A Military airplane from Bucharest, Romania arrives in Milan, Italy bringing in protective masks, part of Operation RescEU in the context of the COVID-19 pandemic on April 25, 2020

«Καμπανάκι» του Ευρωκοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Τη διάθεση περισσότερων κονδυλίων για την πολιτική προστασία, με αφορμή τη συνεχιζόμενη υγιεινομική κρίση, ζήτησε με ψήφισμά του στις 16 Σεπτεμβρίου το Ευρωκοινοβούλιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, ζητείται:

  • Ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για να ανταποκρίνεται καλύτερα σε μεγάλης κλίμακας έκτακτες καταστάσεις όπως αυτή της πανδημίας COVID-19.
  • Αγορά νέου απαραίτητου εξοπλισμού, υλικού και πόρων για την υπηρεσία rescEU, ώστε να παρέχεται απευθείας βοήθεια στα κράτη μέλη όταν η εθνική επάρκεια φτάνει στα όριά της.
  • Κοινοβουλευτική εποπτεία στα ποσά που διατίθενται για πρόληψη, ετοιμότητα και αντιμετώπιση.
  • Έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων επειγόντως, ώστε το νέο σύστημα να μπορεί να λειτουργήσει το 2021.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας έχει υποστηρίξει τα κράτη -μέλη για να σωθούν ζωές κατά τη διάρκεια της COVID-19, συντονίζοντας και παρέχοντας βοήθεια στις εθνικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας. Ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, όπως αναπνευστήρες, ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός, αναλώσιμα εργαστηρίων, εμβόλια και θεραπείες έχουν παρασχεθεί μέσω της υπηρεσίας  rescEU, προκειμένου να ενισχυθούν οι εθνικές υπηρεσίες υγείας.

Ωστόσο, η πανδημία κατέδειξε ότι όταν πολλά κράτη – μέλη πλήττονται ταυτόχρονα από την ίδια έκτακτη ανάγκη, ο υφιστάμενος τρόπος διαχείρισης κρίσεων ενέχει περιορισμούς. Γι’ αυτό και το Ευρωκοινοβούλιο επιδιώκει να ενδυναμωθεί ο ρόλος της Ε.Ε. μέσω του rescEU και να διασφαλιστεί ότι τα κράτη – μέλη δεν θα αφεθούν στην τύχη τους, βασιζόμενα μόνο στο δικό τους εξοπλισμό και στην εθελοντική βοήθεια, κατά την προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τέτοιας κλίμακας έκτακτες καταστάσεις.

Χρειάζεται μεγαλύτερη και πιο διαφανής χρηματοδότηση

Κατά τη διάρκεια των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, το ΕΚ στηρίζει μια σημαντική αύξηση του ποσού που προτείνει η Επιτροπή να διατεθεί για το σκοπό αυτό και ζητά τη διάθεση ενός αρκετά υψηλότερου ποσοστού των σχετικών κονδυλίων, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση σε έκτακτες καταστάσεις μεγάλης κλίμακας ή σε άλλες καταστάσεις που συμβαίνουν σπάνια αλλά που έχουν μεγάλο αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένων έκτακτων καταστάσεων στον τομέα της υγείας όπως αυτή της COVID-19.

Για να είναι περισσότερο διαφανής η ευρωπαϊκή χρήση πόρων, οι ευρωβουλευτές θέλουν να αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται τα ποσά στους τρεις πυλώνες του μηχανισμού (πρόληψη, ετοιμότητα και αντιμετώπιση).

Η δήλωση του εισηγητή κ. Νίκου Ανδρουλάκη

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο εισηγητής κ. Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε τα εξής: «Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη στην Ε.Ε. Με τις προτάσεις μας προστατεύουμε και βοηθάμε καλύτερα τους Ευρωπαίους πολίτες, ανεξαρτήτως του κράτους μέλους διαμονής τους, καθώς αυξάνουμε τη συγχρηματοδότηση στο 100%, βελτιώνουμε τις δράσεις πρόληψης και δίνουμε τη δυνατότητα στην Επιτροπή να αποκτήσει, να ενοικιάσει ή να μισθώσει τον απαραίτητο εξοπλισμό. Το ΕΚ είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις. Θέλουμε ο μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όχι μόνο ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας ή δασικές πυρκαγιές, αλλά οποιαδήποτε άλλη φυσική ή ανθρωπογενή καταστροφή στο μέλλον».

Επόμενα βήματα

Η έκθεση υιοθετήθηκε στην ολομέλεια με 617 ψήφους υπέρ, 52 κατά, και 23 αποχές. Το ΕΚ είναι τώρα έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κράτη – μέλη, ώστε η ενίσχυση του μηχανισμού να τεθεί σε ισχύ μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.

Οι δράσεις του Μηχανισμού

Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δημιουργήθηκε το 2013, αρχικά για την ενίσχυση της συνεργασίας με σκοπό να βελτιωθεί η πρόληψη, η ετοιμότητα και η αντιμετώπιση καταστροφών. Όταν το μέγεθος μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης ξεπερνά την ικανότητα μίας χώρας να ανταποκριθεί, τότε η χώρα αυτή μπορεί εθελοντικά να ζητήσει βοήθεια από άλλες χώρες μέσω του Μηχανισμού.

Το 2019 δημιουργήθηκε το rescEU για να δώσει τη δυνατότητα στην Ε.Ε. να συνδράμει απευθείας τα κράτη – μέλη που πλήττονται από καταστροφές. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα που διαθέτει έχουν υποστηρίξει τις χώρες της Ε.Ε. στη διάσωση ζωών εν μέσω σεισμών, τυφώνων, πλημμυρών και δασικών πυρκαγιών. Βοήθησε επίσης στην εκκένωση κατοικημένων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 75.000 Ευρωπαίων, κατά τη διάρκεια της κρίσης της COVID-19.

Ελέγξτε επίσης

«Ελληνικό Σύμφωνο Επιχειρηματικότητας» ζητά από την κυβέρνηση το Ε.Β.Ε.Π.

Συγκεκριμένες προτάσεις που εκτιμά ότι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε ένα «Ελληνικό Σύμφωνο για την …