρεία να καταστεί βιώσιμη. Ξαφνικά κι από εκεί που δεν το περιμένεις, μια εταιρεία γίνεται κάτι περισσότερο από συνεργάτης? γίνεται κάτι σαν μέτοχος, χωρίς να απολαμβάνει τα οφέλη ενός μετόχου!
Το οινοποιείο και η μονάδα εμφιάλωσης της «Γαίας Οινοποιητική» στο Κούστι της Νεμέας. Εδώ έρχονται με ειδικά βυτία και τα κρασιά που οινοποιήθηκαν στη Σαντορίνη.
Τελικά η μεταφορά του κρασιού είναι μια υπόθεση που θέλει προσοχή;
Το κρασί δεν είναι ξηρό φορτίο. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, εναπόκειται στο χρήστη της μεταφορικής υπηρεσίας η ορθή επιλογή του συνεργάτη. Αν θεωρεί τα προϊόντα του ευπαθή, τότε επιλέγει ψυγειομεταφορά, την απαιτεί και την πληρώνει –και να είστε σίγουρος ότι θα τη βρει. Πρέπει και ο παραγωγός να κατανοεί την αξία της σωστής μεταφοράς. Είναι λίγες οι μεταφορικές εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες? και επειδή ο ανταγωνισμός δεν είναι υψηλός, συνήθως ακούς εξωφρενικές τιμές.
Μας είχατε τότε επισημάνει κάποιες δυσαρμονίες στις μεταφορές…
Εξακολουθούν και ισχύουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις πληρώσαμε πιο ακριβά τη μεταφορά μιας παλέτας με κρασιά από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη απ’ ό,τι να έρθει μια παλέτα με κρασιά από τη Γαλλία στην Αθήνα. Αφήστε το «Αθήνα – Σαντορίνη» που έχουμε και πλοία…
Είναι δύσκολη η διανομή στο Αιγαίο;
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολη έχει γίνει η διανομή στο Αιγαίο! Και δεν αναφέρομαι μόνο στις αμιγώς μεταφορικές δυσκολίες, που έτσι κι αλλιώς υπήρχαν πάντα? αναφέρομαι στο γεγονός ότι σήμερα οι ναυτιλιακές εταιρείες απαιτούν από τους μεταφορείς προπληρωμή του ναύλου. Πρέπει να μπούμε στα «παπούτσια των μεταφορέων» και να δούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτό το διάστημα.
Στο Αιγαίο θα επιβιώσουν μόνο οι μεταφορείς που προπληρώνουν. Έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο σύστημα που οι μεταφορείς δουλεύουν με μηδενική πίστωση απέναντι στις ναυτιλιακές εταιρείες και απέναντι στο καύσιμο, ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορούν να απαιτήσουν από τον πελάτη τους να τους πληρώσει με μετρητά.
Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο οι μεταφορείς να επιδοτούν τη λειτουργία της επιχείρησής τους, κάτι εξαιρετικά δύσκολο για όσους δεν έχουν ρευστότητα. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα όμως μεταφορείς που δουλεύουν χωρίς τιμοκαταλόγους, που χρεώνουν ό,τι θέλουν, που οι τιμές τους σε σχέση με ξένους ομολόγους τους είναι μεγαλύτερες –αυτά νομίζω είχα αναφέρει και στην προηγούμενη επικοινωνία μας.
Θα μας περιγράψετε την εφοδιαστική αλυσίδα της «Γαίας»;
Μεταφέρουμε τα κρασιά μας από τη Σαντορίνη με ειδικά βυτία και τα εμφιαλώνουμε εδώ στη Νεμέα, όπως εμφιαλώνουμε και το κρασί που παράγουμε εδώ. Διαθέτουμε φορολογική αποθήκη και από εδώ πραγματοποιούνται και οι εξαγωγές μας. Υπάρχει επίσης κεντρική αποθήκη στην Αθήνα, από την οποία διανέμονται τα προϊόντα μας στους χονδρεμπόρους σε όλη την Ελλάδα. Για το εξωτερικό και για τους καλοκαιρινούς μήνες φορτώνουμε σε ψυχόμενα κοντέινερ, και η μεταφορά γίνεται με την ευθύνη του εισαγωγέα. Εμείς από την πλευρά μας αρνούμαστε να πουλήσουμε αν δεν εκπληρώνονται κάποιες προϋποθέσεις στη μεταφορά.