Σταύρος Βαλιάνος: «Καινοτομούμε σήμερα, προετοιμάζοντας το μέλλον»

Ο Chief Operating Officer της Acmon Data κ. Σταύρος Βαλιάνος  μιλάει για το μέλλον της βιομηχανίας και των logistics υπό το πρίσμα των νέων τεχνολογιών της Industry 4.0, και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι εφαρμογές της εταιρείας έχουν μεγάλη απήχηση στην ελληνική και στη διεθνή αγορά.

Συνέντευξη στη Γεωργία Μολώση (έντυπο τεύχος LM 200, Οκτώβριος 2020)

Με την υγειονομική κρίση να αναδεικνύει ακόμα περισσότερο το ρόλο της τεχνολογίας στην προσωπική και στην επαγγελματική ζωή μας, η συνέντευξη που παραχώρησε στο Logistics & Management ο κ. Σταύρος Βαλιάνος, Chief Operating Officer της Acmon Data, είναι ιδιαιτέρως επίκαιρη.

Για τους κλάδους της παραγωγής, της βιομηχανίας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των μεταφορών, οι εφαρμογές της Acmon Data λύνουν τα χέρια και δίνουν λύσεις αποτελεσματικής εποπτείας και διαχείρισης κάθε είδους διεργασιών εξ αποστάσεως, μέσω της ψηφιοποίησης, των πληροφοριακών συστημάτων και της καινοτομίας στο επιχειρησιακό λογισμικό.

LM Κύριε Βαλιάνο, η Acmon Data διακρίνεται για τις καινοτόμες λύσεις της. Με ποιον τρόπο συμβάλλει στο μεγάλο στοίχημα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης;

Σταύρος Βαλιάνος Καταρχήν να σας πω ότι η 4η Βιομηχανική Επανάσταση δεν είναι κάποια τάση ούτε κάποια θεωρία. Είναι πραγματικότητα που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Η Ελλάδα, πάρα το μικρό μέγεθός της, έχει αρκετές εταιρείες που πρωτοστατούν σε όλα τα επίπεδα εφαρμογών.

Η Acmon Data και τα στελέχη της είναι στην ενεργό δράση των πληροφοριακών συστημάτων περισσότερο από 30 χρόνια, έχοντας υλοποιήσει πολυσύνθετες και εξειδικευμένες εφαρμογές. Σήμερα αναπτύσσουμε συνεχώς και υλοποιούμε εφαρμογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οι οποίες δεν καλύπτουν απλώς τις σύγχρονες ανάγκες των πελατών μας αλλά διασφαλίζουν και το μέλλον τους, όταν οι απαιτήσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, με την τάση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης να έχει πλέον καθιερωθεί.

Η ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και των logistics είναι μονόδρομος για την εξέλιξη μιας επιχείρησης, και η Acmon Data με το λογισμικό της TracePro μπορεί να προσφέρει μια δοκιμασμένη και σίγουρη λύση σε όλες τις εταιρείες που θέλουν να βρεθούν ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό τους.

– Σε ποιους τομείς της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας έχουν μεγαλύτερη απήχηση τα εξειδικευμένα συστήματά σας;

– Προσφέρουμε λύσεις για τον τομέα της παραγωγικής βιομηχανίας και όσον αφορά τόσο διεργασίες (process manufacturing) όσο και διακριτές μονάδες (discrete manufacturing), ανεξαρτήτως των παραγόμενων ειδών. Το λογισμικό μας TracePro, έχοντας χρονική αφετηρία το 2003 και με σειρά αναβαθμίσεων σε όλη αυτή την πορεία των 17 χρόνων ζωής, έχει εφαρμοστεί σε μεγάλη ποικιλία εγκαταστάσεων, όπως είναι αρτοποιίες, γαλακτοβιομηχανίες, βιομηχανίες τυποποίησης και επεξεργασίας κρέατος, ελαιοτριβεία, βιομηχανίες εμφιάλωσης, υαλουργίες, συσκευαστήρια φρούτων κ.ά.

Εκτός από την καρδιά της παραγωγής, καλύπτουμε το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, από την παραλαβή των πρώτων υλών έως τη δρομολόγηση των τελικών προϊόντων. Αυτό επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση του συστήματος TracePro, το οποίο έχει σχεδιάσει και αναπτύξει η εταιρεία μας, καθώς και μέσω του απαραίτητου εξοπλισμού (όπως είναι βιομηχανικά τερματικά με οθόνες touch-screen, ασύρματα PDA, εκτυπωτές ετικετών barcode κλπ.).

Δεν έχουμε ανακαλύψει τον τροχό, αλλά εφαρμόζουμε λύσεις οι οποίες είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένες και παρέχουν στη βιομηχανία τα κατάλληλα εργαλεία για την ψηφιοποίηση των διεργασιών της.

– Η Acmon Data είναι πιστοποιημένος συνεργάτης της Microsoft. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη και πόσο εκτιμάται από το πελατολόγιό σας;

– Η τεχνογνωσία της Acmon Data είναι τέτοια ώστε να μπορεί να συνεργαστεί με οποιεσδήποτε πλατφόρμες. Η επιλογή όμως της Microsoft ως στρατηγικού συνεργάτη, καθώς και η χρήση των εργαλείων της στην ανάπτυξη των εφαρμογών, δεν έγινε τυχαία. Η πιστοποίηση από έναν τέτοιο οργανισμό είναι συνώνυμη της ποιότητας, της εξέλιξης και της αιχμής της τεχνολογίας.

– Κάποιοι θέτουν ζήτημα ηθικής στην αντικατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού, μερικώς ή πλήρως, από συστήματα αυτοματισμών, ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης κλπ., κυρίως εξαιτίας της απώλειας θέσεων εργασίας. Ποια είναι η άποψή σας;

– Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αντικατάστασης ανθρώπων από τα συστήματα υψηλής τεχνολογίας, και σε αυτό συμφωνεί το σύνολο του κλάδου μας και αποδεικνύεται στην πράξη. Μάλιστα η απόσβεση της επένδυσης δεν πραγματοποιείται από την αποχώρηση ανθρώπων. Αυτή είναι μια λανθασμένη βάση αξιολόγησης ενός συστήματος. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να υπάρχουν, απλώς αλλάζουν ρόλους. Ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη δεν αφαιρούν θέσεις εργασίας, αλλά δημιουργούν νέες και πιθανώς διαφορετικές.

– Πόσο εύκολα προσαρμόζονται στις νέες τεχνολογίες οι εργαζόμενοι στις ελληνικές επιχειρήσεις; Υπάρχει πλέον ανάγκη εξειδικευμένου προσωπικού στην ελληνική αγορά;

– Οι άνθρωποι των επιχειρήσεων προσαρμόζονται ήδη πολύ εύκολα, για δύο λόγους: Πρώτον, η καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου, εκτός της εργασίας, εμπεριέχει πλέον τη χρήση πολλών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας (e-banking, smart phone, social media κτλ.). Και, δεύτερον, δίνεται μεγάλη σημασία στο να είναι οι εφαρμογές φιλικές προς το χρήστη, ακόμη και στις πιο βαριές βιομηχανικές διεργασίες.

– Εξακολουθούμε να βιώνουμε την πρωτόγνωρη για τη γενιά μας κατάσταση που έχει προκαλέσει η πανδημία. Πώς αντιμετωπίζετε τον κίνδυνο στην εταιρεία σας; Ποια μέτρα λαμβάνετε;

– Η εταιρεία μας λαμβάνει όλα τα μέτρα που διασφαλίζουν την υγεία και την προστασία των εργαζομένων της και, κατά συνέπεια βέβαια, και των πελατών της. Η τηλεργασία σίγουρα έγινε κομμάτι της καθημερινότητας, χωρίς όμως επιπτώσεις στην απόδοσή μας. Μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας από απόσταση σε μεγάλο ποσοστό, χωρίς να επηρεάζεται η φύση της δουλειάς μας.

– Όλη η αγορά πλήττεται οικονομικά από την υγειονομική κρίση. Επηρεάστηκαν τα οικονομικά μεγέθη της Acmon Data;

– Σίγουρα, ο περιορισμός των μετακινήσεων και η έλλειψη της προσωπικής επαφής, ειδικά όταν μιλάμε για new business, πλήττουν σημαντικά την οποιαδήποτε εμπορική ανάπτυξη σε οποιονδήποτε τομέα.

Ένας πολύ σημαντικός για μας θετικός παράγοντας είναι η πολύχρονη συνεργασία μας με πολυεθνικούς ομίλους, όπου τα νέα έργα δεν απαιτούν την προσωπική επαφή, διότι μας γνωρίζουν επί σειρά ετών. Επίσης, η φύση της δουλειάς μας, ειδικά στην Acmon Data, στηρίζεται στην εργασία εξ αποστάσεως, αφού η ομάδα τεχνικών και προγραμματιστών καθοδηγεί και υποστηρίζει υπάρχοντες και νέους πελάτες χωρίς πρόβλημα.

Και βέβαια, σε όλο αυτό βοηθά το γεγονός ότι είμαστε μέλος ενός ομίλου που διαχειρίζεται πληθώρα έργων στην ελληνική και στην ξένη αγορά, όπου υπάρχουν συνέργειες μεταξύ των εταιρειών μας.

Πιστεύουμε πως η οποιαδήποτε μείωση σε αριθμούς νέων έργων ή τζίρου είναι πρόσκαιρη, διότι η πανδημία θα φύγει όσο απότομα ήρθε και οι όποιες δουλειές σε αναμονή θα φέρουν την επόμενη μέρα το αναμενόμενο.

– Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον της Acmon Data; Πού σκοπεύετε να επικεντρώσετε το στρατηγικό σχεδιασμό σας για τη νέα δεκαετία;

– Επενδύουμε στην τυποποίηση και στην τελειοποίηση των λύσεών μας, σύμφωνα με τις τάσεις της εποχής, όσο και στον εμπλουτισμό των λύσεών μας με νέες, που θα βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας.

Επενδύουμε επίσης στην επικοινωνιακή εικόνα μας και στο marketing, διότι θεωρούμε ότι είναι ο θεμέλιος λίθος για να πετύχει ένας οργανισμός στη νέα εποχή. Τέλος, συνάπτουμε συνεργασίες με κορυφαίες εταιρείες του χώρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με πρόσφατο παράδειγμα τη συνεργασία μας με την Korber Supply Chain Solutions.

Η τεχνολογική κουλτούρα στην Ελλάδα τώρα διαμορφώνεται

– Πώς αξιολογείτε την προσαρμοστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στις σύγχρονες απαιτήσεις; Υπάρχει γενικευμένο ενδιαφέρον ή αυτό εκφράζεται κυρίως από τις μεγάλες εταιρείες; Πιστεύετε ότι πρόκειται για θέμα κόστους ή και κουλτούρας;

– Οι παραδοσιακοί πωλητές παλαιάς σχολής, όταν ήταν να προσεγγίσουν κάποιον πελάτη, πρώτα διασφάλιζαν ότι έχει τα χρήματα και στη συνέχεια αν θα τα διέθετε σε αυτούς. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα σε αυτό.

Ως εταιρεία υψηλής τεχνολογίας διαπιστώνουμε συχνά ότι, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν το σχετικό προϋπολογισμό, προτιμούν να το διαθέσουν σε πατροπαράδοτα πράγματα (εταιρικά οχήματα, κτίρια, μηχανήματα κλπ.) παρά σε προηγμένα πληροφοριακά συστήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί πρακτικά η αξιοποίηση της πληροφορίας δεν αξιολογείται ως σημαντική.

Βέβαια, η νοοτροπία αυτή έχει ξεκινήσει να αλλάζει, και τα τελευταία χρόνια υπάρχουν δεκάδες επιτυχημένα έργα μεγάλης αξίας. Σίγουρα υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να μπούμε στην κουλτούρα της τεχνολογίας των πληροφοριακών συστημάτων και της αξιοποίησης της πληροφορίας. Σταδιακά, όμως, βλέπουμε ότι και μικρότερες εταιρείες, βιομηχανικές ή εμπορικές, έχουν υψηλές απαιτήσεις από τα πληροφοριακά συστήματά τους και ότι σιγά σιγά κατανοούν ότι η καταγραφή της πληροφορίας στο χαρτί ή στο excel δημιουργεί χάσμα στην εσωτερική τους επικοινωνία, με αποτέλεσμα την κακοδιαχείριση της επιχείρησης. Πόσο μάλλο στη διαχείριση αυτής της πληροφορίας για σωστή και λεπτομερή κοστολόγηση. Οπότε πλέον η κουλτούρα αλλάζει, και η ελληνική βιομηχανία επενδύει όλο και περισσότερο στην τεχνολογία και στα ψηφιακά συστήματα.

– Μια και μιλήσαμε για κόστος, θεωρείτε ότι είναι προσιτό το κόστος για μια μεσαία ή μικρή επιχείρηση που επιθυμεί να αναβαθμιστεί πλήρως με νέες τεχνολογίες και καινοτόμα συστήματα; Ποιος μπορεί να είναι ο χρόνος απόσβεσης μιας τέτοιας επένδυσης;

– Το κόστος είναι πλέον προσιτό. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιούμε εφαρμογές διαχείρισης αποθήκης (WMS) και ελέγχου παραγωγής (MES) με αρκετά χαμηλότερο κόστος, απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Επίσης η εφαρμογή μας, το TracePro, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να καλύπτει μόνο τις πραγματικές ανάγκες κάθε επιχείρησης· και δεν είναι απαραίτητο κάποιος να προμηθευτεί ολόκληρη τη σουίτα λογισμικού για να ψηφιοποιήσει κάποια συγκεκριμένη λειτουργία του. Όσον αφορά την απόσβεση της επένδυσης σε ένα τέτοιο σύστημα, υπάρχουν διάφορα σενάρια για τη διάρκειά της, ακόμη και στα τρία έτη.

Φυσικά έχουμε καταγράψει και περιπτώσεις ταχείας απόσβεσης, όπως για παράδειγμα μετά από μια ανάκληση προϊόντων: Με τις πληροφορίες ιχνηλασιμότητας που πρόσφερε η εφαρμογή μας, ο πελάτης θεώρησε ότι η επένδυση αποσβέστηκε πολύ συντομότερα.

Η πανδημία αύξησε το ενδιαφέρον για ψηφιοποίηση

– Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η αποστασιοποίηση που επιβλήθηκε με τα περιοριστικά μέτρα, επιτάχυνε τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών τόσο στην προσωπική ζωή μας όσο και στην επιχειρηματικότητα. Στην Acmon Data διαπιστώσατε αυξημένο ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες σας αυτή την περίοδο;

–Σαφώς υπήρξε ενδιαφέρον, αλλά από την άλλη υπήρξε και μια αμηχανία των επιχειρήσεων προς ποια κατεύθυνση να κινηθούν. Όσοι είχαν μείνει πίσω στην ψηφιοποίηση όλα αυτά τα χρόνια, σε μια νύχτα μέσα ήθελαν να μηχανογραφηθούν. Αυτό δεν γίνεται.

Η υψηλή τεχνολογία χρειάζεται βαθιά τεχνική ανάλυση. Απαιτεί τη συμβολή και της διοίκησης αλλά και του προσωπικού σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Επίσης, είναι μια επένδυση για την εταιρεία όταν εφαρμόζει τεχνολογίες όπως είναι η εγκατάσταση του συστήματός μας.

Άρα, πρακτικά είναι αδύνατο για μία εταιρεία να πάρει την απόφαση να επενδύσει μέσα σε διάστημα ενός ή δύο μηνών. Τώρα, που βρισκόμαστε σε δεύτερο χρόνο, όντως φαίνεται η διαφορά και το αυξημένο ενδιαφέρον· και πιστεύουμε ότι ακόμα περισσότερες εταιρείες θα προχωρήσουν σε εγκατάσταση συστημάτων τα οποία θα ψηφιοποιήσουν τις διαδικασίες τους.

Ελέγξτε επίσης

Δημήτρης Κιούσης (ΠΕΕΔ): Παρέμβαση για την όζουσα πληγή του Ελαιώνα

Περίπου 400 επιχειρήσεις εθνικών διαμεταφορών εδρεύουν σε μία από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής, …

Τα Περιοδικά μας