Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΜεταφορέςΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ LOGISTICS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ...

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ LOGISTICS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ EEL

Ενδιαφέρουσες προτάσεις και ειδήσεις περιελάμβανε η ατζέντα του 22ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (EEL), που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την 1η Δεκεμβρίου. Με το συμβολικό τίτλο «Logistics on the move, Greece in the fast lane» και υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υποδομών & Μεταφορών, Οικονομίας & Ανάπτυξης, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και του ΣΕΒ, του ΣΒΒΕ, του ΕΒΕΑ και του ΕΒΕΠ, το συνέδριο φιλοξένησε επιχειρηματίες, θεσμικούς φορείς και  προσωπικότητες διεθνούς κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η έναρξη των εργασιών έγινε την 29η Νοεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, με την πραγματοποίηση ενός μεγάλου προσυνεδριακού workshop που συνδιοργάνωσε η Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών (UNECE) με την Ελληνική Εταιρεία Logistics, υπό τον τίτλο «Capacity Building Workshop on Strengthening Rail Transport Connectivity». Εκπρόσωποι εννέα χωρών από τα Βαλκάνια και τη νοτιανατολική Ευρώπη  (Αλβανία, Βοσνία–Ερζεγοβίνη, Ελλάδα, FYROM, Κροατία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Πολωνία και Ρωσία) παρουσίασαν τις εξελίξεις στα σιδηροδρομικά δίκτυα των περιοχών τους και τη θέλησή τους να συνεργαστούν με τις γειτονικές τους χώρες με στόχο  την ανάπτυξη κοινών σιδηροδρομικών υπηρεσιών (για παράδειγμα block trains) ενισχύοντας την απρόσκοπτη σιδηροδρομική διασυνδεσιμότητα μεταξύ τους.
 

Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του προέδρου της EEL, κ. Ν. Ροδόπουλου για τη δημιουργία Βαλκανικής Ομοσπονδίας Logistics, την οποία οι ξένοι εκπρόσωποι σχολίασαν θετικά.  Ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Θάνος Βούρδας κατά την εισήγησή του επιβεβαίωσε το ρόλο των Logistics στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, προσθέτοντας ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η ίδρυση γενικής γραμματείας για την εφοδιαστική αλυσίδα. Ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κ. Χατζηδάκης από την πλευρά του μίλησε για την πρόθεση του κόμματός του να προχωρήσει στην ίδρυση υφυπουργείου για τα Logistics.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση της πρώην  Διευθύντριας Στρατηγικού Σχεδιασμού των ιταλικών σιδηροδρόμων Τrenitalia, κ. Λουΐζας Βελάρντι, η οποία απευθυνόμενη στις εθνικές αντιπροσωπείες των χωρών μελών της Ε.Ε. διατύπωσε το ερώτημα γιατί δεν έχουν ακόμα εναρμονιστεί οι εσωτερικοί κανονισμοί με τις προδιαγραφές και τις ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Σιδηροδρόμων (ERA), ώστε να αποφεύγονται περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και κρίσιμες διαφοροποιήσεις στον τεχνικό τομέα, εξαιτίας των οποίων προκαλούνται καθυστερήσεις και άλλες δυσλειτουργίες. Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις των ομιλητών από τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, από τις οποίες εύλογα προέκυψε το συμπέρασμα ότι κάθε χώρα ξεχωριστά έχει τους δικούς της ρυθμούς και κανόνες ανάπτυξης του σιδηροδρομικού και εν γένει του συγκοινωνιακού δικτύου της, τη στιγμή που το εν πολλοίς κοινό γεωφυσικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα επιτάσσει κοινές δράσεις και στόχους.
Όπως, πάντως, φάνηκε και από την παρουσίαση του Ρώσου Γενικού Γραμματέα του Συντονιστικού Συμβουλίου για τις Υπερσιβηρικές Μεταφορές, κ. Γκενάντι Μπεσόνοβ, το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο για τις εμπορευματικές μεταφορές υστερεί σημαντικά έναντι των αντίστοιχων υποδομών σε Ρωσία και Κίνα.
 

Στους συνέδρους παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα 4ης Πανελλήνιας Έρευνας που διενήργησε η EEL σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για τη συμβολή του τομέα της Εφοδιαστικής στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο τομέας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας παραμένει ανθεκτικός στα χρόνια της κρίσης, παρότι δέχτηκε σημαντικές πιέσεις τόσο στο εμπόριο όσο και στην αγορά των εταιρειών παροχής υπηρεσιών logistics. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που αναλύθηκαν, η άμεση συνεισφορά των logistics στο ΑΕΠ το 2016 ήταν  9,2%, γεγονός που υποδεικνύει ότι πρόκειται για έναν τομέα που συνεισφέρει σταθερά και σθεναρά στην ελληνική οικονομία και έχει ενθαρρυντικές προοπτικές για το μέλλον.
 

Η θεματολογία του συνεδρίου ήταν η εξής:
 

–       Εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές

–       Συνδυασμένες μεταφορές – Ο ρόλος των block trains

–       Time for Clusters

–       Maritime Hellas, Supply Chain & Logistics Cluster

–       Τα Agrilogistics key enabler των Agribusiness

–       Λιμάνια -Υποδομές – Διασυνδέσεις

–       Βιομηχανία: Προμήθειες – Παραγωγή – Διάθεση

–       Digital Transformation – Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα και στην Εφοδιαστική Αλυσίδα

–       Χωροταξία – Πολεοδόμηση – Περιβάλλον, Το σήμερα και το μέλλον

–       Η επόμενη μέρα.

Μεταξύ των χορηγών έντυπης και ψηφιακής επικοινωνίας ήταν τα περιοδικά Logistics & Management και Car & Truck.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ