Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΜεταφορέςΑεροπορικέςACI World  και IATA ζητούν διεθνές πρωτόκολλο για τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού...

ACI World  και IATA ζητούν διεθνές πρωτόκολλο για τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού

Με σκοπό να ανοίξουν τα εναέρια σύνορα για να διασωθεί η παγκόσμια αγορά των αερομεταφορών που έχει ήδη πληγεί βαρύτατα από την πανδημία, ο Διεθνής Οργανισμός Αεροδρομίων (ACI World) και ο Διεθνής Σύνδεσμος Αερομεταφορών (IATA) ζητούν από κοινού να αντικατασταθούν οι εθνικές notam από ένα οριζόντιο, διεθνές κανονιστικό πλαίσιο διενέργειας αντι-Covid τεστ σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού, βάσει του εκτιμώμενου κινδύνου.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, στις 7 Οκτωβρίου, για την εναλλακτική λύση που προτείνουν, οι δύο οργανισμοί επισημαίνουν ότι οι περιορισμοί στις  αερομεταφορές προκαλούν μέχρι σήμερα καταστροφικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, καθώς περίπου 4,8 εκατομμύρια θέσεις στην αεροπορική βιομηχανία έχουν ήδη χαθεί ή απειλούνται.

Συγκεκριμένα, τονίζεται: «Οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για την άρση των περιορισμών και την επανεκκίνηση των αεροπορικών ταξιδιών. Μια συστηματική προσέγγιση στη διενέργεια τεστ σε όλους τους επιβάτες, θα επιτρέψει να ανοίξουν ξανά τα σύνορα χωρίς καραντίνα.

»Η αεροπορική βιομηχανία, επικεντρωμένη στην υγεία και την ασφάλεια των επιβατών και των υπαλλήλων της, συνεργάστηκε με το Συμβούλιο της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας (CART – ICAO) και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για να συμφωνήσει και να εφαρμόσει μια στρωματοποιημένη προσέγγιση σε μέτρα υγείας που θα επιτρέψουν ασφαλείς επιχειρήσεις εν μέσω της υγειονομικής κρίσης».

ACI και IATA απαιτούν μια διεθνώς συμφωνημένη και αναγνωρισμένη προσέγγιση ελέγχων, που να είναι γρήγορη, πρακτική, ακριβής, χαμηλού κόστους, εύχρηστη και να υποστηρίζεται από τις εθνικές αρχές δημόσιας υγείας.

«Τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρείες είναι ενωμένα, με την έννοια ότι μια συνεπής διαδικασία ελέγχων θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επιβατών, στην αποφυγή του κλεισίματος των συνόρων και στην άρση των επαχθών μέτρων καραντίνας που παρεμποδίζουν τις πραγματικές προσπάθειες της αεροπορικής βιομηχανίας για ανάκαμψη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ACI World Luis Felipe de Oliveira. Τόνισε, επίσης: «Η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει στην ανάκαμψη των αεροδρομίων, των αεροπορικών εταιρειών και του τουρισμού, προστατεύοντας θέσεις εργασίας και παρέχοντας τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στις τοπικές, εθνικές και παγκόσμιες κοινότητες που εξυπηρετεί».

Ο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της IATA Alexandre de Juniac είπε: «Τα σύνορα πρέπει να ανοίξουν ξανά χωρίς καραντίνα. Οι  συστηματικοί έλεγχοι είναι το κλειδί για την αποκατάσταση της συνδεσιμότητας. Εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαρτώνται από την αεροπορία και εκατομμύρια ταξιδιώτες θέλουν και πρέπει να ξανασυνδεθούν με την οικογένεια, να κάνουν διακοπές ή να υποστηρίξουν τις διεθνείς επιχειρηματικές ανάγκες τους. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή την ασθένεια και αυτό περιλαμβάνει την ασφαλή αποκατάσταση της ελευθερίας ταξιδιού. Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να διασφαλίσουμε ασφαλείς διαδρομές μέσω των συστάσεων του CART και του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας). Τα τεστ σε όλο τον κόσμο μας βοηθούν να αποδείξουμε ότι έχουμε αποτελεσματική τεχνολογία δοκιμών που μπορεί να ενσωματωθεί αποτελεσματικά στη διαδικασία ταξιδιού. Βασιζόμαστε στην ηγεσία του ICAO να φέρει τις κυβερνήσεις σε συμφωνία για ένα σχέδιο εφαρμογής, έτσι ώστε η αεροπορία να μπορεί να επανασυνδέσει ανθρώπους και οικονομίες. Πρέπει να το κάνουμε με ταχύτητα. Κάθε μέρα καθυστέρησης θέτει περισσότερες θέσεις εργασίας σε κίνδυνο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ