Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΜεταφορέςΑεροπορικέςΝέο φωτοβολταϊκό πάρκο 16 MW στο ΔΑΑ –η μεγαλύτερη μονάδα αυτοπαραγωγής στην...

Νέο φωτοβολταϊκό πάρκο 16 MW στο ΔΑΑ –η μεγαλύτερη μονάδα αυτοπαραγωγής στην Ελλάδα

To νέο φωτοβολταϊκό πάρκο 16 μεγαβάτ αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης εγκαινιάστηκε στις 5 Απριλίου στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα αυτοπαραγωγής στην Ελλάδα, η οποία ήδη παράγει το 45% περίπου της ετήσιας κατανάλωσης της εταιρείας του αεροδρομίου. Η παραγωγή της εγκατάστασης, ύψους 27.500 μεγαβατωρών ετησίως, αντιστοιχεί περίπου στην κατανάλωση 6.650 νοικοκυριών.

Έως το 2046, από τη λειτουργία της νέας εγκατάστασης των 16 μεγαβάτ θα αποσοβηθεί η έκλυση 71.500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα δάσος αντίστοιχο της έκτασης του αεροδρομίου (16.000 στρέμματα).

Το έργο εντάσσεται στη δυναμική στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και, ειδικότερα, στο στόχο “Route 2025”, μια συνολική επένδυση της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, την οποία  ανακοίνωσε η εταιρεία το 2019.

Στο σχετικό δελτίου Τύπου του ΔΑΑ αναφέρονται τα ακόλουθα: «Η επένδυση αυτή και το πρόγραμμα Route 2025 αποτελούν έμπρακτες αποδείξεις της προσήλωσης και της δέσμευσης του ΔΑΑ ως πυλώνα  του τουριστικού προϊόντος της πόλης μας, για τη συμβολή μας στην ανάδειξη της Αθήνας όχι μόνο ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, αλλά και ως κορυφαίου βιώσιμου προορισμού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας.

»Συνδυαστικά, με το πρώτο φωτοβολταϊκό των 8 ΜW που λειτουργεί από το 2011 (το οποίο συμβατικά παράγει για το δημόσιο δίκτυο) και με το καινούργιο των 16 MW αυτοπαραγωγής, τα 2/3 των απαιτούμενων αναγκών του ΔΑΑ σε ηλεκτρική ενέργεια παράγονται από ανανεώσιμες πηγές εντός του αεροδρομίου. Το γεγονός αυτό καθιστά το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών πρωτοπόρο -ίσως και μοναδικό- ανάμεσα στα αεροδρόμια στην Ευρώπη και διεθνώς.

»Με την ολοκλήρωση της επόμενης φάσης, το 2025, η οποία εκτιμάται σε 45 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών επιπλέον,  θα εξασφαλιστεί η παραγωγή του 100% των αναγκών του ΔΑΑ σε ηλεκτρική ενέργεια για κάθε έτος μέχρι το 2046, μεγιστοποιώντας την ιδιοκατανάλωση με χρήση μονάδων αποθήκευσης μπαταριών. Ο ΔΑΑ έχει ήδη υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις, τόσο στη ΡΑΕ όσο και σε λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες».

Ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κ. Γιάννης Παράσχης δήλωσε: «Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο των 16 μεγαβάτ που εγκαινιάζουμε σήμερα με ιδιαίτερη ικανοποίηση, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της προσήλωσης της εταιρείας μας στον φιλόδοξο στόχο που ανακοινώσαμε τον Δεκέμβριο του 2019, για μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2025. 

»Παρά τις εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες που αντιμετώπισε ο κλάδος μας την τελευταία τριετία, κι ενώ ήμασταν ακόμη σε αναμονή για τη διαμόρφωση του πλαισίου για την αυτοπαραγωγή και την αποθήκευση -το οποίο πλαίσιο ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα- προχωρήσαμε στην τμηματική υλοποίηση του έργου ώστε να μην χαθεί χρόνος προς τον στρατηγικό στόχο μας, το “Route 2025”.

Η προσπάθεια κι η επιμονή μάς δικαίωσαν, και είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε τη μεγαλύτερη μονάδα αυτοπαραγωγής στην Ελλάδα, μια επένδυση που ενισχύει με το σημαντικό αποτύπωμά της την ταυτότητα της Αθήνας ως βιώσιμου προορισμού».

Μείωση 60% του αποτυπώματος CO2 του ΔΑΑ από το 2005

Συνολικά από το 2005 έως το 2021, ο ΔΑΑ μέσω μιας σειράς παρεμβάσεων στις λειτουργίες και στις υποδομές του αεροδρομίου, έχει επιτύχει μείωση του αποτυπώματός του πάνω από το 60% (από 67.001 CO2 σε 27.641 τόνους  CO2), παρά τη σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης. Είναι το μοναδικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και έχει λάβει τη σχετική πιστοποίηση του προγράμματος Airport Carbon Accreditation του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI-Europe) από το 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ