Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΜεταφορέςΟδικέςΆνοδος στην αγορά της ηλεκτροκίνησης - Αυξήθηκαν οι πωλήσεις ηλεκτρικών φορτηγών της...

Άνοδος στην αγορά της ηλεκτροκίνησης – Αυξήθηκαν οι πωλήσεις ηλεκτρικών φορτηγών της Volvo Trucks

Ηγέτιδα στην αγορά ηλεκτρικών φορτηγών βαρέος τύπου μετά το πρώτο τρίμηνο του 2023, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική, παραμένει η Volvo Trucks, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας. Συνολικά, η σουηδική εταιρεία κατασκευής φορτηγών έχει πουλήσει σχεδόν 5.000 ηλεκτρικά φορτηγά σε περίπου 40 χώρες. Πλέον η γκάμα των ηλεκτρικών προϊόντων της διατίθεται σε νέες αγορές στην Ασία, στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται επιπλέον τα ακόλουθα:

Η Volvo Trucks διατηρεί επίσης ηγετική θέση στη Βόρεια Αμερική, με σχεδόν το ήμισυ της αγοράς ηλεκτρικών φορτηγών βαρέος τύπου. “Η δέσμευσή μας για βιώσιμες μεταφορές είναι σαφές ότι αποδίδει. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε στενά με τους πελάτες μας για την απεξάρτηση από τον άνθρακα στις μεταφορές με φορτηγά”, λέει ο Roger Alm, Πρόεδρος της Volvo Trucks.

Οι αγορές με τα περισσότερα ηλεκτροκίνητα φορτηγά που ταξινομήθηκαν συνολικά (συμπεριλαμβανομένων όλων των εμπορικών σημάτων), κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, ήταν η Γερμανία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες και οι ΗΠΑ.

Αύξηση στις παραγγελίες

Η Volvo Trucks σημείωσε μεγάλη αύξηση στις νέες παραγγελίες φορτηγών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Συνολικά παραγγέλθηκαν 486 ηλεκτρικά φορτηγά, δηλαδή αύξηση 141% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. Οι περισσότερες από αυτές τις παραγγελίες προήλθαν από χώρες του βόρειου τμήματος της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, της Γερμανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

5.000 φορτηγά σε 40 χώρες

Μετά την παρουσίαση του πρώτου της ηλεκτρικού φορτηγού το 2019, η Volvo Trucks έχει πουλήσει σχεδόν 5.000 ηλεκτρικά φορτηγά σε περίπου 40 χώρες – κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αλλά και σε χώρες όπως η Αυστραλία και το Μαρόκο. Κατά τη διάρκεια του 2023, η εταιρεία θα ξεκινήσει τις πωλήσεις ηλεκτρικών φορτηγών σε πελάτες στη Νότια Αφρική, στη Νότια Κορέα, στην Ινδία και σε αγορές της Λατινικής Αμερικής.

Έξι ηλεκτρικά μοντέλα

Πέρυσι, η Volvo πρόσθεσε τα τρία πιο δημοφιλή φορτηγά βαρέος τύπου 44 τόνων στην ηλεκτρική της γκάμα: το Volvo FH, το Volvo FM και το Volvo FMX. Με αυτές τις νέες προσθήκες, η Volvo Trucks διαθέτει έξι μοντέλα ηλεκτρικών φορτηγών σε σειριακή παραγωγή, δηλαδή το πιο εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο φορτηγών με μηδενικές εκπομπές καυσαερίων στον κλάδο.

Επί του παρόντος, η Volvo Trucks αυξάνει την παραγωγή ηλεκτρικών φορτηγών σε τρία εργοστάσια: στο Gothenburg της Σουηδίας, στο Blainville της Γαλλίας και στο New River Valley των ΗΠΑ. Το τρίτο τρίμηνο του 2023, η σειριακή παραγωγή θα ξεκινήσει επίσης στο μεγαλύτερο εργοστάσιο της Volvo, στη Γάνδη του Βελγίου.

Ανάγκη γαι υποδομές φόρτισης

Χιλιάδες δημόσια σημεία φόρτισης για φορτηγά βαρέος τύπου θα χρειαστούν για να αυξηθεί ο όγκος των ηλεκτρικών φορτηγών. Ο Όμιλος Volvo θα κατασκευάσει, μαζί με την Daimler και την Traton, τουλάχιστον 1.700 δημόσιους φορτιστές πράσινης ενέργειας υψηλής απόδοσης σε όλη την Ευρώπη. Ο όμιλος επενδύει επίσης σε ένα διάδρομο φόρτισης στη Βόρεια Αμερική.

Η Volvo Trucks στοχεύει το 50% των παγκόσμιων πωλήσεων νέων φορτηγών να είναι ηλεκτρικά το 2030 και το 100% να έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2040.

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

  • Όλες οι αναφορές στην Ευρώπη αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση συν τη Νορβηγία και την Ελβετία.
  • Τα στοιχεία για το μερίδιο αγοράς της Volvo και τη συνολική ανάπτυξη που αναφέρονται για τα (≥16 τόνων) ηλεκτρικά φορτηγά βαρέος τύπου στην Ευρώπη, περιλαμβάνουν περιεχόμενο που παρέχεται από την IHS Markit.
  • Βόρεια Αμερική σημαίνει ΗΠΑ και Καναδάς. Η θέση του μεριδίου αγοράς της Volvo Trucks για τη Βόρεια Αμερική βασίζεται σε πληροφορίες που παρέχονται από τη Volvo Trucks North America.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ