Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΣυσκευασίαΣεμινάριο για τις βασικές αρχές του συστήματος εγγυοδοσίας συσκευασιών αναψυκτικών και νερών

Σεμινάριο για τις βασικές αρχές του συστήματος εγγυοδοσίας συσκευασιών αναψυκτικών και νερών

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ) και η διεθνής εταιρεία μελετών Eunomia Research & Consulting διοργανώνουν στις 20  Μαΐου (12.00 – 14.00) διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο:

Back to basics. DRS for the Greek Beverage market”.

Σκοπός της διαδικτυακής ημερίδας είναι η ενημέρωση  των experts της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων και ποτών  σχετικά με τις βασικές αρχές του συστήματος εγγυοδοσίας συσκευασιών αναψυκτικών και νερών (πλαστικές φιάλες  ΡΕΤ, μεταλλικά κουτιά) και η μεταφορά τεχνογνωσίας από εν λειτουργία συστήματα στην Ε.Ε. 

Σε συνέχεια της ενσωμάτωσης της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, στην ελληνική νομοθεσία 4736/2020 (Άρθρο 13) για τις φιάλες ποτών, έχει ανακοινωθεί η λειτουργία ενιαίου ΣΣΕΔ αποβλήτων συσκευασιών πανελλαδικής εμβέλειας έως τις 5 Ιανουαρίου 2023,  με αποκλειστικό σκοπό την εφαρμογή συστήματος επιστροφής εγγύησης.

Σύμφωνα με το σύστημα επιστροφής εγγύησης, ο καταναλωτής κατά την αγορά προϊόντος καταβάλλει εγγυοδοτικό αντίτιμο, το οποίο του αποδίδεται κατά την επιστροφή του προϊόντος με σκοπό τη χωριστή συλλογή για ανακύκλωση. Το εν λόγω σύστημα λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων συσκευασιών, καλύπτοντας κατ’ ελάχιστον τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης.

Η βασική αρχή του συστήματος  εγγυοδοσίας  (DRS, deposit return scheme) στηρίζεται στην πληρωμή ενός αντιτίμου για κάθε συσκευασία αναψυκτικού ή νερού (κουτάκια αλουμινίου, πλαστικές φιάλες ΡΕΤ), το οποίο επιστρέφεται στον  καταναλωτή  με την τοποθέτηση  της κενής συσκευασίας στις εγκατεστημένες μηχανές  συλλογής (reverse vending  machines) ή σε εγκεκριμένα καταστήματα – super market. Στην πράξη, η εφαρμογή ενός συστήματος  DRS  δεν είναι μια απλή διαδικασία και συχνά προϋποθέτει την εφαρμογή σήμανσης ασφαλείας  (security printing) σε κάθε διακινούμενη  συσκευασία, την υιοθέτηση αυστηρών πρωτοκόλλων ελέγχου στις  εκτυπωτικές  μονάδες και στις βιομηχανίες  εμφιάλωσης, την υψηλή αυτοχρηματοδότηση των διακινούμενων εμφιαλωμένων αγαθών, το υψηλό κόστος  συντήρησης και λειτουργίας του μηχανισμού συλλογής  των κενών συσκευασιών κ.ά.

Τα πλεονεκτήματα

Ωστόσο, στα θετικά του DRS, εκτός από τα υψηλά ποσοστά συλλογής και ποιότητας των φιαλών, συγκαταλέγεται η δυνατότητα του διαχειριστή του συστήματος να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο, λόγω της θετικής ταμειακής ροής που προκύπτει από τη χρονική διαφορά μεταξύ της χρηματικής εισροής (εισφοράς) από τους παραγωγούς και της επιστροφής του αντιτίμου στους καταναλωτές.

Ορισμένες πρακτικές που έχουν χρησιμοποιηθεί σε ευρωπαϊκές χώρες και έχουν καταστήσει βιώσιμα τα εγκατεστημένα συστήματα εγγυοδοσίας, θα παρουσιαστούν στο προσεχές διαδικτυακό σεμινάριο με στόχο την επιτυχημένη εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας και την εύρυθμη λειτουργία της εφοδιαστικής  αλυσίδας των διακινούμενων συσκευασμένων αναψυκτικών και νερών.

Το σύστημα αυτό μπορεί να αναδειχθεί ως το πιο επιτυχημένο από τα μέτρα μείωσης των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων, καθώς ενδέχεται να αποτρέψει σε ετήσια βάση 16.000 τόνους θαλάσσιων απορριμμάτων έως το 2030, καθώς και να εξοικονομήσει την εκπομπή 620.000 τόνων ισοδύναμου CO2, συμβάλλοντας στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, με βάση την τελευταία μελέτη που πραγματοποίησε η Eunomia για το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης για Βιώσιμη Κατανάλωση και Παραγωγή (SCP/RAC), στο πλαίσιο του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP/MAP) και ενόψει της συνόδου για τη Μεσόγειο που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στη Βαρκελώνη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, όπως  έχει διαμορφωθεί έως σήμερα, είναι το ακόλουθο:

  • Mr Dimitris Mandis – AGMPM Chairman, moderator  
  • Welcome note from Mr Grafakos (Secretary General on waste management from the Ministry of Environment and Energy).12.00 – 12.10  
  • Greece’s Policy landscape and key aspects to consider, Mrs Hara Xirou, Head of South East Europe (Eunomia, Greece), 12.10 – 12.30  
  • An Introduction to Deposit Return Systems – What, Why & How, Mrs Orla Woods, Senior Consultant (Eunomia, UK). 12.30 – 12.50  
  • The implementation of DRS in Estonia: results, opportunities & challenges, Mr. Rauno Raal, Partner/Consultant (Earthcare consultant, EE), 12.50 – 13.10    
  • DRS / other collection systems and the PET recycling industry, a symbiotic relationship, Mr. Vasilis Monachos, Sales Manager (Polisan Hellas). 13.10 – 13.30   
  • Q&A session, 13.30 – 14.00   

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα, στη διαδικτυακή πλατφόρμα zoom. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και η συμμετοχή ανά εταιρεία περιορίζεται  σε έναν εκπρόσωπο, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στα τακτικά μέλη του ΣΥΒΙΠΥΣ.

Δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται μέσω αποστολής email στη γραμματεία του Συνδέσμου info@pac.gr.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ