Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςΠανηγυρική, ομόφωνη και τελεσίδικη αθώωση Κενανίδη και των άλλων αιρετών του Δ.Σ....

Πανηγυρική, ομόφωνη και τελεσίδικη αθώωση Κενανίδη και των άλλων αιρετών του Δ.Σ. της ΟΦΑΕ

Με την ομόφωνη  και τελεσίδικη  απόφαση (με αριθμό 2211/2024) του Α’ Τριμελούς Εφετείου  Κακουργημάτων Αθηνών κηρύχθηκαν πανηγυρικά αθώα τα μέλη της αιρετής διοίκησης της Oμοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας / ΟΦΑΕ κατά την περίοδο από 31/07/2008 έως 31/12/2013, και συγκεκριμένα οι κ. Απόστολος Κενανίδης (πρόεδρος της ΟΦΑΕ μέχρι και σήμερα),  Ιωάννης Πετρίδης, Γεώργιος Σιδερίδης, Κυριάκος Θωμαΐδης, Χαράλαμπος Τσοχαταρίδης και Ευάγγελος Γριβάκης. Μάλιστα, απαλλακτική υπήρξε και η πρόταση του κ. Εισαγγελέα Εφετών της έδρας, και για τις δύο κατηγορίες που τους είχαν αποδοθεί.

Η ποινική υπόθεση σε βάρος τους εκδικάστηκε στις 23/4/2024. Η διοίκηση της ΟΦΑΕ τονίζει ότι στη μακρά ακροαματική διαδικασία  που ξεκίνησε στις 06/03/2024 και συνεχίστηκε, κατόπιν διακοπής λόγω ωραρίου, σε τρεις μεταγενέστερες δικασίμους, αναδείχθηκε όλη η αλήθεια και έπεσαν στο κενό οι αβάσιμες νομικά και ουσιαστικά κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες που αποδόθηκαν στα μέλη της τότε  διοίκησης ήταν η δήθεν κατ’ εξακολούθηση υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, λόγω μη καταβολής στον ειδικό  τραπεζικό λογαριασμό  που τηρούσε η ΟΦΑΕ στο όνομά της, των αναλογούντων ποσών αποθεματικού από τις εισπράξεις TIR, καθώς και η κατηγορία της απιστίας κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της περιουσίας της ΟΦΑΕ, επειδή δήθεν τα μέλη της διοίκησης λάμβαναν αμοιβές από τα χρήματα του TIR.

Σημειώνεται μάλιστα ότι η  αθώωση της διοίκησης υπήρξε επί της ουσίας και όχι για τυπικούς  ή άλλους δικονομικούς  λόγους. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, κρίθηκε ότι τα χρήματα που συνιστούν το αποθεματικό TIR δεν ανήκουν  στο ελληνικό δημόσιο, αλλά αποτελούν κατά κυριότητα στην ΟΦΑΕ. Η δικαστική κρίση και απόφαση δικαιώνει τους μακροχρόνιους αγώνες της αιρετής διοίκησης της ομοσπονδίας από το 2008 έως και σήμερα.

Επίσης, κρίθηκε ότι η καταβολή αμοιβών στα μέλη του Δ.Σ. κατά τα έτη 2008 έως 2013 υπήρξε καθ’ όλα νόμιμη και σύμφωνη με τις καταστατικές προβλέψεις, αφού οι αμοιβές δεν αντλήθηκαν από τα έσοδα που είχε η Ομοσπονδία από τις πωλήσεις των δελτίων TIR.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ξεκίνησε μετά από καταγγελία του Σωματείου Διεθνών Μεταφορών Νοτίου Ελλάδος, το 2014. Στη δίκη δήλωσε παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας και η προσωρινή διοίκηση που είχε ορισθεί γι’ αυτό, με πρόεδρο τον κ. Γεώργιο Πασπάτη. Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΟΦΑΕ, το εντυπωσιακό είναι ότι τόσο ο πρόεδρος του Σωματείου Διεθνών Μεταφορών Νοτίου Ελλάδος  κ. Αθανάσιος Κάκκος όσο και ο κ. Γεώργιος Πασπάτης  καταθέτοντας ως μάρτυρες κατηγορίας ισχυρίστηκαν ότι τα χρήματα του αποθεματικού δεν ανήκουν στην ΟΦΑΕ, κάτι βεβαίως που είναι αντίθετο προς τα συμφέροντά της!

Επισημαίνεται δε από την ΟΦΑΕ, ότι όλα αυτά τα χρόνια που υπήρχε η συγκεκριμένη δικαστική εκκρεμότητα και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και την αθώωση των μελών της διοίκησής της, τα συγκεκριμένα πρόσωπα διασύρθηκαν με παραπλανητικά δημοσιεύματα, και όχι μόνο, και εμφανίζονταν  σαν να είχαν καταχρασθεί οι ίδιοι τα χρήματα, πράγμα που προκαλούσε πεπλανημένες αρνητικές σε βάρος τους εντυπώσεις. Παρά λοιπόν αυτές τις αθέμιτες συμπεριφορές, η αθώωση των κατηγορουμένων  υπήρξε πανηγυρική.

Τόσο η ομοσπονδία όσο και τα αθωωθέντα μέλη του Δ.Σ. (πρώην και νυν) έχουν επιφυλαχθεί για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός τους για τη ζημία που τους προκλήθηκε από την παράνομη και υπαίτια δράση κάθε  υπευθύνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ