Σήμερα, 15 Οκτωβρίου, ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το βιομηχανικό διδακτορικό «UPatras IQ» στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Με την υποστήριξη του ΣΕΒ και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, προχωρούν οι διαδικασίες για το πρώτο θεσμοθετημένο πρόγραμμα βιομηχανικών διδακτορικών «UPatras IQ» του Πανεπιστημίου Πατρών. Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου. Το «UPatras IQ» απευθύνεται σε επιχειρήσεις και ερευνητές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒ, η συστηματική διασύνδεση της βιομηχανικής παραγωγής με την επιστημονική έρευνα αποτελεί ζητούμενο εδώ και δεκαετίες, για την αναβάθμιση της οικονομίας της χώρας μας. Η θεσμοθέτηση των βιομηχανικών διδακτορικών, που έχει μακρά ιστορία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ένα σαφές βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση, αφού τα βιομηχανικά διδακτορικά επιταχύνουν την αξιοποίηση της έρευνας αιχμής, που παράγεται από τα ελληνικά ΑΕΙ, με ωφελούμενους όχι μόνο τους νέους υποψήφιους διδάκτορες και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, αλλά και τις επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία.

Η διάδοση του θεσμού των βιομηχανικών διδακτορικών μπορεί επίσης να συμβάλει στην αναστροφή του φαινομένου του brain drain, δημιουργώντας άμεσα ευκαιρίες για τους νέους και διευκολύνοντας τη στήριξη και ανάπτυξη καλών, υψηλής ποιότητας, θέσεων εργασίας στην ελληνική  βιομηχανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 2,3% του συνόλου των Ελλήνων αποφοίτων με διδακτορικό τίτλο σπουδών εργάζεται σήμερα στη βιομηχανία.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας μας που θεσμοθετεί πρόγραμμα βιομηχανικών διδακτορικών, το «UPatras IQ». Η προσπάθεια αυτή αντανακλά την ωριμότητα της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας για αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Ο ΣΕΒ και ο ΣΕΒΠΕΔΕ στηρίζουν ενεργά την πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία και ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις – μέλη τους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες για ερευνητικές συνέργειες που προσφέρονται από το UPatras IQ.

Ευελπιστούν μάλιστα πως και άλλα ελληνικά πανεπιστήμια θα υιοθετήσουν σύντομα αντίστοιχες δράσεις διασύνδεσης της ακαδημαϊκής έρευνας με τις ανάγκες της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Το πρόγραμμα βιομηχανικών διδακτορικών του Πανεπιστημίου Πατρών «UPatras IQ» περιλαμβάνει τετραετή διδακτορικά με ισχυρό βιομηχανικό προσανατολισμό. Οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον υποψήφιο και το αντικείμενο της έρευνάς του από κοινού με το επιβλέπον μέλος ΔΕΠ και καλούνται να συνδιαμορφώσουν το ερευνητικό έργο του υποψήφιου διδάκτορα σε βάθος 4ετίας, ενώ θα παρακολουθούν την εξέλιξή του.

 

 

Ελέγξτε επίσης

Σε λεπτή ισορροπία τα οικονομικά μεγέθη του ΟΛΠ το πρώτο εξάμηνο του 2020

Αύξηση εσόδων στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά κατά 17,8% (2 εκατ. ευρώ) και στη ναυπηγοεπισκευή κατά …