Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑποθήκευσηCase study: Δια χειρός ERG Innovative Solutions, το νέο κέντρο Logistics της...

Case study: Δια χειρός ERG Innovative Solutions, το νέο κέντρο Logistics της Knauf στην Αμφιλοχία*

Ο όμιλος ERG Innovative Solutions ανακατασκεύασε πρόσφατα το παλιό βιομηχανικό χώρο παραγωγής γυψοσανίδας και δημιούργησε το νέο κέντρο Logistics της εταιρείας Knauf στο Στάνο Αμφιλοχίας.

Η κατασκευή ή η έξυπνη ανακατασκευή ενός βιομηχανικού χώρου για τη δημιουργία μιας σύγχρονης αποθήκης – κέντρου Logistics είναι απαραίτητη όταν υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις, ενώ η συνεργασία ανάμεσα στα αντίστοιχα τμήματα και στους εξειδικευμένους συνεργάτες, ώστε να επιτευχθεί ένας γρήγορος και σωστός σχεδιασμός, είναι εξίσου αναγκαία προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι μία έξυπνη αλλά και οικονομική λύση για την εταιρεία. Πρόκειται για χρήσιμες ενέργειες στις οποίες οφείλουν να προβούν οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της Industry 4.0.

Ένα σύγχρονο κέντρο παραγωγής ή αποθήκευσης με ένα νέο μεταλλικό κτίριο, δίνει λύσεις και αναπνοή στη διαδικασία λειτουργίας μιας εταιρείας, για την αποθήκευση των πρώτων υλών ή των παραγόμενων προϊόντων, με αποτέλεσμα τη γρήγορη και σωστή διανομή τους στην αγορά. Αν όμως μπορεί ένας υπάρχων χώρος να μετατραπεί σωστά, γρήγορα, έξυπνα και οικονομικά σε νέο κέντρο Logistics, τότε αυτή είναι η καλύτερη λύση για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

 Το project

Η Knauf διαθέτει ένα κτίριο του ’85, συνολικής επιφάνειας 4.500 τ.μ. περίπου, το οποίο φιλοξενούσε την παλιά γραμμή παραγωγής της εταιρείας. Έπειτα από τη δημιουργία του σύγχρονου εργοστασίου της Knauf στην Αμφιλοχία με τη νέα γραμμή παραγωγής και με τη σύγχρονη γραμμή Packaging Line, χάρη στις οποίες διπλασιάστηκε η παραγωγική διαδικασία της, ήταν φυσικό επακόλουθο και άμεση ανάγκη η δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου Logistics δίπλα από τη γραμμή παραγωγής.

Η ανακατασκευή του κτιρίου της παλαιάς γραμμής παραγωγής και η δημιουργία του νέου κέντρου Logistics της εταιρείας στο Στάνο Αμφιλοχίας εξυπηρέτησε τον παραπάνω σκοπό. Το έργο ανατέθηκε στις εταιρείες του ομίλου ERG, ενώ ο προγραμματισμός και τα στάδια υλοποίησης του έργου ήταν τα εξής:

  1. Αποξήλωση της παλιάς γραμμής παραγωγής γυψοσανίδας. Συγκεκριμένα, έγινε αποξήλωση όλων των μηχανημάτων, των κατασκευών και των εγκαταστάσεων που υπήρχαν μέσα στον παλιό χώρο, και ακολούθησε η σωστή και ασφαλής απομάκρυνσή τους, καθώς επίσης η απομάκρυνση όλων των στοιχείων σκυροδέματος, των παλαιών μετάλλων και των παλαιών ηλεκτρολογικών και λοιπών εγκαταστάσεων που υπήρχαν στο χώρο (φωτό δεξιά).
  2. Αποξήλωση των παλαιών εγκαταστάσεων και δημιουργία νέων στη νέα αποθήκη, όπως είναι οι εγκαταστάσεις πυρόσβεσης και οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις (φωτό αριστερά).
  3. Επισκευή και βαφή του μεταλλικού φορέα. Συγκεκριμένα, έγιναν τροποποιήσεις και ενισχύσεις στη θεμελίωση του δαπέδου λόγω των απαραίτητων αλλαγών, επισκευή της παλιάς τοιχοποιίας (εσωτερικής και εξωτερικής) και επισκευή του μεταλλικού σκελετού, βάσει των τροποποιήσεων και των αλλαγών. Ακολούθησε ο καθαρισμός και η βαφή του (φωτό δεξιά).
  4. Δημιουργία νέου βιομηχανικού δαπέδου για την τοποθέτηση των νέων σύγχρονων συστημάτων αποθήκευσης, κατάλληλων για την ομαλότερη κίνηση των ανυψωτικών μηχανημάτων στο χώρο της αποθήκης (φωτό αριστερά).
  5. Σχεδιασμός των συστημάτων αποθήκευσης και εξοπλισμού (ραφιών). Τα συστήματα μελετήθηκαν και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα παραγωγής του εργοστασίου, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το σημαντικό έργο της σύγχρονης πλέον αποθήκης Logistics της εταιρείας Knauf στο εργοστάσιό της στο Στάνο Αμφιλοχίας (φωτό δεξιά).
  6. Σωστή και αρμονική συνεργασία ανταλλαγής δεδομένων και τεχνογνωσίας, μεταξύ του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου ERG Innovative Solutions και του προσωπικού της εταιρείας Knauf, καθώς και όλων των αντίστοιχων τμημάτων, όπως είναι το τεχνικό τμήμα, τα τμήματα ασφαλείας, παραγωγής και Logistics, και φυσικά της διεύθυνσης του εργοστασίου και της εταιρείας. Σύμφωνα με τον όμιλο ERG, όλο το προσωπικό, η διεύθυνση και η διοίκηση συνεργάστηκαν άψογα μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό του, αντιμετωπίζοντας όλα τα τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν κατά την ανακατασκευή του παλαιού βιομηχανικού χώρου.

Σύμφωνα με τον όμιλο ERG, το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι το νέο και σύγχρονο κέντρο Logistics δίπλα στο χώρο παραγωγής του νέου εργοστασίου της εταιρείας Knauf, το οποίο διευκολύνει σημαντικά την τροφοδοσία της αγοράς με τα προϊόντα της, αυξάνοντας την αποθηκευτική της ικανότητα και μειώνοντας τους χρόνους παράδοσης.

Η ERG τονίζει ότι αποδείχθηκε πως η σωστή μελέτη και ανακατασκευή των υπαρχόντων χώρων προσφέρει πολύ καλά και γρήγορα κατασκευαστικά αποτελέσματα. Εξάλλου αποτελεί μια αρκετά πιο συμφέρουσα και οικονομική λύση σε σχέση με τη δημιουργία ενός νέου μεταλλικού κτιρίου, η οποία συνήθως είναι πιο ακριβή, ενώ απαιτεί πολύ μεγαλύτερο χρόνο κατασκευής.

*Παρουσίαση στο έντυπο τεύχος Απριλίου 2023.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ