Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυσκευασίαNIVAPACK:* Άρτια υποστήριξη της βιομηχανίας

NIVAPACK:* Άρτια υποστήριξη της βιομηχανίας

Με ισχυρή παρουσία σε όλους τους κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας από το 1977, η NIVAPACK είναι μια εισαγωγική, εμπορική και κατασκευαστική επιχείρηση με υψηλή εξειδίκευση στους τομείς των μηχανημάτων συσκευασίας και εργονομικών ανυψωτικών.

Με έδρα και ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Αθήνα, η NIVAPACK δημιουργήθηκε με σκοπό την αντιπροσώπευση, προβολή, προώθηση και τεχνική υποστήριξη των προϊόντων κορυφαίων ευρωπαϊκών οίκων, προσφέροντας στην πελατεία της την πιο σύγχρονη τεχνολογία, στοχεύοντας στην ασφάλεια του διακινούμενου προϊόντος.

Έχοντας διευρύνει σημαντικά τις δραστηριότητές της με νέες συνεργασίες, η εταιρεία σήμερα προσφέρει μια ποιοτική γκάμα μηχανημάτων και αναλώσιμων υλικών, η οποία καλύπτει τις σύγχρονες βιομηχανικές ανάγκες στον τομέα της περίδεσης ομαδοποιημένων προϊόντων με μεταλλικό ή πλαστικό τσέρκι, καθώς και τις απαιτήσεις για εργονομική διακίνηση ποικίλων φορτίων, με ανυψωτικά μηχανήματα πεζού χειριστού. Με εμπειρία δεκαετιών, διαθέτει την κατάλληλη τεχνική υποδομή για τις εγκαταστάσεις των μηχανημάτων, καθώς και ετοιμοπαράδοτα ανταλλακτικά για την επισκευαστική υποστήριξη όλων των προϊόντων της.

Συγκεκριμένα, η γκάμα της NIVAPACK περιλαμβάνει:

 1. Χειροκίνητες, ημιαυτόματες και αυτόματες δετικές μηχανές (τσερκομηχανές), κατάλληλες για την περίδεση ποικιλίας προϊόντων, με μεταλλικό ή πλαστικό τσέρκι.
 2. Ανυψωτικά μηχανήματα (αρθρωτά ή με κενό αέρος), τα οποία επιτρέπουν σε ένα μόνο χειριστή τη φορτοεκφόρτωση μεταφορικών ταινιών και παλετών, καθώς και τη μετακίνηση διαφόρων αντικειμένων σε νέα θέση εργασίας, κάτω από συνθήκες μηδενισμού βάρους.
 3. Ηλεκτρικά ανυψωτικά trolley με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, για την παραλαβή, την ανύψωση και τη μετακίνηση ποικίλων προϊόντων.
 4. Εργονομικά ανυψωτικά trolley και ειδικές αρπάγες για τη φορτοεκφόρτωση και διακίνηση βαρελιών.
 5. Αναλώσιμα υλικά υψηλών προδιαγραφών και χρήσιμα παρελκόμενα που διευκολύνουν την παραγωγική διαδικασία.

Αν και επικρατεί η αντίληψη ότι η τεχνολογική εξέλιξη μείωσε τη βαριά σωματική εργασία, στην πραγματικότητα η επιστήμη της εργονομίας πάντα αναζητεί νέες λύσεις, κυρίως για το βιομηχανικό κλάδο, όπου ο όγκος εργασίας, οι ειδικές συνθήκες και η προσπάθεια για εξοικονόμηση χρόνου και σωματικού φόρτου, συχνά καθιστούν ανέφικτες τις λύσεις προστασίας των εργαζομένων από την καταπόνηση της μέσης και της πλάτης. Η χειρωνακτική διακίνηση φορτίου εξακολουθεί να ευθύνεται για ποικίλα μυοσκελετικά προβλήματα.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες εργονομικής παρέμβασης σε διάφορες βιομηχανίες, ο επανασχεδιασμός του προγράμματος εργασίας μέσω της ανάπτυξης μηχανικών διατάξεων είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων που σχετίζονται με την εργασία. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα ποια είναι τα κατάλληλα μέσα. Σύμφωνα με τη NIVAPACK, η απάντηση εξαρτάται από το αντικείμενο, τους ρυθμούς εργασίας και τις υφιστάμενες ανάγκες.

Για παράδειγμα, μια βιομηχανία με αυξημένους ρυθμούς εργασίας θα επενδύσει σε ρομποτικά συστήματα για την εξάλειψη της χειρωνακτικής διακίνησης. Όπου όμως μια τέτοια ανάγκη δεν μπορεί να καλυφθεί με αυτοματοποιημένα συστήματα, είναι επιβεβλημένη η χρήση μιας άλλης λύσης με σκοπό την υποβοήθηση της χειρωνακτικής εργασίας.

Η λύση που προτείνει η NIVAPACK είναι τα «εργονομικά ανυψωτικά», δηλαδή όλα εκείνα τα μέσα με τα οποία θα εξοπλίσει η επιχείρηση τους εργαζομένους της με σκοπό την υποβοήθηση των καθημερινών εργασιών που αφορούν τη χειρωνακτική διακίνηση φορτίων.

Τα εργονομικά ανυψωτικά (Cobotics σύμφωνα με τον νεολογισμό που έχει εισαχθεί τα τελευταία χρόνια) διαφοροποιούνται από τα κοινά ανυψωτικά, με τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Στοχεύουν στην μεγάλη συχνότητα διακίνησης προϊόντων.
 • Υιοθετούν τεχνικές ανύψωσης και μετατόπισης των προϊόντων κάτω από συνθήκες μηδενισμού βάρους.
 • Απευθύνονται σε μη μοναδοποιημένα σε παλέτες φορτία με περιορισμένο βάρος (κάτω των 500 kg).
 • Είναι κυρίως χειροδηγούμενα.

Τα εργονομικά ανυψωτικά καλύπτουν το κενό μεταξύ των παραδοσιακών ανυψωτικών μηχανημάτων και των αυτοματοποιημένων συστημάτων, προσφέροντας υψηλό επίπεδο ασφάλειας και άνεσης στους εργαζόμενους. Οι τύποι τους διακρίνονται κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται η ανύψωση και η μετακίνηση του φορτίου, και είναι οι ακόλουθοι:

 • Ανυψωτικά με φυσούνα και κενό αέρος (lift tube).
 • Ανυψωτικά με σύρμα και βαρούλκο (lift hoist).
 • Ανυψωτικά με αρθρωτό πρόβολο (manipulator).
 • Ανυψωτικά trolley (lift trolley).

Το ανυψωτικό με κενό αέρος (vacuum) TAWI ήταν το πρώτο που εφευρέθηκε από την ομώνυμη σουηδική εταιρεία, στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η NIVAPACK προωθεί στην ελληνική αγορά τα εργονομικά ανυψωτικά TAWI Σουηδίας, και συγκεκριμένα: το VacuEasylift (με κενό αέρος), τo ViperHoist (με ηλεκτρικό βαρούλκο), τα συστήματα διακίνησης LYFTMAN και τα ηλεκτρικά ανυψωτικά trolley PROTEMA.

Η ελληνική εταιρεία διαθέτει επίσης τα αρθρωτά ανυψωτικά DALMEC Ιταλίας (manipulator), τα εργονομικά ανυψωτικά STS Αγγλίας (trolley), καθώς και μηχανικές εργονομικές αρπάγες για ποικίλα φορτία.

Εξίσου μεγάλη είναι η εμπειρία της NIVAPACK στην τεχνολογία περίδεσης. Αντιπροσωπεύει και υποστηρίζει τεχνικά τα προϊόντα κορυφαίων ευρωπαϊκών οίκων που κατασκευάζουν μηχανήματα περίδεσης με μεταλλικό ή πλαστικό τσέρκι. Τα είδη που διαθέτει στους πελάτες της είναι:

 • Τσερκομηχανές χειρός για μεταλλικό τσέρκι, με συνδετήρα: Τανυστήρες RST-220 & R2000G, SFT-190, MUL-420, Μ4Η, σειρά OV2000 KIPPES Γερμανίας, ΙΤΑ-36 & 38, ΙΤΑ-44 & 45, ITA-84 & 85 και ΙΤΑ-40/41 (του οίκου ITATOOLS Ιταλίας), Crimp System (του γερμανικού οίκου TITAN), PLC, σφραγιστήρες SCR & DCR.
 • Τσερκομηχανές χειρός για μεταλλικό τσέρκι, χωρίς συνδετήρα, με εγκοπές: Sealless MUL-16, ITA-30 και ZL-90 (του καναδικού εργοστασίου ZRTool), πνευματικές Sealless HPE, PKE και PKD (του εργοστασίου ΤIΤΑΝ Γερμανίας).
 • Τσερκομηχανές χειρός για πλαστικό τσέρκι, με συνδετήρα: MUL-350, MUL-351.
 • Τσερκομηχανές χειρός για πλαστικό τσέρκι, με θερμοσυγκόλληση: Σειρά “10” (ITA-10, ITA-11, ITA-14) και σειρά “20” (ΙΤΑ-20, ΙΤΑ-21, ΙΤΑ-24, ΙΤΑ-25, ΙΤΑ-27) της ιταλικής εταιρείας ITATOOLS.
 • Ημιαυτόματες τσερκομηχανές για πλαστικό τσέρκι: NV-66, NV-93, NV-93 EN.
 • Αυτόματες γραμμές συσκευασίας για μεταλλικό και πλαστικό τσέρκι από τον ιταλικό οίκο ITIPACK, εξοπλισμένες με γερμανικές κεφαλές ΤΙΤΑΝ τύπου VK10, VS12, VS31 και VS32 που αποτελούν κορυφαία προϊόντα της παγκόσμιας αγοράς.
 • Αναλώσιμα υλικά & παρελκόμενα.

Όπως τονίζει η NIVAPACK, για την περίδεση των προϊόντων πρέπει να γίνει η επιλογή του κατάλληλου δετικού υλικού και της ανάλογης τσερκομηχανής, με βάση τις παραγωγικές απαιτήσεις του πελάτη και τους κανονισμούς ασφαλείας, με επίκεντρο την ασφαλή περίδεση του προϊόντος και την μακροχρόνια εκμετάλλευση της αρχικής επένδυσης.

Η NIVAPACK, συνδυάζοντας τεχνογνωσία, ποιότητα και εξατομικευμένες λύσεις έχει δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες και πολυεθνικές, διαθέτοντας τον μεγαλύτερο αριθμό εγκατεστημένων συστημάτων.

*Έντυπο τεύχος Ιουλίου – Αυγούστου 2022

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ