Η ΟΦΑΕ καλεί αύριο 5 Μαρτίου σε προειδοποιητικό κλείσιμο των Ευζώνων – Μιλάει για χάος στις χερσαίες συνοριακές διελεύσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων

Να κλείσουν προειδοποιητικά αύριο, 5 Μαρτίου, στις 7 το πρωί, το συνοριακό σταθμό των Ευζώνων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα  περιοριστικά μέτρα που έχουν δημιουργήσει ουρές πολλών χιλιομέτρων στις συνοριακές διελεύσεις, καλεί η ΟΦΑΕ τους Έλληνες αυτοκινητιστές, τονίζοντας ότι η κίνηση υποστηρίζεται από τις ομόλογες ενώσεις των γειτονικών βαλκανικών κρατών.

Η σημερινή ανακοίνωση – κάλεσμα της ΟΦΑΕ

«Η κατάσταση σε μία από τις κύριες χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας παραμένει εδώ και 4 ημέρες εξαιρετικά δύσκολη, έχοντας δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ροή των εμπορευμάτων και στις ελληνικές εξαγωγές!

Η επιβολή χρονικού περιορισμού στην είσοδο των φορτηγών οχημάτων από τους Ευζώνους, μεταξύ 7πμ με 7μμ κάθε ημέρα, καθώς επίσης και η παντελής έλλειψη οργάνωσης στην διαδικασία διενέργειας rapid test, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, σε όλα τα άτομα που εισέρχονται στην χώρα, έχει προκαλέσει «χάος» και τεράστιες χρονοκαθυστερήσεις, με τις ουρές αναμονής των φορτηγών να φτάνουν ως και τα 10χλμ! Οχήματα τα οποία μεταφέρουν ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, ευπαθή καθώς και κάθε τύπου εμπορεύματα, αναγκάζονται ανεξαιρέτως να περιμένουν ως και 12 ώρες προκειμένου να εισέλθουν στην Ελλάδα, εξαιτίας της ανεπάρκειας της Πολιτείας να λάβει κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού χωρίς την παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Έπειτα από έναν χρόνο ακούραστης και αδιάκοπης προσφοράς των υπηρεσιών μας στην οικονομία και στην κοινωνία, παρά τις αντιξοότητες και τα τεράστια προβλήματα, ήρθε η ώρα να υψώσουμε την φωνή μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ακουστούν και οι δικές μας ανάγκες, και για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας!

Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην ασυδοσία και στην αυθαίρετη λήψη αποφάσεων για εμάς χωρίς εμάς! Τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλει η ελληνική Πολιτεία, είτε αφορούν δήθεν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε περιόδους με έντονα καιρικά φαινόμενα, είτε για να περιορίσουν δήθεν την διασπορά του ιού, παρεμποδίζουν σημαντικά το έργο μας, και θίγουν τα δικαιώματά των εργαζομένων του κλάδου!

Αύριο 5 Μαρτίου 2021, και ώρα 7 το πρωί, καλούμε όλους τους συναδέλφους να συγκεντρωθούν μαζί μας στο σύνορο των Ευζώνων και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αυθαίρετη επιβολή των περιοριστικών μέτρων στους Ευζώνους. Ζητούμε:

  • Την εξαίρεση των φορτηγών οχημάτων από τον περιορισμό διέλευσης του συνόρου μεταξύ 07μμ-07πμ.
  • Την σωστή οργάνωση κέντρων υγειονομικού ελέγχου των οδηγών φορτηγών οχημάτων έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται η ομαλή ροή των εμπορευμάτων στα σύνορα.

Αύριο θα είμαστε όλοι εκεί!».

Το προειδοποιητικό δελτίο Τύπου της 1ης Μαρτίου

Είχε προηγηθεί σκληρή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ) την 1η Μαρτίου, στην οποία αναφερόταν ότι μπαίνει σε κίνδυνο η ομαλότητα της  διεθνούς ροής των εμπορευμάτων από τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, ύστερα από την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων.

«Δίχως τέλος και καμία λογική η επιβολή περιοριστικών μέτρων στα χερσαία σύνορα της χώρας μας, τα οποία ολοένα και επηρεάζουν αρνητικά την ομαλή λειτουργία της Εφοδιαστικής Αλυσίδας! Νέα Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27 Φεβρουαρίου, ορίζει πρόσθετους περιορισμούς στην είσοδο στην Ελλάδα μέσω των συνόρων Κακαβιάς (Eλλάδα-Αλβανία) και Ευζώνων (Ελλάδα- Βόρεια Μακεδονία), χωρίς να εξαιρεί ρητά τους οδηγούς διεθνών μεταφορών.

Συγκεκριμένα, από την 1η Μαρτίου 2021 τα εν λόγω συνοριακά σημεία διέλευσης θα λειτουργούν μόνο από τις 7π.μ. έως τις 7μ.μ., ενώ παράλληλα τις ώρες λειτουργίας θα γίνεται ο έλεγχος με rapid test όλων όσων εισέρχονται στη χώρα. Τέλος, τίθεται μέγιστος αριθμός επιτρεπόμενων διελεύσεων ανά ημέρα τα 400 άτομα συνολικά, είτε ταξιδιώτες, είτε οδηγοί, από κάθε σύνορο, με αποτέλεσμα την έλλειψη διαθεσιμότητας των υποχρεωτικών PLF, η οποία ήδη σήμερα έχει εξαντληθεί έως και μετά τις 20 Μαρτίου! Ακόμα και οδηγοί φορτηγών που μεταφέρουν ευπαθή ή/και επικίνδυνα εμπορεύματα, δεν μπορούν σήμερα να κάνουν άμεση διέλευση του συνόρου λόγω αδυναμίας έκδοσης PLF! Σημειώνεται δε, ότι ο μέσος αριθμός των φορτηγών οχημάτων που διέρχονται ημερησίως μόνο από τους Ευζώνους, ανέρχεται στα 2.000 φορτηγά!

Τα προβλήματα και οι μεγάλες χρονοκαθυστερήσεις στα χερσαία σύνορα έχουν ήδη προκληθεί από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, όταν ξεκίνησε η διενέργεια rapid test σε όλους τους οδηγούς φορτηγών οχημάτων που διέρχονται στην Ελλάδα, μέσω Ευζώνων και Προμαχώνα, δημιουργώντας έτσι ουρές πολλών χιλιομέτρων στα σύνορα»!

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΟΦΑΕ κ. Απόστολος Κενανίδης είχε τονίσει προειδοποιητικά: «Οι οδηγοί διεθνών μεταφορών αλλά και κάθε επιχείρηση που λειτουργεί στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια και βασίζεται σε διεθνές εμπόριο, έρχονται όλοι αντιμέτωποι με τις συνέπειες της αυθαίρετης αυτής επιβολής περιοριστικών μέτρων, τα οποία είναι καθολικά και δεν προβλέπουν την εξαίρεση των φορτηγών οχημάτων για ευνόητους λόγους.

»Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ο περιορισμός της διασποράς του κορονοϊού αποτελεί για όλους μας πρώτη προτεραιότητα! Αυτό έχει αποδειχθεί εμπράκτως από τους οδηγούς διεθνών μεταφορών, οι οποίοι καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας εργάζονται ακούραστα και με αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας. Τα ποσοστά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε οδηγούς διεθνών μεταφορών, αλλά και τα αποτελέσματα των rapid test που διενεργούνται τους τελευταίους τρεις μήνες στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, το αποδεικνύουν περίτρανα!

»Eίναι γνωστό εξάλλου, πως οι οδηγοί φορτηγών εργάζονται απομονωμένοι εντός της καμπίνας του οχήματός τους, χωρίς να συχνάζουν σε χώρους με άλλα άτομα. Παραδόξως δε, η επιβολή των μέτρων που δημιουργούν μεγάλες χρονοκαθυστερήσεις και αναμονή στα σύνορα, έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς εξαναγκάζονται οι οδηγοί να συγκεντρώνονται είτε για την ανάπαυσή τους, είτε για λόγους προσωπικής υγιεινής, σε κοινόχρηστους εξωτερικούς χώρους κατά μήκος των πολυσύχναστων αυτοκινητοδρόμων της Βουλγαρίας ή της Βόρειας Μακεδονίας, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την ασφάλειά τους όσο και την προσωπική τους υγεία!

»Η ΟΦΑΕ βρίσκεται όλο αυτό το διάστημα σε στενή επαφή με κάθε αρμόδιο φορέα, προσπαθώντας να εξηγήσει τον κίνδυνο που ελλοχεύει σε κάθε περίπτωση που δεν προβλέπονται ειδικές διατάξεις για τους οδηγούς διεθνών μεταφορών από τους περιορισμούς, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του επαγγέλματος αλλά και τις ανάγκες της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Πλέον όμως η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε απροχώρητο σημείο, και οι εργαζόμενοι του κλάδου έχοντας αγανακτήσει, δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις ξεκινώντας με το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού των Ευζώνων και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί!».

 

 

Ελέγξτε επίσης

ΣΕΠΕ: Σε ψηφιακούς στόχους το 22% του “Ελλάδα 2.0” – Οφέλη και για την εφοδιαστική

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός διατρέχει οριζόντια το σύνολο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0”, αναφέρεται στο …

Τα Περιοδικά μας