Σοφία Λέμμα (Transcombi Express A.E.): «Logistics Partner στην πανδημία και εθελοντική προσφορά για τον εμβολιασμό»

Το Μάρτιο του 2020, με το αιφνίδιο ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, η Transcombi Express ανέλαβε να διαδραματίσει έναν πρωτόγνωρο σε κοινωνικό επίπεδο ρόλο, με πράγματι βαρύ –και συναισθηματικά– φορτίο.

Άρθρο της κ. Σοφίας Λέμμα, εμπορικής διευθύντριας της Transcombi Express A.E. (έντυπο τεύχος Μαρτίου 2021)

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, με εντολή του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ανατέθηκε στην Transcombi Express το σημαντικό για τη δημόσια υγεία έργο της διαχείρισης, της αποθήκευσης και της διανομής του υγειονομικού και τεχνολογικού υλικού της χώρας που προήλθε από δωρεές και αγορές του κράτους, όπως και του ήδη υπάρχοντος αποθεματικού του Υπουργείου Υγείας.

Η «ειδική» αποστολή της εταιρείας ξεκίνησε μέσα σε πρωτοφανείς και αντίξοες συνθήκες, φέρνοντάς την αντιμέτωπη με ένα διττό θέμα: αφενός την έγκαιρη διακίνηση του υγειονομικού υλικού στις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας και στα νοσοκομεία, και αφετέρου την προστασία των εργαζομένων της, οι οποίοι ανέλαβαν την εκτέλεση του έργου σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας.

Επιπροσθέτως, εξαιτίας της ολικής καραντίνας, η Transcombi Express όφειλε να μην παραλείψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους υπόλοιπους πελάτες της, και κυρίως τον εφοδιασμό των σουπερμάρκετ, ώστε να συνεχίσουν να τροφοδοτούνται ομαλά όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Δεδομένων όλων αυτών, στις 25 Μαρτίου του 2020 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη διανομή υγειονομικού υλικού από την Transcombi Express προς την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη. Άμεσα παρελήφθη το υλικό από τις κεντρικές αποθήκες του Υπουργείου Υγείας και σε ελάχιστο χρόνο παραδόθηκε στους διάφορους προορισμούς.

Στις 30 Μαρτίου, η Transcombi Express κλήθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου το Jumbo Boeing 737 μετέφερε 8,34 εκατομμύρια μάσκες, δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, η παραλαβή των οποίων έγινε από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Το έργο της διαχείρισης του υλικού, της μεταφοράς του στις αποθήκες της εταιρείας στην Οινόη Βοιωτίας και της αποθήκευσής του σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ολοκληρώθηκε επίσης με επιτυχία.

Στις 8 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Transcombi Express στην Οινόη μια λιτή (λόγω των περιοριστικών μέτρων) εκδήλωση, με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, προκειμένου ο ίδιος να ευχαριστήσει τους δωρητές υγειονομικού υλικού. Με την ευκαιρία, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ιωάννης Καπετανάκης παρουσίασε τις διαδικασίες διαχείρισης του υλικού. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε: «Όλοι μαζί οργανώσαμε μια άνευ προηγουμένου αερογέφυρα προμηθειών, που τόσο μεγάλη ανάγκη είχαν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων μας. Έγινε μια συντονισμένη δουλειά, εν μέσω μιας παγκόσμιας διαμάχης υλικών…».

Σε συνέχεια αυτής της ήδη επιτυχημένης συνεργασίας της Transcombi Express με το Υπουργείο Υγείας, η εταιρεία αποφάσισε να δωρίσει μέρος των παροχών της, αναγνωρίζοντας και ενισχύοντας την κοινωνική ευθύνη της απέναντι στους κατοίκους της χώρας, με τη συνεισφορά της στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Transcombi Express εκδήλωσε επίσημα την πρόθεσή της να προσφέρει εθελοντικά και με μορφή δωρεάς τη βοήθειά της για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, συμβάλλοντας στην παραλαβή, στην αποθήκευση αλλά και στη μεταφορά –προς τις υγειονομικές περιφέρειες ή τα εμβολιαστικά κέντρα– συρίγγων, βελονών, ισοθερμικών κιβωτίων και λοιπών σχετικών με τον εμβολιασμό υλικών.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2020 η δωρεά έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Υγείας, ο οποίος σε γραπτή επιστολή του προς την εταιρεία ανέφερε: «Στο πλαίσιο της κρίσιμης συγκυρίας για τη χώρα και με δεδομένη την ανάγκη για την άμεση εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της ελληνικής επικράτειας για τον SARS-CoV-2, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την καίρια συνδρομή σας, σε ώρες κοινωνικής ευθύνης».

Η Transcombi Express δηλώνει έμπρακτα ότι είναι ιδιαίτερη τιμή και κοινωνικό καθήκον της να συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά και δυναμικά στο έργο που έχει αναλάβει για τη διαχείριση του υγειονομικού υλικού της χώρας και για τη διευκόλυνση του εμβολιασμού των πολιτών της. Δεσμεύεται δε, ότι θα εκτελεί αυτό το καθήκον με συνέπεια, ασφάλεια, ευελιξία και διαφάνεια.

Εμπειρία ζωής η εκφόρτωση του «γίγαντα»

Την 1η Απριλίου η Transcombi Express υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το cargo αεροσκάφος Antonov 124, το οποίο έχει χωρητικότητα 600m3. Το Antonov 124 μετέφερε υλικό που οι αρμόδιοι φορείς κατάφεραν να διασφαλίσουν και να προμηθευτούν από την Κίνα, ώστε να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας απέναντι στην πανδημία.

Στη μάχη της μεταφοράς υγειονομικών προμηθειών προς την Ελλάδα ρίχτηκε κατόπιν το Antonov 225, ο λεγόμενος «γίγαντας των αερομεταφορών», μήκους 85 μέτρων και με χωρητικότητα 920m3. Κατέφθασε στην Αθήνα στις 3 Μαΐου και η μεταφορά του υλικού στις αποθήκες της Transcombi Express αποτέλεσε τιμή για τους ανθρώπους της, αλλά και πρόκληση.

Η διαδικασία διαχείρισης του υλικού στο αεροδρόμιο και η εσωτερική μεταφορά του από το σύνολο του στόλου της εταιρείας πραγματοποιήθηκε με αίσθημα δέους. Οι 10 ώρες που χρειάστηκαν μόνο για την εκφόρτωσή του και η ευκαιρία που δόθηκε στο προσωπικό της Transcombi Express να εργαστεί κάτω από τα φτερά του Antonov 225, θα αποτελεί για όλους μία μοναδική εμπειρία στην επαγγελματική τους ζωή στον κλάδο των logistics.

 

Ελέγξτε επίσης

Και μετά το Brexit, τι; – Κλυδωνισμοί από ένα «βελούδινο» διαζύγιο

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μια οποιαδήποτε τρίτη χώρα∙ αποτελεί κεντρικό hub του διεθνούς εμπορίου …

Τα Περιοδικά μας