Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΝαυτιλίαΝέος διαγωνισμός καινοτομίας για τη γαλάζια οικονομία

Νέος διαγωνισμός καινοτομίας για τη γαλάζια οικονομία

Ο ελληνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Πρωτοβουλία Κυμοθόη» (Cymothoe Initiative) εγκαινιάζει το BlueTech Competition, τον μοναδικό, σύμφωνα με τον ίδιο,  επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων ο οποίος αναδεικνύει την τεχνολογική καινοτομία στη θάλασσα.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι ο διεθνής διαγωνισμός BlueTech Competition είναι αφιερωμένος στην εξέλιξη της τεχνολογίας στη γαλάζια οικονομία και θα παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη σε 150 νεοφυείς επιχειρήσεις από μεσογειακές και ευρωπαϊκές χώρες μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η είσοδος στη διαδικασία της επιτάχυνσης θα γίνεται μέσω του διαγωνισμού, ο οποίος θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Ο διαγωνισμός BlueTech Competition σχεδιάστηκε και διοργανώνεται από την «Πρωτοβουλία Κυμοθόη» με την υποστήριξη της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα στοχεύει να διευκολύνει την ανάπτυξη της γαλάζιας επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο και να συμβάλει στην ανάδειξη της Ελλάδας ως παγκόσμιας κλάσης κόμβου για την καινοτομία στη θάλασσα.

Κύρια στοιχεία του προγράμματος

  1. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 29 Φεβρουαρίου 2024.
  2. Κλάδοι ενδιαφέροντος: Όλοι οι κλάδοι που σχετίζονται με τη θάλασσα, π.χ. ναυτιλία / λιμάνια, θαλάσσιες μεταφορές, ναυπήγηση, αλιεία, ιχθυοκαλλιέργεια, παράκτιος τουρισμός, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θαλάσσια ζωή κλπ.
  3. Δομή του προγράμματος: Υβριδικό, με διαδικτυακές συναντήσεις, δια ζώσης demo days και τελικούς στη Θεσσαλονίκη.
  4. Κατηγορίες: Γενική κατηγορία, λιμενικές λειτουργίες, ρομποτική ασφάλειας, εξερεύνηση βυθού.
  5. Κριτήρια επιλεξιμότητας: Στην ομάδα πρέπει να υπάρχουν από 2 έως 5 ιδρυτές, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ένα πρωτότυπο του προϊόντος ή της υπηρεσίας τους. Η ομάδα δεν πρέπει να έχει αντλήσει μέχρι στιγμής χρηματοδότηση μεγαλύτερη των 500.000 ευρώ.

Μοναδικά χαρακτηριστικά

  • Δωρεάν συμμετοχή: Οι startup που συμμετέχουν στον BlueTech Competition δεν προσφέρουν χρήματα ή ποσοστό της εταιρείας στο πρόγραμμα.
  • Ολοκληρωμένη υποστήριξη: Η διαδικασία του διαγωνισμού διαρκεί τέσσερις μήνες, προσφέροντας στοχευμένα μαθήματα, διάδοση τεχνογνωσίας, mentoring, τεχνικές pitching, διεθνή δικτύωση και ευκαιρίες χρηματοδότησης.
  • Διεθνείς επιρροές: Ο διαγωνισμός BlueTech Competition αντλεί έμπνευση από έγκριτα διεθνή προγράμματα επιτάχυνσης, συνδυάζοντας γνώσεις, βέλτιστες πρακτικές του κλάδου, καθοδήγηση για την αγορά και στοχευμένη δικτύωση.

Υποβολή αιτήσεων στο BlueTech Competition 2024: com/programs/blue-tech-competition-2024

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ