Ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας στη μάχη για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης – Συμμετοχή σε άσκηση του EMSA

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης στον κόλπο της Ελευσίνας, στην οποία συμμετείχε ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) Α.Ε.

Για τη διοίκηση του Ο.Λ.Ε. Α.Ε., τα θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος στον ιδιαίτερα βεβαρημένο κόλπο της Ελευσίνας αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα. Για το σκοπό αυτό μάλιστα, ο οργανισμός υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση με την «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος (Τ.Π.Π.) Α.Ε.», για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης στην περιοχή της αρμοδιότητάς του.

Η άσκηση της 9ης Ιουνίου στον κόλπο της Ελευσίνας διοργανώθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης μεταξύ της Τ.Π.Π. Α.Ε. και του «Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα» (European Maritime Safety Agency- EMSA), για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης μεγάλης κλίμακας στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στόχος της σύμβασης μεταξύ Τ.Π.Π. Α.Ε. και EMSA είναι η βελτίωση αφενός της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα, της ετοιμότητας και της αντίδρασης στην αντιμετώπιση της ρύπανσης, και, αφετέρου, της γενικότερης ασφάλειας στη θάλασσα.

Στην άσκηση έλαβαν μέρος το ειδικά εξοπλισμένο για επιχειρήσεις αντιρύπανσης δεξαμενόπλοιο AKTEA OSRV, το οποίο τους περισσότερους μήνες του έτους ελλιμενίζεται στην Ελευσίνα, καθώς και το πλοίο πολλαπλών χρήσεων (T/B – S/T -OIL REC) AEGIS I.

Υλοποιήθηκε ένα δύσκολο και απαιτητικό σενάριο με προσομοίωση αντιμετώπισης περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης. Αναπτύχθηκε όλος ο διαθέσιμος ειδικός εξοπλισμός, αρχικά για τον περιορισμό και τη  συγκέντρωση των ρυπαντών με χρήση μηχανικών βραχιόνων και πλωτών φραγμάτων και στη συνέχεια με ενεργοποίηση των ειδικών συσκευών ελαιοσυλλογής (skimmers), για τη μηχανική ανάκτηση των ρυπαντών από την επιφάνεια της θάλασσας.

Επίσης έγινε  δοκιμή του ραντάρ εντοπισμού πετρελαιοκηλίδων SeaDarq, το οποίο διαθέτει το AKTEA OSRV. Το εν λόγω ραντάρ δίνει τη δυνατότητα στους τεχνικούς να χαρτογραφούν με ακρίβεια την κηλίδα σε ακτίνα αρκετών μιλίων, ακόμα και τη νύχτα, με τη χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας.

Στην άσκηση συμμετείχαν στελέχη της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας.

Ελέγξτε επίσης

Στη Σύνοδο Υπουργών Μεταφορών στο Λουξεμβούργο ο Κ. Αχ. Καραμανλής – Υπέρ της αναθεώρησης του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. …

Τα Περιοδικά μας