Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήManagement8Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΕΤΤ: ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

8Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΕΤΤ: ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Με κύριο συμπέρασμα ότι ‘το ψηφιακό μέλλον είναι εδώ’ και η ταχεία μετάβαση στην Ψηφιακή Οικονομία αποτελούν προϋποθέσεις για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ολοκληρώθηκε επιτυχώς το 8ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ με τίτλο «Ρύθμιση προς ένα Έξυπνο Ψηφιακό Οικοσύστημα».

Οι προκλήσεις και οι προοπτικές που αναδεικνύονται στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα για τις αγορές των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών, αποτέλεσαν το αντικείμενο των εργασιών του Συνεδρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου αναπτύχθηκε ένας ζωντανός και εποικοδομητικός διάλογος. Στο Συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές, υψηλόβαθμα στελέχη από παρόχους και φορείς της ελληνικής και διεθνούς τηλεπικοινωνιακής και ταχυδρομικής αγοράς, καθώς επίσης στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διεθνών Ρυθμιστικών Αρχών. Η συνεδρία για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις  ταχυμεταφορές πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα του συνεδρίου και σε αυτή συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες της εγχώριας αγοράς. Η δεύτερη μέρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών (17 Μαΐου) επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στην Ευρώπη, τη βέλτιστη χρήση του φάσματος και των δικτύων για αδιάλειπτη μετάδοση περιεχομένου καθώς και στην επίδραση του νέου κόσμου με τις πολλαπλές οθόνες στα διαδραστικά media.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ και του BEREC, Δρ. Λεωνίδας Κανέλλος (στη φωτογραφία), επισήμανε τη συμβολή των δύο κλάδων στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας τις σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές τους. Όπως δήλωσε, «η σύγκλιση τεχνολογιών, η αύξηση του ποσοστού ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο, η αλματώδης αύξηση της διακίνησης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και με υψηλές ταχύτητες, οι έξυπνες συσκευές, το υβριδικό ταχυδρομείο, οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και το εύρος των εφαρμογών στην καθημερινότητά μας, διαμορφώνουν ένα νέο ψηφιακό οικοσύστημα. Ένα οικοσύστημα στο οποίο όλοι μας, Πολιτεία, Ρυθμιστής, Αγορά, οφείλουμε να συμμετάσχουμε ενεργά συνδιαμορφώνοντας τις εξελίξεις και διευκολύνοντας την ανάπτυξή του προς όφελος του πολίτη και της οικονομίας». Επιπλέον, ο Δρ. Κανέλλος αναφέρθηκε στις αλληλεπιδράσεις των δύο αγορών, διαπιστώνοντας, μεταξύ άλλων, την καθοριστική συμβολή των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στη βελτίωση της ποιότητας παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Αναφερόμενος ειδικά στον τομέα των μεταφορών, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ υποστήριξε ότι  οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες επηρεάζουν πολλαπλώς και την ταχυδρομική αγορά, η οποία χρησιμοποιεί πλέον ηλεκτρονικές μεθόδους (με φασματικές τεχνολογίες RFID) για την παρακολούθηση της πορείας δεμάτων και επιστολών (track and trace). «Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο επιφέρει μεν μείωση του όγκου των διακινούμενων επιστολών αλλά επιτρέπει υπηρεσίες ηλεκτρονικής παράδοσης, ενώ η αγορά προϊόντων μέσω διαδικτύου και η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου απαιτεί υλικές παραδόσεις των προϊόντων στους καταναλωτές από εταιρίες ταχυμεταφορών» είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ο ταχυδρομικός/τηλεπικοινωνιακός παράγοντας.

Στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για τις ταχυμεταφορές (φωτογραφία και από αριστερά), η οποία ακολούθησε αργότερα, συμμετείχαν ο Χρήστος Αποστόλου προϊστάμενος Διεύθυνσης Ταχυδρομείων στην ΕΕΤΤ (συντονιστής), ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και διευθυντής του ELTRUN Γιώργος Δουκίδης, ο Herbert Gotz διευθυντής μάρκετινγκ στην International Postal Corporation (IPS), ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και διευθυντής του ELTRUN Γιώργος Δουκίδης, ο Νίκος Γουλής πρόεδρος στον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού εμπορίου (GREKA), ο Παύλος Καμήλος διευθυντής μάρκετινγκ στα ΕΛΤΑ, ο Χρίστος Ντίσκος ICS manager στην ΤΝΤ Express και ο Παναγιώτης Χύτας εμπορικός διευθυντής της Courier Center.

Διαβάστε στο επόμενο τεύχος του L&M Πλήρες ρεπορτάζ από την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου και μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Herbert Gotz διευθυντή μάρκετινγκ στην International Postal Corporation (IPS).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ