Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΣυσκευασίαΒασίλης Γούναρης (ΣΒΠΕ): Κορυφαία πρόκληση η βιώσιμη ανάπτυξη

Βασίλης Γούναρης (ΣΒΠΕ): Κορυφαία πρόκληση η βιώσιμη ανάπτυξη

Το 2023 ανέτειλε σε έναν νεφελώδη ορίζοντα, με πολλαπλές προκλήσεις να εγείρονται και να δημιουργούν για ακόμη μια χρονιά σκηνικό όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα.

Άρθρο του κ. Βασίλη Γούναρη, προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ)*

Το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, και μαζί του η βιομηχανία, δοκιμάζονται για περίπου έναν χρόνο με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ζωές κατεστραμμένες στο πεδίο της μάχης. Ζωές πιασμένες από τη μέγγενη της οικονομικής ανασφάλειας στις υπόλοιπες χώρες, που πλήττονται από τον πληθωρισμό και τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση.

Η κλιματική αλλαγή, η κορυφαία πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, γιγαντώνεται· και την ίδια στιγμή αναδύεται ως αδήριτη ανάγκη η μετάβαση της βιομηχανίας σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Λένε πως ασφαλέστερες προβλέψεις κάνουν αυτοί που δεν ξέρουν. Η κατάσταση, όμως, δεν αφήνει πολλές αχτίδες αισιοδοξίας. Εν πολλοίς, θα πλεύσουμε για ακόμη μια χρονιά σε αχαρτογράφητα νερά.

Σε αυτό το περιβάλλον των πολλαπλών προκλήσεων, η βιομηχανία πλαστικών λειτουργεί με σύνθημα ότι ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις.

Βασική πρόκληση που ορθώνεται για το 2023 για τη βιομηχανία πλαστικών είναι η επιτάχυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, που περικλείει όλους τους επιμέρους στόχους. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η τόνωση της ανακύκλωσης και η υιοθέτηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας είναι συνιστώσες που συντείνουν στον πράσινο μετασχηματισμό μιας βιομηχανίας που συχνά έχει λοιδορηθεί και έχει μετατραπεί στο πεδίο του ανταγωνισμού ως η ενσάρκωση του απόλυτου κακού.

Ένας εύκολος στόχος, θύμα της επιτυχίας τους, τα πλαστικά πληρώνουν το κόστος της ολιγωρίας των κυβερνήσεων ανά τον πλανήτη, που δεν επένδυσαν εγκαίρως σε υποδομές και εκπαίδευση των καταναλωτών ώστε ένα πρόβλημα να εξελιχθεί σε ευκαιρία.

Τα πλαστικά διαχρονικά προσφέρουν πολύτιμες και οικονομικές λύσεις σε όλους τους κλάδους. Η επιτυχία κάθε σημαντικού κλάδου της βιομηχανίας (των κατασκευών, της αεροδιαστημικής, των ηλεκτρονικών, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ιατρικής, της γεωργίας και των τροφίμων), καθώς επίσης του αθλητισμού, της εκπαίδευσης και της αναψυχής, εξαρτάται από τα πλαστικά.

Η βιομηχανία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης της Ε.Ε. Και ισορροπώντας επιδέξια ανάμεσα στους κλιματικούς στόχους και στην επιδίωξη για διατήρηση του επιπέδου ευημερίας, προσπαθεί να δώσει μια νέα ώθηση στη δραστηριότητά της.

Προβλήματα όπως είναι η όξυνση της ενεργειακής κρίσης έπληξαν καθοριστικά την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, ενώ η κλιματική αλλαγή, που για χρόνια αποτελούσε μια αφηρημένη έννοια, έχει μετατραπεί πλέον σε ένα μεγάλο πρόβλημα, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτούνται άμεσες επενδύσεις.

Οι επενδύσεις αυτές, που πραγματοποιούνται και από τη βιομηχανία πλαστικών, ενσωματώνουν την περιβαλλοντική, κοινωνική και διακυβερνητική διάσταση και αποτελούν επενδύσεις με υψηλή βαθμολογία βιωσιμότητας.

Σταθερά βήματα

Πώς θα επιτευχθεί, όμως, η βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας των πλαστικών; Με συλλογική προσπάθεια και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών.

Η βιομηχανία πλαστικών πραγματοποιεί σταθερά βήματα βιώσιμης ανάπτυξης και θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην μετάβαση προς το νέο μοντέλο, αλλά αυτή είναι μια πρόκληση που απαιτεί συμμάχους.

Το βάρος του κοινού στόχου πρέπει να επιμεριστεί στους ώμους του νομοθέτη, της βιομηχανίας και των καταναλωτών, προκειμένου να εκπληρωθεί.

Στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος συνεργαζόμαστε με τα μέλη μας, την πολιτεία και τους ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου να επιταχύνουμε την υιοθέτηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, να αναδείξουμε τα οφέλη των πλαστικών στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να προσεγγίσουμε συλλογικά το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων, επενδύοντας στην καινοτομία, σχεδιάζοντας νέα προϊόντα που είναι ευκολότερο να ανακυκλωθούν, εφαρμόζοντας τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, ενθαρρύνοντας τον μακροπρόθεσμο εκσυγχρονισμό των υποδομών, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες δράσεις (όπως συνέδρια και ενημερωτικές ημερίδες) και συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις όπως είναι το συνέδριο «Navigating the Future», ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος επιθυμεί να αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα, που θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Γιατί αυτή είναι το μοναδικό μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην λεωφόρο της πραγματικής προόδου και θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή.

  • Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στους διοργανωτές του πρώτου αναπτυξιακού συνεδρίου «Navigating the Future», το οποίο πρέπει να καταστεί σημείο αναφοράς στην ελληνική και διεθνή επιχειρηματική σκηνή για τον κλάδο των Logistics και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία συζήτησης και παραγωγικής ανταλλαγής απόψεων για την πορεία του κλάδου των Logistics προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

*Τεύχος Ιανουαρίου 2023

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ