ΑρχικήΝαυτιλίαΒΑΝΤΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (ARKAS HELLAS): Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ...

ΒΑΝΤΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (ARKAS HELLAS): Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΜΑΣ

Από το γραφείο της στην Ακτή Μιαούλη, η Βάντα Κωστοπούλου έχει μια υπέροχη θέα στο λιμάνι του Πειραιά, η ματιά της όμως φτάνει συνήθως μακρύτερα: Η Τουρκία κατέχει προνομιακή θέση στο portfolio των καθημερινών δραστηριοτήτων της, ως αναπληρώτριας γενικής διευθύντριας στο ελληνικό παράρτημα του μεγάλου τουρκικού ομίλου logistics και μεταφορών.

Έχοντας την ευθύνη για την επικοινωνία, τις δημόσιες σχέσεις και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού σε μια ναυτιλιακή εταιρεία που βρίσκεται στις επάλξεις του διεθνούς εμπορίου, η Βάντα Κωστοπούλου αναλαμβάνει την «ξενάγησή» μας σε μια χώρα με την οποία τη συνδέουν όχι μόνο επαγγελματικοί αλλά και συγγενικοί δεσμοί, καθώς η ίδια είναι ανεψιά του ιδιοκτήτη του ομίλου, του ελληνογαλλικής καταγωγής επιχειρηματία Λουκιανού Αρκά.

 

Το διεθνές παιχνίδι

«Η Τουρκία, που είναι μια μεγάλη μουσουλμανική χώρα σε πληθυσμό αλλά και έκταση, έχοντας μεγάλη γεωργική παραγωγή αλλά και βαριά βιομηχανία, συνεργάζεται άριστα με τους γειτονικούς μουσουλμανικούς λαούς αλλά και με τις χώρες της βόρειας Αφρικής. Βεβαίως δραστηριοποιείται και στον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι οι Τούρκοι επιχειρηματίες, με πρωτοστάτη την μητρική μας εταιρεία, αναπτύσσουν τα logistics με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό» μας λέει.

Ασφαλώς η Τουρκία αυτή τη στιγμή βρίσκεται πολύ κοντά στο «θέατρο» πολεμικών συγκρούσεων και είναι λογικό να την ανησυχούν οι εξελίξεις? όχι υπερβολικά όμως, διότι, όπως μας πληροφορεί η Β. Κωστοπούλου, με τη Συρία οι σχέσεις ήταν πάντα προβληματικές, εξαιτίας του κουρδικού ζητήματος.

Η Τουρκία όμως φροντίζει να κρατά ζεστές τις σχέσεις της με όλα τα κράτη που μπορούν να τη βοηθήσουν: «Με τη Ρωσία, υποστηρίζει η Β. Κωστοπούλου, οι σχέσεις κατά διαστήματα είναι σχέσεις αγάπης και μίσους? πάντως, από ό,τι διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια, είναι σταθερά καλές. Αναφορικά με την Ευρώπη, από τις πολύ τακτικές επισκέψεις μου στην γειτονική μας χώρα γνωρίζω ότι η πλειοψηφία του λάου θέλει την ένωση εδώ και τώρα, αλλά αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τη βούληση των κυβερνήσεων».

Η Τουρκία πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια άλματα στις εμπορευματικές μεταφορές. Και σήμερα, από θέση ισχύος στη γεωγραφική περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, μπορεί να υπαγορεύει –ως ένα βαθμό ασφαλώς– τις εξελίξεις.

«Μέσω των logistics, μας ενημέρωσε η Βάντα Κωστοπούλου, η χώρα ωφελείται πολλαπλά, καθώς δίνεται η δυνατότητα να εξάγει τα προϊόντα της σε όποιες ποσότητες επιθυμεί, με ταχύτητα και με συγκριτικά μειωμένο κόστος. Βέβαια όσο ο όγκος μεγαλώνει, οι επενδύσεις είναι μεγαλύτερες και το κόστος επιμερίζεται. Έτσι οι πελάτες απολαμβάνουν χαμηλότερο κόστος και περισσότερο εξειδικευμένη υπηρεσία που καλύπτει όλες τις ανάγκες τους».

Σύμφωνα με τη συνομιλήτριά μας στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας οι υποδομές είναι πολύ καλές και συνεχώς κατασκευάζονται νέα σημαντικά έργα. «Στην ενδοχώρα, βέβαια, υπάρχουν προβλήματα, μας λέει, κι αυτός είναι ένας βασικός λόγος της τεράστιας διαφοράς βιοτικού επίπεδου που παρατηρείται μεταξύ των πόλεων και της περιφέρειας στην Τουρκία».

Όπως μας ενημέρωσε η Β. Κωστοπούλου, στα άμεσα σχέδια είναι η δημιουργία μιας τρίτης γέφυρας που να συνδέει το ευρωπαϊκό με το ασιατικό κομμάτι της Κωνσταντινούπολης.

Ένα κοντέινερ που διακινήθηκε με την Arkas φτάνει για μεταφόρτωση στην εταιρεία του Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

Η Ελλάδα στο κάδρο

Ποια είναι όμως η θέση της ταλαιπωρημένης Ελλάδας μέσα σε αυτό το σκηνικό; Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Arkas Hellas είναι αισιόδοξη: «Φέτος αναμένουμε ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία θα ανέλθουν σε 1,5 δισ. ευρώ και το πλεόνασμα θα είναι θετικό για μας κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ. Μακάρι να γινόταν αυτό με όλες τις χώρες. Η Τουρκία είναι ο δεύτερος καλύτερος εξαγωγικός εταίρος μας μετά τη Γερμανία» μας εξηγεί. Παρ’ όλα αυτά, αναγνωρίζει ότι η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά έχει υποχωρήσει πολύ.

«Η οικονομική ύφεση έχει αλλάξει το εμπόριο, μας εξομολογείται η Β. Κωστοπούλου. Κι επειδή το εμπόριο ήταν κατά κύριο λόγο εισαγωγικό, η εικόνα είναι αρνητική? είναι δύσκολο να δεις σήμερα ένα ολόκληρο κοντέινερ για τους πελάτες. Όλοι προσπαθούν να μεταφέρουν εμπορεύματά τους μαζί με άλλους σε ένα εμπορευματοκιβώτιο. Θυμάμαι κάποτε εταιρείες να παραλαμβάνουν από την Ισπανία 100 κοντέινερ πλακάκια το μήνα. Σήμερα όμως, με την οικοδομή να έχει καταρρεύσει, αυτό αποτελεί… μακρινό παρελθόν».

Κλείνουμε ζητώντας της μια εικόνα από τη σύγχρονη Τουρκία και ειδικά για τον τρόπο με τον οποίο μας βλέπουν οι γείτονές μας.

«Κάποτε, μας λέει, οι Τούρκοι μας έβλεπαν σαν… Αμερικάνους. Σαν ανθρώπους δηλαδή με οικονομική επιφάνεια, με διάθεση να ξοδέψουν, με βιοτικό επίπεδο πολύ υψηλότερο από το δικό τους. Σήμερα ασφαλώς η εικόνα αυτή έχει αλλάξει».

Αλλά διευκρινίζει:«Ακόμα και σήμερα οι Τούρκοι τρέφουν φιλικά αισθήματα για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Σας πληροφορώ ότι οι Τούρκοι με μέσο και ανώτερο μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο, αυτοί δηλαδή που αποτελούν την πιο δυναμική κατηγορία της χώρας, η οποία μάλιστα διευρύνεται, αντιμετωπίζουν πολύ φιλικά τη χώρα μας. Δείτε μόνο την αύξηση στον εισερχόμενο από την Τουρκία τουρισμό που πλησιάζει τους 800.000 επισκέπτες. Δείτε ποιοι ξοδεύουν σήμερα στη Μύκονο ή στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου…».

 

Όμιλος Arkas

Ο Όμιλος Arkas, με έδρα του τη Σμύρνη, είναι μια κολοσσιαία επιχειρηματική οντότητα στην Τουρκία, η οποία έχει συμφέροντα στις εμπορευματικές μεταφορές και στα logistics, στη διαχείριση λιμένων, στην αντιπροσώπευση αυτοκινητοβιομηχανιών, στη βιομηχανία και στο εμπόριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελέγχει περίπου το 35% του μεταφορικού έργου στην Τουρκία. Διαθέτει ένα ιδιόκτητο λιμάνι, το φημισμένο Marport στην Κωνσταντινούπολη, διαχειρίζεται 40 ιδιόκτητα πλοία, διαθέτει σημαντικά κέντρα logistics διεσπαρμένα σε ολόκληρη την Τουρκία και απασχολεί περίπου 6.500 εργαζόμενους.

Ο όμιλος σχεδιάζει την επέκτασή του rail cargo, αναβαθμίζοντας τη διαχείριση block trains, καθώς θα εισέλθει ενεργά στη διαχείριση σιδηροδρομικών εταιρειών με στόχο το εμπόριο με τη βαθιά ενδοχώρα της Μέσης Ανατολής.

Η Arkas Hellas κατέχει σημαντική θέση στην ελληνική αγορά των θαλάσσιων μεταφορών. Προσφέρει υπηρεσίες θαλάσσιας μεταφοράς από και προς όλα τα λιμάνια της Μεσόγειου και Μαύρης Θάλασσας της δυτικής και νότιας Αφρικής της ʼπω Ανατολής και της Χιλής. Στο πελατολόγιό της βρίσκονται μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις της Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ