Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΜεταφορέςILT Logistics: Επενδύσεις στη διεθνή τάση customization*

ILT Logistics: Επενδύσεις στη διεθνή τάση customization*

Kρίσιμος κρίκος της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας σε οδικές μεταφορές groupage, η ILT Logistics επεκτείνει συνεχώς την παρουσία της, με ολοένα και περισσότερους πελάτες, συνεργάτες και σημεία εξυπηρέτησης σε όλη την ήπειρο.

Το 1991 η κ. Mαρία Μπόζογλου, με επιρροές από την εμπειρία της στην Ιταλία, οραματίζεται την ίδρυση μιας εταιρείας οδικών μεταφορών με ειδίκευση στη σύνδεση της Ελλάδας με την Ιταλία. Επιχειρεί και επενδύει στην ίδρυση της εταιρείας ITALY LINES, η οποία εξελίσσεται στην ILT Logistics, η οποία σήμερα, 32 χρόνια μετά και υπό τη διοίκηση του κ. Γρηγόρη Γρηγοριάδη, συνδέει την Ελλάδα με εκατοντάδες σημεία ανταπόκρισης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ίδια, η ILT Logistics συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες οδικών μεταφορών και Logistics με εξειδίκευση στο groupage. Αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας από το 1991 και είναι δημοφιλής κυρίως λόγω του ιδιαίτερου μοντέλου διαχείρισης εφοδιαστικής που ακολουθεί, ενός μοντέλου που δίνει στους Έλληνες εισαγωγείς και εξαγωγείς εβδομαδιαία πρόσβαση σε εκατοντάδες σημεία ανταπόκρισης στην Ευρώπη, καθώς και καθημερινή σύνδεση με 11 σημεία στην Ιταλία.

Το μοντέλο της ILT βασίζεται σε τέσσερις βασικές παραμέτρους, που είναι οι άνθρωποι, ο στόλος, η τεχνολογία και το δίκτυο: Άνθρωποι με αντίληψη και γνώση, μεγάλος και ευέλικτος στόλος ιδιόκτητων και μισθωμένων οχημάτων, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και ευρύ δίκτυο συνεργατών στην Ευρώπη. Κάθε μία παράμετρος αναπτύσσεται παράλληλα με σταθερές επενδύσεις.

 Διευρυμένο δίκτυο

Με το πανευρωπαϊκό δίκτυό της, η ILT προσφέρει στους συνεργάτες και στους πελάτες της συνεχή ροή και σταθερότητα στις μεταφορές. Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με υποκατάστημα στην Αθήνα και με ένα μεικτό στόλο περίπου 50 φορτηγών, η εταιρεία συνδέει την Ελλάδα και την Κύπρο με τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης.

Επιπλέον, ως αποκλειστικό μέλος του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορέων PAN.E.CO. (Pan European Cooperation) για την Ελλάδα, προσφέρει πρόσβαση σε εκατοντάδες σημεία ανταπόκρισης, πέραν των μεγάλων εμπορικών κέντρων.

Μια βιώσιμη εταιρεία

Το 2019, το διοικητικό συμβούλιο της ILT Logistics επικύρωσε την υιοθέτηση μιας νέας προσέγγισης με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε ετήσια βάση παρακολουθούνται καίριοι δείκτες απόδοσης (key performance indicators [KPI]), για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας και της απόδοσής της σε τρεις διαστάσεις: α) στην οικονομική, β) στην κοινωνική και γ) στην περιβαλλοντική. Όπως τονίζει η εταιρεία, αυτή η προσέγγιση είναι ένας οδηγός που εξασφαλίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη δημιουργεί οφέλη για την κοινωνία και για τον πλανήτη.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, η ILT Logistics έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και λειτουργεί έως και 30% με ανανεώσιμες πηγές. Επιπρόσθετα, μελετά σταθερά νέους τρόπους που επιτρέπουν τη μέτρηση των ρύπων, με σκοπό την προσαρμογή της για περαιτέρω μείωση του αποτυπώματός της, ενώ στα κέντρα διακομιδής που διαθέτει, παρέχει περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενθαρρύνει εργασίες χωρίς χαρτί.

Στόλος & δυναμικότητα

Η ILT διαχειρίζεται ένα μεγάλο αριθμό από ιδιόκτητα και μισθωμένα οχήματα που συνδέουν τα ευρωπαϊκά εμπορικά κέντρα με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Εκατοντάδες τόνοι φορτίου διακινούνται καθημερινά από και προς τα δύο κέντρα διακομιδής της στον Ασπρόπυργο και στη Θεσσαλονίκη.

Οι σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο έχουν χωρητικότητα 3.000 παλετών και πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές αποθήκευσης και διανομής, ενώ οι εγκαταστάσεις της στο Καλοχώρι, έχουν χωρητικότητα 1.000 παλετών και 8 ράμπες για φόρτωση και εκφόρτωση εμπορευμάτων.

Η εταιρεία τονίζει ότι οι standard ISO διαδικασίες της εγγυώνται ότι όλος ο εξοπλισμός της συντηρείται κατάλληλα και ότι έμπειρο προσωπικό –που υποβάλλεται σε συνεχή εκπαίδευση– χειρίζεται τις εργασίες φόρτωσης και εκφόρτωσης, με μέσο ποσοστό ζημιών στα 30 έτη περίπου 0,0002%.

Επενδύσεις & ψηφιακός μετασχηματισμός

H ILT έχει θέσει για το 2023 στόχους οι οποίοι συνδέονται τόσο με την ενίσχυση της κίνησης των εμπορευμάτων όσο και με την απόδοσή της σε θέματα αποτελεσματικότητας έργου και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της.

Η διοίκηση της εταιρείας τονίζει ότι η πορεία ανάπτυξής της καθοδηγεί την επενδυτική στρατηγική της. Έτσι, το φθινόπωρο του 2023 ξεκινά η επένδυση για τη δημιουργία νέων ιδιόκτητων εγκαταστάσεων 3PL στο Καλοχώρι, χωρητικότητας 4.000 παλετοθέσεων. Ανάλογο έργο θα γίνει στον Ασπρόπυργο, σε όμορα οικόπεδα των υφισταμένων εγκαταστάσεων.

Βασικό πυλώνα των επενδύσεών της, που είναι ήδη σε εξέλιξη, αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Είναι ένα συνεχιζόμενο έργο, και ήδη από το 2022 έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση νέων συστημάτων. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας εξετάζει νέες τεχνολογίες και την προοπτική της συνεισφοράς τους στην ενίσχυση του μεταφορικού έργου, καθώς οι νέες τεχνολογίες παρέχουν ακριβή και αξιόπιστα δεδομένα, αποτελώντας εργαλείο ανάπτυξης της αποτελεσματικότητας, καθώς και πρόβλεψης και λήψης των βέλτιστων αποφάσεων.

Από πλευράς στρατηγικής, όλα τα παραπάνω είναι, σύμφωνα με την ILT Logistics, μέρος της προετοιμασίας της για να ανταποκριθεί με επιτυχία στην τάση customization που κυριαρχεί στο διεθνές εμπόριο.

*Έταιρική παρουσίαση στο τεύχος Μαΐου 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ