Μπάμπης Σιαφλάς: Το μεγάλο στοίχημα της διανομής του εμβολίου

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για την παραλαβή και τη διαχείριση του εμβολίου που αναμένουμε να σημάνει την αρχή του τέλους της πανδημίας στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο.

Άρθρο του κ. Μπάμπη Σιαφλά, Pharma Logistics Director της Cooper Pharmaceuticals S.A., αντιπροέδρου Οικονομικών της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (Από το έντυπο τεύχος LM Δεκεμβρίου 2020).

Χωρίς καμία αμφιβολία τα δεδομένα άλλαξαν παγκοσμίως σε όλα τα επίπεδα, εν μιά νυκτί. Το επιχειρείν, οι προσωπικές σχέσεις, η καθημερινότητά μας. Αιτία, η πανδημία που εδώ και ένα χρόνο ταλανίζει την ανθρωπότητα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Τα logistics άλλαξαν και αυτά. Έγιναν logistics δύο ταχυτήτων. Από τη μία, έχουμε τα logistics που επιταχύνθηκαν λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, του οργανωμένου λιανεμπορίου και της φαρμακοβιομηχανίας. Κι από την άλλη βλέπουμε τα logistics που επιβραδύνθηκαν, αυτά δηλαδή που έχουν να κάνουν κυρίως με την εφοδιαστική αλυσίδα των σημείων κατανάλωσης αγαθών και του τουρισμού.

Σε αυτή την άναρχη πορεία εξυπηρέτησης των καναλιών διανομής και των έντονων αναταράξεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, καλούμαστε να οργανώσουμε και να εκτελέσουμε ίσως το πιο κρίσιμο logistics project των τελευταίων δεκαετιών, που έχει να κάνει με την τροφοδοσία των κέντρων εμβολιασμού του πληθυσμού με το πολυπόθητο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και όλοι μας προβληματιζόμαστε για τη σωστή εκτέλεσή του, λόγω κυρίως των σημαντικών ιδιαιτεροτήτων που έχουν προκύψει αναφορικά με τις συνθήκες φύλαξης και διανομής του.

Όπως πολλοί γνωρίζουν, τα εμβόλια αυτά διατηρούνται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες  (-70 βαθμοί Κελσίου για το εμβόλιο της Pfizer και -20 βαθμοί Κελσίου για εκείνο της Moderna). Σε κάθε περίπτωση, οι ακραίες αυτές θερμοκρασιακές συνθήκες φύλαξης και διατήρησης των σκευασμάτων, καθιστούν το project πολύπλοκο.

Τα δεδομένα

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, βάζοντας στο τραπέζι κάποια συγκεκριμένα δεδομένα. Τα εμβόλια θα πρέπει να μεταφερθούν μέσα σε thermontainers («φορτωτές» μεγέθους βαλίτσας, που διαθέτουν σύστημα παρακολούθησης μέσω GPS καθ’ όλη τη «διαδρομή» τους) με τη χρήση ξηρού πάγου (50 κιλά ξηρών σβόλων πάγου σε κάθε «φορτωτή», σύμφωνα με την Pfizer), ο οποίος θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε πέντε μέρες. Επιπλέον, τα container δεν μπορούν να ανοίγουν περισσότερες από  2 φορές την ημέρα και το περιεχόμενο, δηλαδή τα εμβόλια, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός 15 ημερών από την ημερομηνία παραγωγής τους.

Οι προτάσεις

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να «κοντύνουμε» την εφοδιαστική αλυσίδα του εμβολίου, ώστε να είμαστε πάντα σε ασφαλή χρονικά πλαίσια και σίγουρα κάτω από τις απαιτούμενες συνθήκες φύλαξης και μεταφοράς. Οι βασικοί πυλώνες διαχείρισης  θα πρέπει είναι οι ακόλουθοι:

  • Να ορίσουμε αυστηρά lead times από τις ημερομηνίες παραγωγής των εμβολίων. Δέκα μέρες για τη διανομή στα μεγάλα αστικά κέντρα και δώδεκα ημέρες για τα περιφερειακά σημεία της χώρας.
  • Να μειώσουμε τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως για παράδειγμα να δημιουργήσουμε από ένα hub προσωρινής εναπόθεσης (cross dock) στα κομβικά αεροδρόμια της χώρας (Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου). Με το τρόπο αυτό μειώνουμε τους κρίκους της αλυσίδας που σχετίζονται με τη διανομή από τα αεροδρόμια προς κάποιο εξωτερικό hub διαχείρισης, τη φορτοεκφόρτωσή τους  (handling) σε αυτό για μεταφόρτωση και τη  διανομή τους στο τελικό σημείο αποστολής (last mile).
  • Να μεριμνήσουμε ώστε να δεσμεύσουμε και να προμηθευτούμε ξηρό πάγο (ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσής του στα αεροδρόμια).
  • Να δημιουργήσουμε ένα στόλο αποκλειστικής διανομής των εμβολίων.
  • Να συστήσουμε μια κεντρική ομάδα συντονισμού (τόσο για τη διαχείριση των hub στα αεροδρόμια, όσο και για τη διαχείριση του στόλου διανομής).
  • Να εκπαιδεύσουμε τα εμπλεκόμενα μέρη της αλυσίδας πάνω στις βασικές διαδικασίες διαχείρισης αλλά και προφύλαξής τους.

Το πλάνο αυτό περιλαμβάνει κι ένα κομμάτι που αφορά τα reverse logistics, το οποίο πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Σχετίζεται κυρίως με την επιστροφή των thermotainers,  τα οποία πρέπει να περισυλλεγούν  από  τα σημεία αποστολής των εμβολίων και να συγκεντρωθούν στα hub των αεροδρομίων, ώστε να αποσταλούν στα αρχικά σημεία φόρτωσης (προφανώς στα σημεία παραγωγής των εμβολίων).

Κύρια επίσης συστατικά της συνταγής της επιτυχίας για να κερδίσουμε το μεγάλο αυτό στοίχημα, της έγκυρης και έγκαιρης πανελλαδικής διανομής του  εμβολίου, είναι να συνεργαστούν εξειδικευμένες εταιρείες αλλά και ο κρατικός μηχανισμός που θα πρέπει να λειτουργήσει ευέλικτα και αποτελεσματικά, διότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε δευτερόλεπτο αλλά ούτε και σταγόνα από το πολύτιμο αυτό  σκεύασμα που όλη η ανθρωπότητα αναμένει για να επανέλθει στην κανονικότητά της.

 

 

 

 

 

 

Ελέγξτε επίσης

«Τhe next normal» με οδηγό τον καταναλωτή

Η βιομηχανία της συσκευασίας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι εν μέσω Covid-19 και δομικών αλλαγών …