Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΜεταφορέςΑεροπορικέςΝέες εμπειρίες και καινοτόμες λύσεις στο The Digital Gate IV του Διεθνούς...

Νέες εμπειρίες και καινοτόμες λύσεις στο The Digital Gate IV του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο διαγωνισμός καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας «The Digital Gate IV: The Airport Innovation Challenge», που διοργάνωσε και φέτος ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), με σκοπό την αναζήτηση των καλύτερων προτάσεων και εφαρμογών για νέες ψηφιακές υπηρεσίες και επιχειρηματικές δραστηριότητες στο αεροδρόμιο.

Σε συνέχεια των πιλοτικών εφαρμογών, στις 17 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο The Ellinikon Experience Park η τελετή βράβευσης των 4 ομάδων που έφτασαν στην τελική φάση του προγράμματος. Συνοπτικά:

  1. Η ομάδα Wheely Eco παρουσίασε την τοποθέτηση (στην περιοχή του αεροδρομίου για τις χώρες εκτός της Συνθήκης Σένγκεν) ενός στατικού ποδηλάτου που παράγει ηλεκτρική ενέργεια κάνοντας πετάλι.
  2. Η ομάδα Voice Heard παρουσίασε μια εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με οπτική αναπηρία να πλοηγηθούν σε εσωτερικό χώρο του αεροδρομίου με φωνητικές οδηγίες, μέσω της NFC τεχνολογίας.
  3. Η ομάδα Fancy Paws μετέδωσε το μήνυμα για τη δημιουργία μιας ολιστικής εμπειρίας για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων, υλοποιώντας μια ειδική περιοχή (pet relief area) στο χώρο του αεροδρομίου.
  4. Η ομάδα Science@Gates τόνισε τη σημασία της προσφοράς μιας μοναδικής εκπαιδευτικής εμπειρίας στους επιβάτες μέσω της αλληλεπίδρασης με διαδραστικά εκθέματα στις πύλες αναμονής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της ομάδας του ΔΑΑ από την κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου (Director, Communications & Marketing) τον κ. Ιωάννη Κόλλα (Director, Human Resources) και τον κ. Αλέξανδρο Αποστολίδη (ITT Manager). Στη συνέχεια, ο κ. Μιχάλης Δρίτσας, CEO του Elevate Greece SA, μίλησε για το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων και για τη σύνδεση των καινοτόμων εγχειρημάτων με εδραιωμένους οργανισμούς.

Την πορεία του προγράμματος “The Digital Gate” από το καινοτόμο ξεκίνημά του (πριν από σχεδόν 10 χρόνια) έως σήμερα, καθώς και την εικόνα του ακαδημαϊκού χώρου και τους τρόπους που αυτά τα προγράμματα ενθαρρύνουν ανθρώπους κάθε ηλικίας να ξεκινήσουν μια επιχειρηματική ιδέα, ανέλυσαν ο καθηγητής κ. Γεώργιος Δουκίδης (ΟΠΑ) και η καθηγήτρια κ. Κατερίνα Πραματάρη (Επιστημονική Υπεύθυνη ACEin και Partner του Uni.Fund).

Ο κ. Αλέξανδρος Ζιώμας, ITT Director του ΔΑΑ, τόνισε ότι στόχος της εταιρείας του αεροδρομίου είναι να υποστηρίζει καινοτόμα εγχειρήματα και να προωθεί την επιχειρηματικότητα με κάθε τρόπο. Παράλληλα ανακοινώθηκε στις ομάδες η επέκταση της συνεργασίας έως το τέλος του έτους, δίνοντας την ευκαιρία για ακόμα μεγαλύτερη εξέλιξη, αλλά και προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να δοκιμάσει όλες τις πιλοτικές εφαρμογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ