Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΜεταφορέςΤάσεις και προβλήματα κατέγραψε η 4η Πανελλήνια Έρευνα για τα Ψυχόμενα Logistics

Τάσεις και προβλήματα κατέγραψε η 4η Πανελλήνια Έρευνα για τα Ψυχόμενα Logistics

Η Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους και Logistics (ΕΕΒΨ&L) ολοκλήρωσε την 4η πανελλήνια έρευνα για τα ψυχόμενα Logistics στην Ελλάδα, καταγράφοντας τις ανάγκες του κλάδου και αποτυπώνοντας την αλυσίδα αξίας του.

Με την επιστημονική  συμβολή των Grant Thornton, ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, ΕΚΙ, ΟΦΑΕ, Truck and Cargo Insurance,  TUV AUSTRIA HELLAS, «Νέα Γεωργία – Νέα Γενιά» και «Συμμαχία για τη μείωση της Σπατάλης των Τροφίμων στην Ελλάδα», στη έρευνα συμμετείχαν  158 επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα.

Τα κύρια αποτελέσματα που αναδεικνύουν τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κλάδος είναι τα εξής:

  1. Μικρές εγκαταστάσεις: Τo 37% των επιχειρήσεων έχουν μέγιστο αποθηκευτικό όγκο κάτω από 5.000 κ.μ.
  2. Έλλειψη υποδομών στην επαρχία και στη νησιωτική χώρα: Το 73,53% των επιχειρήσεων έχουν τις αποθήκες τους στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.
  3. Δεν καταγράφονται οι εκπομπές ρύπων: Το 95% των επιχειρήσεων δεν διαθέτει σύστημα καταγραφής των εκπομπών ρύπων.
  4. Μόνο το 22% των εταιρειών έχει προετοιμαστεί για την κατάργηση των φθοριούχων ψυκτικών ρευστών, ένα 22% βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, ενώ το 44% δεν έχει προετοιμαστεί και δεν γνωρίζει καν για τη μετάβαση.
  5. Εντυπωσιακό είναι ότι το 51% του εργατικού δυναμικού είναι άνδρες και το 49% γυναίκες, ενώ το 98% εργάζεται σε εταιρείες που απασχολούν πάνω από 1.000 εργαζομένους.
  6. Το 20% των εταιρειών ενδιαφέρεται να μειώσει το κόστος μέσω της αλλαγής καυσίμου για τις λοιπές κτιριακές εγκαταστάσεις του, το 22% μέσω της αλλαγής καυσίμου στο στόλο οχημάτων και το 45% με εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών.
  7. Μόλις το 14% των εταιρειών χρησιμοποιούν μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας.
  8. Το 50% θεωρεί ότι το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής ασφαλιστικής εταιρείας είναι η πολυετής συνεργασία, το 25% θα επέλεγε την οικονομικότερη προσφορά, ενώ το 25% πιστεύει ότι ο βασικότερος παράγοντας είναι η φερεγγυότητα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ζητηθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, προκειμένου να συζητηθούν εκτενώς οι ανάγκες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στον κλάδο, με σκοπό τη δημιουργία υποδομών κυρίως στη νησιωτική χώρα λόγω και της ραγδαίας αύξησης του τουρισμού.

Ο πρόεδρος της ΕΕΒΨ&L κ. Διονύσης Γρηγορόπουλος δήλωσε ότι κατά τη διοργάνωση της ετήσιας εκδήλωσης της ένωσης τον Ιανουάριο του 2024,  θα παρουσιαστούν τα πλήρη  αποτελέσματα  της έρευνας, καθώς θα συνεχιστεί η συλλογή ηλεκτρονικών  ερωτηματολογίων έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2023.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ