7ο ITS Hellas Conference: Διάλογος για την έξυπνη και δίκαιη μετάβαση

Οι Μεταφορές 4.0 και το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του 7ου συνεδρίου που διοργάνωσαν ο Ελληνικός Οργανισμός για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών «ITS Hellas» και η ερευνητική ομάδα iSENSE του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνίας και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Π.Ι.Σ.Ε.Υ. / ΕΜΠ).

Το διήμερο 8-9 Δεκεμβρίου διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία το συνέδριο με θέμα «Transportation & Logistics 4.0», που για ακόμα μια χρονιά κατάφερε να συσπειρώσει την ελληνική κοινότητα των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας δημιουργώντας γέφυρες απαραίτητες προς μια ευέλικτη και οργανωμένη μετάβαση σε ένα μέλλον, όπου όλες οι μεταφορές, ανθρώπων και αγαθών, θα είναι ευφυείς, πράσινες και βιώσιμες.

Με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, με 11 ηχηρές αιγίδες, περισσότερους από 55 ομιλητές και 150 συνέδρους, καθώς και με 16 μεγάλους χορηγούς και εκθέτες, το «7ο ITS Hellas Conference» έφερε στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το μετασχηματισμό των μεταφορών και της εφοδιαστικής, τα οποία θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας.

Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα με 7 θεματικές, οι σύνεδροι κατάφεραν να αναδείξουν ότι οι αλλαγές που έρχονται στο κατώφλι της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών, καθώς και στα μοντέλα παραγωγής και διαχείρισης) είναι τεράστιες, έχουν στην καρδιά τους την τεχνολογία και υπόσχονται βιωσιμότητα σε όλα τα επίπεδα, προς όφελος του πολίτη και του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, η μετάβαση αυτή γεννά τεράστια οφέλη για την οικονομία και την καινοτομία.

«Είναι μια μετάβαση αδύνατη χωρίς έρευνα και καινοτομία», δήλωσε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο δρ. Άγγελος Αμδίτης, διευθυντής έρευνας στο Ε.Π.Ι.Σ.Ε.Υ. / ΕΜΠ, αντιπρόεδρος του «ITS Hellas» και αναπληρωτής πρόεδρος του ΟΑΣΑ. Το συνέδριο προλόγισε επίσης με χαιρετισμό η δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου, διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Μεταφορών (ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ) και πρόεδρος του «ΙΤS Hellas».

Επίσημο χαιρετισμό απηύθυναν ο γενικός γραμματέας Μεταφορών κ. Γιάννης Ξιφαράς, καθώς και εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, ενώ ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής υπογράμμισε τον τρόπο που οι πολιτικές για την έρευνα και την καινοτομία στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η ενεργός συμμετοχή των δημόσιων φορέων στο συνέδριο επιβεβαίωσε ότι σήμερα η ανταπόκριση στις προκλήσεις που θέτει η Βιομηχανία 4.0 για το χώρο των μεταφορών αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα μας και παίρνει σάρκα και οστά μέσα από έναν εθνικό προσανατολισμό, ο οποίος θα εστιάσει σε επενδύσεις σε σύγχρονες τεχνολογίες και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της καινοτομικής ικανότητας, δίνοντας προτεραιότητα στη σύνδεση της έρευνας με τις τεχνολογικές ανάγκες της βιομηχανίας.

Εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και του επιχειρηματικού χώρου μίλησαν για τα σύγχρονα αδιέξοδα και τις λύσεις προς μια βιώσιμη αστική κινητικότητα, καθώς και για τις τεχνολογικές προσεγγίσεις στην ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μεταφορών, ενώ εξέχοντες ομιλητές από το διεθνή στίβο έδωσαν το στίγμα των διεθνών και των ευρωπαϊκών εξελίξεων στον τομέα.

Οι διοργανωτές του συνεδρίου τόνισαν: «Αυτές οι δύο μέρες κατάφεραν να δώσουν πνοή στο κοινό μας όραμα προς ένα βιώσιμο, πράσινο και διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφορών για τη χώρα μας. Είναι ένας στόχος που το ITS Hellas δεν θα μπορούσε να πετύχει χωρίς την πολύτιμη συμβολή των μελών του και του ευρύτερου οικοσυστήματος των μεταφορών και της εφοδιαστικής στην Ελλάδα».

Το 7ο Συνέδριο του ITS Hellas πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη σπουδαίων οργανισμών, φορέων και επιχειρήσεων και υπό την αιγίδα: των Υπουργείων «Υποδομών και Μεταφορών», «Ψηφιακής Διακυβέρνησης» και «Περιβάλλοντος και Ενέργειας», του Δήμου Αθηναίων, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας, του Ινστιτούτου Logistics Management Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics, της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας – Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών και άλλων σημαντικών φορέων.

Χρυσοί χορηγοί ήταν η ερευνητική ομάδα iSENSE του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ και η Wind, σε συνεργασία με τη SMART Nav.

  • Μεταξύ των χορηγών προβολής και επικοινωνίας του συνεδρίου ήταν τα περιοδικά «Logistics & Management» και «Car & Truck».

Η καινοτομία στη Βιομηχανία 4.0

«Η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει εξετάζοντας καλές ευρωπαϊκές πρακτικές συνεργασίας, αλλά έχει και πολύ δρόμο να καλύψει» δήλωσε ο δρ. Αμδίτης, με την ιδιότητα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών στην Ευρώπη (ERTICO – ITS Europe), και συμπλήρωσε: «Ο καταλυτικός και μεταμορφωτικός ρόλος που θα παίξει η δυνατότητά μας για καινοτομία στο πλαίσιο της Βιομηχανίας 4.0 τονίστηκε σε όλες τις θεματικές συνεδρίες. Σε αυτό το περιβάλλον, οι συστηματικές συμπράξεις μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, οι διακρατικές και διατομεακές συνεργασίες, η στόχευση των εθνικών προγραμμάτων, η ανάπτυξη υποδομών και δεξιοτήτων, καθώς και η διασύνδεση βιομηχανίας και έρευνας είναι στρατηγικής σημασίας για να μπορέσουμε να οραματιστούμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις μεταφορές. Οι έξυπνες ψηφιακές τεχνολογίες από μόνες τους δεν είναι αρκετές. Είναι σημαντική η δίκαιη και σύγχρονη μετάβαση».

Κεντρικό ρόλο στη θεματολογία του συνεδρίου είχαν οι έννοιες της «κινητικότητας ως υπηρεσίας» και της πολυτροπικότητας, καθώς και ο ρόλος των δεδομένων που βρίσκονται στη ραχοκοκαλιά του μετασχηματισμού των μεταφορών. Οι πράσινες τεχνολογίες και η ηλεκτροκίνηση προβλήθηκαν ως ένα λαμπρό πεδίο για καινοτομία. Παρουσιάστηκαν οι δράσεις της πολιτείας για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, οι καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες, αλλά και όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν από την επέκταση της ηλεκτροκίνησης.

Στο κλείσιμο του συνεδρίου, η δρ. Αϋφαντοπούλου υπογράμμισε τα εξής:  «Ο ρόλος του ITS Hellas στην ανοικοδόμηση ενός οικοσυστήματος για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα των ευφυών συστημάτων μεταφορών είναι σήμερα πιο κρίσιμος από ποτέ. Είναι άκρως απαραίτητη μια ολιστική προσέγγιση, που να περνάει μέσα από υποδομές συνεργασίας όπως είναι τα παρατηρητήρια, τα κέντρα ικανοτήτων και οι συνεργατικοί σχηματισμοί και η οποία να περιλαμβάνει όλη την αλυσίδα των μεταφορών και της εφοδιαστικής».

 

 

Ελέγξτε επίσης

ΟΦΑΕ: Σε δεινή θέση οι Έλληνες αυτοκινητιστές – Ζητείται άμεση λήψη μέτρων από το Υπουργείο Μεταφορών

Με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων «Οικονομικών» και «Ανάπτυξης και Επενδύσεων», στις …

Τα Περιοδικά μας