Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑποθήκευσηΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΜΕ ΔΥΟ ΤΣΙΚΟΥΔΙΕΣ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΑΛΕΤΑ»

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΜΕ ΔΥΟ ΤΣΙΚΟΥΔΙΕΣ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΑΛΕΤΑ»

ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1983  ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΝΙΑ, ΚΑΙ Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΥΤΟΣ– ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ.

Ο Αχιλλέας Αργυρόπουλος ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του, ο οποίος εδώ και τρεις δεκαετίες «πλουτίζει» και νοστιμίζει το τραπέζι των πελατών του με ιδιαίτερες γεύσεις και υπέροχα προϊόντα από την ελληνική επικράτεια. Τυροκομικά και παξιμάδια από την Κρήτη, κρασί, ούζο και τσίπουρο από τον Τύρναβο (ιδιαίτερη πατρίδα της οικογένειας), αλλαντικά από τη Δράμα, ζυμαρικά από τα Καλάβρυτα, όσπρια από τις Πρέσπες  κ.ο.κ. Τα δύο καταστήματα της οικογένειας, μικρά σε εμβαδόν αλλά γεμάτα ζωή κάθε ώρα της ημέρας, τροφοδοτούνται από ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών. Πόσο εύκολο είναι για τους πελάτες να βρουν αυτό που ψάχνουν;

Όλες οι απαιτήσεις!

«Είναι δύσκολο να καλυφθούν οι αιτήσεις των πελατών, διότι οι παραγωγοί στην Ελλάδα είναι πραγματικά μικροί. Το κόστος του πετρελαίου είναι απαγορευτικό για τις μετακινήσεις τους. Έτσι, όσοι το επιθυμούν δουλεύουν με αντιπροσώπους εδώ στην Αθήνα» μας λέει ο νεαρός παντοπώλης και επιχειρηματίας. Ο ίδιος δουλεύει τόσο με αντιπροσώπους στην Αθήνα όσο και απευθείας με ορισμένους παραγωγούς. Θυμάται μάλιστα με πίκρα μια – δυο περιπτώσεις παραγωγών – προμηθευτών του που η συνεργασία μαζί τους έληξε εξαιτίας της αδυναμίας τους να τροφοδοτήσουν με επάρκεια και σταθερότητα την αγορά. Περίπου το 40% των προϊόντων που διαθέτει στο κατάστημά του προέρχεται από χονδρέμπορους, ενώ το υπόλοιπο 60% το προμηθεύεται απευθείας από τους παραγωγούς. «Είναι ένα πολύ ικανοποιητικό ποσοστό, αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες που επικρατούν στην  αγορά» μας λέει με μια δόση υπερηφάνειας.

Η σχέση του με τους χονδρεμπόρους δεν είναι ανέφελη, καθώς οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές που επιβάλλουν οι μεγάλοι του κλάδου, καθώς και η απαίτησή τους για πληρωμή τοις μετρητοίς, πιέζει ιδιαίτερα τους μικρούς και διάσπαρτους στο λεκανοπέδιο της Αθήνας εμπόρους Η κρίση που έχει χτυπήσει την ελληνική αγορά τροφίμου έχει ασφαλώς περιορίσει τις ποσότητες που διατίθενται? δεν έχει όμως περιορίσει την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων, η οποία παραμένει ακόμα ιδιαίτερα πλούσια, με όλες τις περιοχές της χώρας να «αντιπροσωπεύονται» ικανοποιητικά.

Εφοδιαστική αλυσίδα

Πώς όμως γίνεται η τροφοδοσία, ειδικά από τους τοπικούς παραγωγούς; «Ορισμένοι που έχουν κάπως δομημένο πελατολόγιο, φέρνουν μόνοι τους τα προϊόντα στο κατάστημα, με αποστολές που γίνονται μια ή δύο φορές την εβδομάδα. Σε κάποιους παραγωγούς –π.χ. γραβιέρας στην Κρήτη– πήγα εγώ αλλά δεν συνέφερε, λόγω των μεταφορικών. Ακόμα και 0,40 λεπτά να κερδίσεις από το δικό σου ταξίδι, θα τα δώσεις στα μεταφορικά» μας είπε. Πάντως οι χονδρέμποροι παραμένουν η μεγάλη δύναμη, την οποία αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο οι πιο σταθεροί και αξιόπιστοι πελάτες τους. «Ο χονδρέμπορος, από τη στιγμή που έχεις δημιουργήσει σχέση μαζί του, πραγματικά θα κάνει τα πάντα για σε εξυπηρετήσει. Οι χονδρέμποροι έχουν σταθερά δρομολόγια προς την επαρχία και καλύπτουν όλες τις παραγγελίες» υποστηρίζει.

Ο Αχιλλέας Αργυρόπουλος παραγγέλνει δύο φορές την εβδομάδα, και η αποστολή φτάνει την αμέσως επομένη, σε κάποιες περιπτώσεις και την ίδια μέρα, εάν κι εφόσον ο χονδρέμπορος έχει ή εξασφαλίσει κάποια παραγγελία στην περιοχή του καταστήματος. «Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του χονδρέμπορου και ταυτόχρονα αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα με την απευθείας παραγγελία στον τοπικό παραγωγό, ο οποίος ποτέ δεν ξέρεις αν θα είναι έγκαιρος στην εκτέλεση της παραγγελίας σου» υποστηρίζει ο συνομιλητής μας. Και φυσικά συνεχίζει να δουλεύει ακόμα σε επίπεδο τεμαχιακής παραγγελίας, καθώς για παλέτα ούτε λόγος. «Μια γραβιέρα, δυο τσικουδιές και μερικά πακέτα παξιμάδια δεν συμπληρώνουν μια παλέτα…» μας είπε χαμογελώντας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ