Η εσθονική εταιρεία OÜ Xmetra λάνσαρε πρόσφατα στο πλαίσιο της έκθεσης Intermodal Europe 2013 (Αμβούργο) ένα νέο ανιχνευτή επικίνδυνων υλικών ο οποίος θα χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία των logistics.
Πρόκειται για μια νεοσύστατη τεχνολογική εταιρεία η οποία αναπτύσσει ασύρματα συστήματα ελέγχουν διαρροών με εφαρμογή στον κλάδο των μεταφορών. Το νέο προϊόν της εταιρείας έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει τη διαρροή επικίνδυνων ουσιών όπως χλωρίνη και βρώμιο κατά τη διάρκεια των ταξιδιών των container, ενώ εφαρμόζεται και σε βυτία αυτοκινήτων, σε βυτία σιδηροδρομικών μεταφορών κ.ά.
Στόχος της εφαρμογής είναι να μειώσει τα ατυχήματα διαρροών, να αποκρούσει τρομοκρατικές επιθέσεις και να διαφυλάξει το περιβάλλον κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση τοξικών ουσιών. Συνδυάζει αισθητήρες (σε διάφορα σημεία του μεταφορικού μέσου), σύγχρονες τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών, ανίχνευσης καθώς και συστήματα ενεργειακής εξοικονόμησης. Το σύστημα έχει ήδη εφαρμοστεί στην εταιρεία Sea Star Line η οποία έχει πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθεί με 100% επιτυχία το στόλο των ψυχόμενων container που διαθέτει, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί terminals λιμένων και πλοία- όλα μαζί ταυτόχρονα.








