Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςΕνσωμάτωση Οδηγίας της Ε.Ε. για τη χερσαία μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων

Ενσωμάτωση Οδηγίας της Ε.Ε. για τη χερσαία μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) εναρμονίζεται εμπρόθεσμα το εθνικό μας δίκαιο με την Κοινοτική Οδηγία 2022/2407, η οποία ενσωματώνει στα παραρτήματά της τη νέα έκδοση της Συμφωνίας για τη διεθνή οδική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων (ADR 2023) και του Κανονισμού για τη διεθνή σιδηροδρομική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων (RID 2023).

Όπως ανακοινώθηκε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση στις 23 Ιουνίου, δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών, την ΚΥΑ υπέγραψαν ο υπηρεσιακός υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Γκόλιας (ως επισπεύδων) και οι υπηρεσιακοί υπουργοί «Οικονομικών», κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, «Ανάπτυξης και Επενδύσεων», κ. Ελένη Λουρή, «Εθνικής Άμυνας», κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, «Παιδείας και Θρησκευμάτων», κ. Χρήστος Κίττας, «Περιβάλλοντος και Ενέργειας», κ. Παντελής Κάπρος και «Προστασίας του Πολίτη», κ. Χαράλαμπος Λαλούσης.

Η Συμφωνία ADR και ο Κανονισμός RID περιλαμβάνουν τους κανόνες για την ασφαλή μεταφορά των επικίνδυνων εμπορευμάτων, οι οποίοι αναθεωρούνται ανά διετία, κατόπιν προσαρμογής στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Με την ίδια απόφαση επικαιροποιείται το πλαίσιο εκπαίδευσης των Συμβούλων Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων, οι οποίοι παρέχουν οδηγίες στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω μεταφορές, με σκοπό την αποτροπή ατυχημάτων με ενδεχόμενες επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές, σε περιουσίες και στο περιβάλλον.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ