Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΑποθήκευσηΣΥΣΤΗΜΑ E-TOW ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

ΣΥΣΤΗΜΑ E-TOW ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Έργο της εταιρείας Business Concept για το κέντρο διανομών μεγάλης λιανεμπορικής αλυσίδας στη Βόρεια Ελλάδα.

Για το νέο κέντρο διανομής της εταιρείας Μασούτης στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης μπορείτε να διαβάσετε στις σελίδες που ακολουθούν- πρόκειται άλλωστε για ένα από τα μεγαλύτερα έργα logistics στην ‘παγωμένη’ περίοδο που ζούμε. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζουμε μια πτυχή του συγκεκριμένου έργου η οποία αφορά το σύστημα αυτοματισμού το οποίο επιλέχθηκε για τη συγκεκριμένη αποθήκη και ειδικά για την εκτέλεση παραγγελιών.  Το E-TOW, η ενδοδαπέδια αλυσίδα μεταφοράς φορτίων,   το οποίο μας παρουσιάζουν μέσα από το κείμενο που ακολουθεί τα στελέχη της αποθήκης, είναι ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα διαχείρισης αποθηκών, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει δοκιμασμένες μεν, αλλά κοστοβόρες πλέον διαδικασίες του παρελθόντος.

Εκτέλεση παραγγελιών                                                                                            

Ως μέσο συλλογής παραγγελιών επιλέχθηκε στην πλειονότητα το συρόμενο καλάθι-καρότσι (roll cage) ενώ για την ενδοδιακίνηση των roll cages αλλά και παλετών επιλέχθηκε αντί των κλασικών περονοφόρων μηχανημάτων ο ασφαλής και αξιόπιστος αυτοματισμός E-TOW με τεχνολογία RFID, μια πραγματική καινοτομία για τον ελλαδικό χώρο.

Η επιλογή αυτή κατέστησε τη διαδικασία συλλογής άκρως παραγωγική, αφού ο εργαζόμενος της συλλογής με την ολοκλήρωση του γεμίσματος roll cage ή παλέτας με μία απλή κίνηση τοποθετεί το φορτίο στο σύστημα E-TOW- ουσιαστικά πρόκειται για μια ενδοδαπέδια αλυσίδα μεταφοράς φορτίων για την ενδοδιακίνηση και κατανομή τους εντός της αποθήκης. Με τεχνολογία RFID και αλυσίδα μήκους 2.000 μέτρων, μπορεί να μεταφέρει οποιαδήποτε χρονική στιγμή πάνω από 500 roll cages, παλέτες και thermo containers κατευθύνοντάς τα στον προορισμό τους. Επίσης δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας κοινών φορτίων διανομής αφού roll cages και παλέτες ξηρού φορτίου μπορούν να συνδυαστούν με thermo container (με προϊόντα ψύξης), φρουτολαχανικών και να προωθηθούν μαζί στη ράμπα του αντίστοιχου καταστήματος. Η αυτόματη ενδοδιακίνηση ολοκληρώνεται με την κατανομή των μεταφερόμενων φορτίων στις ράμπες των αποστολών.

Διαθέτει επτά διανομείς με τεχνολογία RFID για την κατανομή roll cages, παλετών και thermo container στους χώρους που είναι οι ράμπες αποστολών καταστημάτων, ενώ έχει προβλεφθεί ένας διανομέας να διαχειριστεί στο μέλλον μεταφορά συγκεντρωτικών παραγγελιών σε σύστημα Put to light που θα εγκατασταθεί. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα προώθησης των υγειών επιστρεφομένων προϊόντων στους χώρους αποθήκευσης.

Αντίο περονοφόρα                                                                                           

Η επιλογή του για το συγκεκριμένο Κέντρο βασίστηκε στην ανάγκη για ένα λειτουργικά ασφαλές σύστημα το οποίο θα ήταν εύκολο στην συντήρηση και λειτουργία, θα  είχε δυνατότητες επέκτασης και αναβάθμισης και κυρίως θα απέτρεπε την έντονη κυκλοφορία των παλετοφόρων στους χώρους εργασίας. H εγκατάσταση της αλυσίδας E-TOW σε πλήρη ανάπτυξη αντικαθιστά τη χρήση 100 και πλέον περονοφόρων μηχανημάτων.

Πρόκειται για ένα σύστημα μέσω του οποίου μπορείς να στέλνεις, χωρίς πιθανότητα λάθους, προϊόντα σε προορισμούς μέσα στο Κέντρο Αποθήκευσης. Είναι κατάλληλο για συνεχή μεταφορά μεγάλου όγκου προϊόντων, με πλεονεκτήματα την αξιοπιστία και υψηλή απόδοση, την ευκολία συντήρησης και φιλικότητα στη χρήση, το υψηλό επίπεδο ασφάλειας, καθώς και την έξυπνη διαχείριση των προϊόντων μέσω της Οn-line παρακολούθησης των καροτσιών, τη διόρθωση των όποιων λαθών στους προορισμούς αλλά και την ευέλικτη προσαρμογή της λειτουργίας της αποθήκης όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ