Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΙωάννης Κοντός (Marathon Data Systems): «Υπερβαίνουμε τα στενά όρια ενός “έτοιμου” λογισμικού...

Ιωάννης Κοντός (Marathon Data Systems): «Υπερβαίνουμε τα στενά όρια ενός “έτοιμου” λογισμικού διαχείρισης»

Ο γενικός διευθυντής της Marathon Data Systems μάς μιλάει για τους δρόμους που ανοίγει η αξιοποίηση της γεωχωρικής τεχνολογίας και των λύσεων αιχμής σε διάφορους τομείς της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης.

Συνέντευξη στη Γεωργία Μολώση (έντυπο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2023).

Τις τεράστιες δυνατότητες που παρέχουν τα ποικίλα συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών σε κάθε είδους οργανισμό αναλύει ο κ. Ιωάννης Κοντός, γενικός διευθυντής της Marathon Data Systems, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Logistics & Management. Ο κ. Κοντός αναφέρεται στην αποκλειστική συνεργασία της Marathon Data Systems με την Esri, για την παροχή λογισμικού ανάλυσης και οπτικοποίησης χωρικών δεδομένων, και τονίζει τα σπουδαία οφέλη που μπορεί να αποφέρει η εφαρμογή του λογισμικού αυτού στον τομέα των μεταφορών και των Logistics, μέσα από πληθώρα λύσεων και υπηρεσιών.

LM Κύριε Κοντέ, ύστερα από σχεδόν 40 χρόνια εξειδίκευσης στις τεχνολογίες της πληροφορικής, ποιος είναι ο βασικός στόχος της Marathon Data Systems σήμερα, που σχεδόν τα πάντα γύρω μας εξαρτώνται από την υψηλή τεχνολογία;

– Από την ίδρυση της Marathon Data Systems το Σεπτέμβριο του 1982 έως σήμερα, ο βασικός στόχος της διοίκησης και των στελεχών της παραμένει ίδιος: Παροχή υπηρεσιών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην ελληνική και στην κυπριακή κοινωνία, με απόλυτο κριτήριο και έμφαση στις έννοιες «εμπιστοσύνη» και «συνέπεια». Παρέχοντας συνεχή ενημέρωση και καινοτόμες τεχνολογίες, δίνουμε ώθηση στους οργανισμούς καθιστώντας τους πιο αποτελεσματικούς και έτοιμους να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

– Ποιο είναι το πλαίσιο της συνεργασίας σας με την Esri και σε ποιους τομείς της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης απευθύνονται οι εφαρμογές σας;

– Ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Esri σε Ελλάδα και Κύπρο, η συνεργασία μας επικεντρώνεται στην προώθηση της γεωχωρικής τεχνολογίας και των λύσεων αιχμής σε διάφορους τομείς της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης. Η Esri είναι η κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στην παροχή λογισμικού GIS (Geographic Information Systems), το οποίο επιτρέπει στους οργανισμούς να αναλύουν και να οπτικοποιούν χωρικά δεδομένα για να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις. Συνεργαζόμαστε στενά με την Esri για να παρέχουμε προσαρμοσμένες εφαρμογές και λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των εξής:

  1. Μεταφορών και Logistics: Οι εφαρμογές μας απευθύνονται σε εταιρείες μεταφορών, εταιρείες Logistics και επαγγελματίες αστικού σχεδιασμού. Η τεχνολογία GIS συμβάλλει στη βελτιστοποίηση διαδρομών, στη διαχείριση του στόλου, στην ανάλυση κυκλοφορίας, στο σχεδιασμό μεταφορών και στις έξυπνες πόλεις. Επιτρέπει την αποτελεσματική μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών, τη μείωση της συμφόρησης και τη βελτίωση της ασφάλειας.
  2. Ενέργειας και υποδομών: Οι λύσεις μας βοηθούν τις εταιρείες υποδομών και ενέργειας στο βέλτιστο σχεδιασμό των λειτουργιών τους, στη διαχείριση των πόρων και στο σχεδιασμό ανάπτυξης υποδομών.
  3. Φυσικών πόρων και περιβάλλοντος: Παρέχουμε εφαρμογές για την υποστήριξη οργανισμών που ασχολούνται με τη διαχείριση και τη διατήρηση των φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων των δασών, της γεωργίας, των ορυκτών πόρων και των περιβαλλοντικών υπηρεσιών.

Εστιάζουμε στο να κατανοήσουμε τις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε τομέα και να προσαρμόσουμε την ισχυρή τεχνολογία GIS της Esri για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των αναγκών. Αξιοποιώντας την ολοκληρωμένη σουίτα λογισμικού της Esri και την τεχνογνωσία μας στην ανάπτυξη λύσεων GIS, στοχεύουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους οργανισμούς αυτών των τομέων να ξεκλειδώσουν το πλήρες δυναμικό των χωρικών τους δεδομένων και να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις για τη λήψη αποφάσεων.

– Ειδικά στον τομέα των Logistics και των μεταφορών, τι προσφέρουν τα συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών και οι εφαρμογές που παρέχετε;

– Φανταστείτε μια επιχείρηση να έχει πρόσβαση σε δεδομένα δρόμων, λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρομικών γραμμών. Συνδυάστε τα αυτά με άλλες πληροφορίες που συλλέγονται και πραγματοποιήστε όλες τις συνδέσεις μεταξύ τους. Τέλος, φανταστείτε όλη η ανάλυσή σας να μπορεί να φτάσει σε οποιαδήποτε συσκευή, να ενημερώνεται όλος ο οργανισμός και να ανατροφοδοτεί με πληροφορίες το σύστημα.

Ο χώρος και η γεωγραφική ανάλυση βρίσκονται στην καρδιά των συστημάτων Logistics. Η ανάλυση της διαδικασίας μετακίνησης ενός προϊόντος, από την παραγωγή του μέχρι τη διάθεσή του, είναι ένα περίπλοκο θέμα με πολλές παραμέτρους.

Η Esri έχει μακρόχρονη παρουσία στο χώρο των Logistics. Ας αρχίσουμε από το πρώτο κομμάτι της ανάλυσης, τα δεδομένα: Μέσα από την υποδομή του ArcGIS Online διατίθενται έτοιμα προς χρήση δεδομένα, όπως για το παγκόσμιο δίκτυο δρόμων και σιδηροδρόμων αλλά και για τοποθεσίες όπως λιμάνια και αεροδρόμια.

Το δεύτερο κομμάτι είναι η ανάλυση: Το οικοσύστημα του ArcGIS παρέχει όλα τα εργαλεία που χρειάζεται ένας αναλυτής για να διαχειριστεί τη δρομολόγηση, την αποθήκευση και τη διανομή των αγαθών. Αλλά δεν σταματάει εκεί. Η αποθήκευση και η οπτικοποίηση μέσω ολοκληρωμένων συστημάτων όπως το ArcGIS Enterprise ή το ArcGIS Online επιτρέπουν τη διάχυση των δεδομένων μέσω διαδικτύου, ουσιαστικά σε οποιαδήποτε πλατφόρμα.

– Πώς ακριβώς εφαρμόζεται η λύση ArcGIS στα Logistics και ποια είναι τα ανταγωνιστικά οφέλη της;

– Με την τεχνολογία να μας υποστηρίζει, μπορούμε να δώσουμε λύσεις είτε «έτοιμες», με μια εγκατάσταση, είτε σε συνεργασία με έναν οργανισμό ώστε να υλοποιήσουμε τη δική του ιδέα, όπως ακριβώς την οραματίστηκε.

Στη γεωγραφία των μεταφορών η ανάλυση των Logistics είναι μέρος του Vehicle Routing Problem και γίνεται μέσα από τα δίκτυα μεταφορών. Αξίζει να επισημάνω εδώ ότι στο οικοσύστημα υπάρχουν –εκτός από τα εργαλεία των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών)– τουλάχιστον 50 εργαλεία εξειδικευμένα στα δίκτυα μεταφορών· και δεν σταματάμε εκεί.

Με το ArcGIS μπορούν να συνδεθούν και εργαλεία για Business Analysis, Costing Analysis ή AI tools, με πολλές έτοιμες –ή και custom– εφαρμογές. Με την πληθώρα εργαλείων ArcGIS και των δεδομένων που προσφέρονται, μας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε λύσεις που απαντούν με ακρίβεια στις ανάγκες κάθε οργανισμού. Το πλεονέκτημα αυτό, μάλιστα, μας επιτρέπει να πάμε πιο μακριά από τα στενά όρια ενός «έτοιμου» λογισμικού διαχείρισης.

– Αναλυτικά, ποια είναι τα προϊόντα διαχείρισης στόλου που προτείνετε;

– Το κυριότερο προϊόν που μπορούμε να προσφέρουμε είναι ακριβώς το προϊόν που οραματίστηκε ο κάθε χρήστης της τεχνολογίας μας. Θα μπορούσα να παραθέσω μια τεράστια λίστα από ονόματα εργαλείων, αλλά πιστεύω ότι καλύτερα εδώ να σας αναλύσω μια λογική σειρά βημάτων και ταυτόχρονα να παραθέσω λίγα μόνο από τα διαθέσιμα εργαλεία.

Με την desktop εφαρμογή ArcGIS Pro, κάθε χρήστης εισάγει όλα τα απαραίτητα δεδομένα, όπως είναι για παράδειγμα το οδικό δίκτυο, τα καταστήματα και οι αποθήκες του. Χωρίς να χρειαστεί ανάπτυξη και προγραμματισμός, ο χρήστης μπορεί να κάνει ανάλυση και διάχυση των δεδομένων του είτε στο εσωτερικό δίκτυο του οργανισμού του είτε στο διαδίκτυο, με τη χρήση του ArcGIS Enterprise ή και του ArcGIS Online (SaaS).

Τέλος, με τις έτοιμες εφαρμογές όπως είναι το ArcGIS Navigator ή το ΑrcGIS Field Maps, η πληροφορία είναι άμεσα διαθέσιμη σε επίπεδο κάθε συσκευής (smart phone & tablet), οχήματος κλπ. Επιπρόσθετα, η δύναμη των δεδομένων και της ανάλυσής τους αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο με την έτοιμη εφαρμογή ArcGIS Dashboards. Εν κατακλείδι, τα δυναμικά και έτοιμα προς χρήση εργαλεία του συστήματος ArcGIS εξασφαλίζουν ότι υπάρχει η τεχνολογία για να υλοποιήσουμε στο ακέραιο το όραμα και τις ανάγκες των χρηστών μας.

– Με ποια μέσα επιτυγχάνετε την ανάλυση τοποθεσίας εφοδιαστικής και δικτύου «end to end»;

– Επιτυγχάνουμε «end to end» ανάλυση τοποθεσίας και δικτύου Logistics μέσω των δυνατοτήτων που μας προσφέρουν οι λύσεις ArcGIS, και τα μέσα με τα οποία το πετυχαίνουμε αυτό είναι τα ακόλουθα:

  1. Γεωκωδικοποίηση και αντιστοίχιση διευθύνσεων: Το ArcGIS παρέχει ισχυρή λειτουργία γεωκωδικοποίησης, επιτρέποντάς μας να μετατρέπουμε διευθύνσεις ή τοπωνύμια σε ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες, εξασφαλίζοντας την ακριβή αναγνώριση τοποθεσίας και τη χαρτογράφηση εγκαταστάσεων, πελατών και άλλων οντοτήτων που σχετίζονται με τα Logistics.
  2. Σύνολο δεδομένων δικτύου και δρομολόγηση: Στο ArcGIS ενσωματώνονται εργαλεία ανάλυσης δικτύου που μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε σύνολα δεδομένων δικτύου τα οποία αντιπροσωπεύουν υποδομές μεταφορών, όπως δρόμους, αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρόμους. Αυτά τα σύνολα δεδομένων δικτύου περιλαμβάνουν πληροφορίες για χαρακτηριστικά όπως είναι τα όρια ταχύτητας στο δρόμο, οι περιορισμοί στις στροφές και η ροή της κυκλοφορίας. Αξιοποιώντας τα, μπορούμε να εκτελέσουμε δρομολόγηση και να βελτιστοποιήσουμε τις λειτουργίες Logistics, προσδιορίζοντας τις πιο αποτελεσματικές διαδρομές για παραδόσεις, με τον υπολογισμό των αποστάσεων και του χρόνου του ταξιδιού.
  3. Ανάλυση περιοχής εξυπηρέτησης: Χρησιμοποιώντας το ArcGIS πραγματοποιούμε ανάλυση περιοχών εξυπηρέτησης για να προσδιορίσουμε την εμβέλεια και την κάλυψη των εγκαταστάσεων εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως είναι τα κέντρα διανομής ή τα σημεία εξυπηρέτησης. Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως είναι ο χρόνος ταξιδιού ή η απόσταση, μπορούμε να εντοπίσουμε περιοχές που θα εξυπηρετηθούν αποτελεσματικά από αυτές τις εγκαταστάσεις και να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη τοποθέτηση για την ελαχιστοποίηση του κόστους μεταφοράς και τη μεγιστοποίηση της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες.
  4. Κατανομή τοποθεσίας: Αναλύοντας χωρικά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη διάφορους περιορισμούς, μπορούμε να εντοπίσουμε τις πιο κατάλληλες τοποθεσίες για να εγκατασταθούν νέες αποθήκες, καταστήματα λιανικής ή κέντρα εξυπηρέτησης, διασφαλίζοντας έτσι ένα βελτιστοποιημένο δίκτυο Logistics.
  5. Spatial Analytics: Το ArcGIS παρέχει μια σειρά από εργαλεία χωρικής ανάλυσης που μας επιτρέπουν να εκτελούμε σύνθετες αναλύσεις σε δεδομένα Logistics. Σε αυτά τα εργαλεία περιλαμβάνονται η ανάλυση εγγύτητας, η ανάλυση ομαδοποίησης και η χωρική συγκέντρωση για την απόκτηση γνώσεων σχετικά με τα πρότυπα ζήτησης πελατών, για τον εντοπισμό πιθανώς κατάλληλων περιοχών για επέκταση της αγοράς ή για τη βελτιστοποίηση της χωροθέτησης των κέντρων διανομής.
  6. Οπτικοποίηση και αναφορά: Το ArcGIS προσφέρει ισχυρές δυνατότητες απεικόνισης και αναφοράς, επιτρέποντάς μας να δημιουργήσουμε εύχρηστους χάρτες, γραφήματα και αναφορές που παρουσιάζουν με σαφή και συνοπτικό τρόπο πληροφορίες που σχετίζονται με τα Logistics. Αυτές οι απεικονίσεις βοηθούν τις επιχειρήσεις να κατανοούν πολύπλοκα δίκτυα εφοδιαστικής αλυσίδας, να εντοπίζουν σημεία συμφόρησης και να λαμβάνουν στρατηγικές αποφάσεις.

Αξιοποιώντας την πλήρη σειρά εργαλείων και δυνατοτήτων του ArcGIS, είμαστε σε θέση να παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις ανάλυσης δικτύου, οι οποίες βελτιστοποιούν τις διαδρομές μεταφοράς και αυξάνουν την κάλυψη υπηρεσιών και τη συνολική αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας για τους πελάτες μας.

– Μπορείτε, λοιπόν, να βοηθήσετε μια επιχείρηση να επιλέξει την τοποθεσία στην οποία θα εγκαταστήσει μια μονάδα παραγωγής, ένα κέντρο διανομής ή τους χώρους των αποθηκών της. Ποιες άλλες παραμέτρους συνεκτιμάτε;

– Κάθε επιχείρηση έχει στη διάθεσή της έναν μεγάλο όγκο δεδομένων (οικονομικά στοιχεία, δημογραφικά, δεδομένα κίνησης, περιβαλλοντικά δεδομένα κ.ά.), ακόμη και αν δεν το γνωρίζει η ίδια. Ο χωρικός προσδιορισμός αυτών των δεδομένων αποκαλύπτει μοτίβα και συσχετίσεις, ενώ διαμορφώνει στρατηγικές. Η επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας δίνει απαντήσεις στα υπόλοιπα ερωτήματα και μπορεί να επιλύσει αρκετά προβλήματα.

Για παράδειγμα, ένα κέντρο διανομής θα πρέπει να εγκατασταθεί πιθανότητα σε μια τοποθεσία εντός ή πλησίον του αστικού ιστού (ώστε να παρέχει άμεση πρόσβαση για τα οχήματα της επιχείρησης στο βασικό οδικό δίκτυο της περιοχής), να εξυπηρετεί ταχύτερα τα συνεργαζόμενα καταστήματα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση προϊόντων και να είναι, βεβαίως, συμφέρουσα από οικονομικής πλευράς (ενοικίαση ή αγορά).

Για μια μονάδα παραγωγής, εκτός από τον εντοπισμό της οικονομικά βέλτιστης τοποθεσίας ή την προσβασιμότητα των εργαζομένων, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράμετροι που ενδεχομένως μπορούν να πλήξουν εγκαταστάσεις και κρίσιμες υποδομές, όπως είναι για παράδειγμα η σεισμικότητα της περιοχής ή ο κίνδυνος πλημμυρών.

Η Esri με το ArcGIS Pro προσφέρει πλήθος δυνατοτήτων, τόσο για την εξερεύνηση των δεδομένων και για την ανάδειξη των χωρικών συσχετίσεων, όσο και για τον εντοπισμό της κατάλληλης τοποθεσίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της σύνθεσης των απαραίτητων παραμέτρων, ακολουθώντας μια ροή εργασίας που ονομάζεται Suitability Modeling.

– Πώς μπορεί μια επιχείρηση ή ένας οργανισμός να αξιοποιήσει τα big data που συλλέγει με τη βοήθειά σας;

– Η αξιοποίηση των big data είναι κομβικής σημασίας για κάθε επιχείρηση πλέον. Η διαχείρισή τους είναι από μόνη της ένα απαιτητικό ζήτημα, λόγω της μεγάλης υπολογιστικής ισχύος που απαιτείται. Η Esri δίνει τη λύση μέσω του ArcGIS GeoAnalytics Server, ο οποίος παρέχει δυνατότητες big data processing και analytics για μεγάλους όγκους δεδομένων. Η αξιοποίηση του GeoAnalyitcs Server προσφέρει σημαντικές γνώσεις, φέρνοντας στην επιφάνεια τάσεις και μοτίβα που πιθανώς «κρύβονται» μέσα σε αυτό το μεγάλο όγκο πληροφορίας.

Ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο

– Η Esri μεταξύ άλλων παρέχει τη λύση «της επίγνωσης της κατάστασης και της παρακολούθησης των επιπτώσεων συμβάντων σε πραγματικό χρόνο». Θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα της εφαρμογής και των αποτελεσμάτων της;

– Αυτή η λύση της Esri, η «Real – Time Situational Awareness», προσφέρει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης, προβολής και ανάλυσης δεδομένων προερχόμενων από πολλαπλούς αισθητήρες και συσκευές, σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα μπορούν να φιλτράρονται με βάση κάποιο χωρικό περιορισμό (ανάλογα με την περιοχή δράσης κάθε ενδιαφερόμενου) και να προσφέρουν real time analytics, ενώ μπορούν να συνδυαστούν με επιπλέον πληροφορίες προερχόμενες από το IoT και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω του «Real – Time Situational Awareness» μπορούν να αξιοποιηθούν σε μεγάλες επιχειρησιακές εφαρμογές, σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης συνδρομητών από οργανισμούς κοινής ωφέλειας, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό, στην Πολιτική Προστασία κλπ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο. Έχουμε υλοποιήσει εφαρμογή πραγματικού χρόνου (real time), όπου o οργανισμός χρησιμοποιεί τη δυναμική του ArcGIS για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών, στηριζόμενος στη βάση δεδομένων του όπου έχει διαθέσιμα όλα τα στοιχεία του δικτύου, τα οχήματα εξυπηρέτησης και τις τεχνικές δυνατότητες του προσωπικού του. Η εφαρμογή βασίζεται στο λογισμικό ArcGIS GeoEvent Server.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ