Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςΗ Ελληνική Εταιρεία Logistics υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Διεθνή Ναυτική Ένωση...

Η Ελληνική Εταιρεία Logistics υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Διεθνή Ναυτική Ένωση Ελλάδος

Μνημόνιο Συνεργασίας και Κατανόησης (Memorandum of Understanding – MoU) με τη “Διεθνή Ναυτική Ένωση εν Ελλάδι” υπέγραψε στις 22 Ιουνίου η Ελληνική Εταιρεία Logistics (EEL), σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και παράθεση κοκτέιλ δεξίωσης.

Η Διεθνής Ναυτική Ένωση ιδρύθηκε το έτος 1922 στον Πειραιά και εκπροσωπεί θεσμικά ελληνικές εταιρείες πρακτόρευσης διεθνών ναυτιλιακών γραμμών, κρουαζιερόπλοιων και ποντοπόρων πλοίων. Από την ίδρυσή της αποτέλεσε πυλώνα ανάπτυξης του λιμένος Πειραιώς και τα μέλη της εισέφεραν τα μέγιστα στην αλματώδη αύξηση της προσέγγισης πλοίων και της διαχείρισης φορτίων, αναδεικνύοντάς τον ως έναν εκ των κορυφαίων λιμένων της Ευρώπης.

Με την υπογραφή του MoU ουσιαστικά και οι δύο πλευρές αποδέχτηκαν από κοινού τη συνεργασία τους με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Αναλυτικότερα, συμφώνησαν να συμμετέχουν στην προώθηση, προβολή και εύρεση λύσεων για ζητήματα που απασχολούν τους τομείς της ναυτιλίας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics στη χώρα μας, απευθυνόμενοι σε ελληνικούς και διεθνείς φορείς, να υποβάλλουν προτάσεις ενώπιον των ελληνικών αρχών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή διεθνών οργανισμών, καθώς και να διαχειρίζονται από κοινού αναπτυξιακά και ερευνητικά προγράμματα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σχετίζονται με τις δραστηριότητες τους.

Επιπρόσθετα, η EEL και η ΔΝΕ συμφώνησαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες με σκοπό την ενθάρρυνση της τεχνολογικής αναβάθμισης των κλάδων τους στη χώρα μας, όπως και να συνεργάζονται με άλλους οργανισμούς για την ανάδειξη της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κέντρο της Ευρώπης για το γενικό και το containerized φορτίο, μέσα από συντονισμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες. Φυσικά, οποιαδήποτε είδους σύμβαση απαιτείται προς την επίτευξη των ανωτέρω δράσεων θα υπογράφεται και από τα δύο μέρη.

Τέλος, αποφάσισαν να διεξάγουν πανελλήνιες και διεθνείς έρευνες, συγκεντρώνοντας και προωθώντας επιστημονικές πληροφορίες που αφορούν την ανάπτυξη των τομέων της ναυτιλίας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics. Παράλληλα, θα διοργανώνουν  κάθε είδους επιμορφωτικά προγράμματα, εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια για τους εν λόγω κλάδους, ενώ θα προωθήσουν και προγράμματα πρακτικής άσκησης σπουδαστών σε σχετικές επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Στο πάνελ συζήτησης που ακολούθησε, συζητήθηκαν τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και των λιμένων, ενώ αναδείχθηκαν και τα προβλήματα που απορρέουν από τον πόλεμο στη Ουκρανία, καθώς και από την πανδημία.

Στo πάνελ, το οποίο συντόνισε ο ναυτιλιακός δημοσιογράφος της εφημερίδας “Ναυτεμπορική” κ. Αντώνης Τσιμπλάκης, συμμετείχαν εκτός από τον Πρόεδρο της ΔΝΕ κ. Αντώνιο Βενιέρη και τον Πρόεδρο της EEL κ. Βασίλη Ζεϊμπέκη, ο Δρ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Γενικός Γραμματέας Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  ο κ. Σταμάτης Κόβερης, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης, ο κ. Δημήτρης Ιατρίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, ο κ. Δημήτρης Κατσαδάκης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Orphee Beinoglou, καθώς και ο κ. Γιώργος Μαρωνίδης, Δικηγόρος Ναυτιλιακού & Μεταφορικού Δικαίου της Δικηγορικής Εταιρείας “Μαρωνίδης & Συνεργάτες”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ