Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑποθήκευσηΑΝΕΣΤΗΣ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗΣ (Δ/ΝΤΗΣ LOGISTICS ΚΡΙ ΚΡΙ): Η «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ» ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

ΑΝΕΣΤΗΣ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗΣ (Δ/ΝΤΗΣ LOGISTICS ΚΡΙ ΚΡΙ): Η «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ» ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου

Δύο στελέχη της σερραϊκής βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων παρουσιάζουν στο L&M τα προβλήματα και τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας του παγωτού.

Με 4,46 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη το 2012 και κύκλο εργασιών που για την περυσινή χρονιά ανήλθε σε 57,8 εκατ. ευρώ, η βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων Κρι Κρι θεωρείται «μεγάλος» παίκτης στην ελληνική αγορά. Ειδικά στο παγωτό η βορειοελλαδίτικη εταιρεία έχει πετύχει αξιοζήλευτη διείσδυση, ενώ έχει έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό στα περισσότερα από τα προϊόντα της.

Πέρα από την υψηλή ποιότητα και τις ξεχωριστές γεύσεις που χαρακτηρίζουν την παραγωγή της, η εταιρεία έχει στηριχθεί και σε άλλους δύο σημαντικούς πυλώνες βοήθειας: στο εξαιρετικά δημιουργικό και γενναιόδωρο marketing της τελευταίας δεκαετίας αλλά και στην άρτια οργανωμένη εφοδιαστική αλυσίδα μέσω της οποίας τα δροσερά παγωτά της φτάνουν σε όλη την Ελλάδα.

Εν μέσω κορύφωσης της εμπορικής περιόδου του παγωτού, το L&M είχε την ευκαιρία να καταγράψει τις απόψεις δύο στελεχών της εταιρείας που ζουν καθημερινά τον «παγωμένο πυρετό» της ορθής και ασφαλούς διακίνησης.

 

L&M Ποιες είναι οι κύριες αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών στο γιαούρτι και στο παγωτό και πώς αυτές επηρεάζουν τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας;

Ανέστης Μαγκανάρης, Δ/ντής Logistics: Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συγκέντρωση της κατανάλωσης του γιαουρτιού και του παγωτού μέσα από τις μεγάλες ή/και μικρές αλυσίδες s/m. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τους καταναλωτές σε διαδικασίες διερεύνησης της αγοράς, ακόμα και σε κατηγορίες προϊόντων «αυθόρμητης κατανάλωσης», όπως είναι το παγωτό.  Εδώ προστίθεται και η μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου της ιδιωτικής ετικέτας, όπου λόγω της πολύ χαμηλής τιμής τους, η βιωσιμότητα του εγχειρήματος για τον παραγωγό και τον λιανέμπορο, στην κυριολεξία βασίζεται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η αποτελεσματική διαχείριση του αποθέματος,  το replenishment planning, σε συνδυασμό με το αποτελεσματικό handling και τα logistics, θα καθορίσουν και το θετικό ή αρνητικό πρόσημο στο τέλος της ημέρας.

Οι άνθρωποι της «Κρι Κρι» βλέπουν ότι πρωτοποριακές εταιρείες στην οργάνωση και ανάπτυξη σημείων μικρής λιανικής –περίπτερα, mini market κ.ά– εμφανίζονται στην Ελλάδα. Και σκοπεύουν να τις εξυπηρετήσουν…

Πόσο επηρεάζουν οι μεγάλες αλλαγές που έχουν παρατηρηθεί στα τελικά σημεία πώλησης; Αληθεύει ότι, αν και κλείνουν πολλά μικρομάγαζα, υπάρχουν νέου τύπου σημεία λιανικής πώλησης με ανάλογο επιχειρηματικό (και logistics) ενδιαφέρον;

Δημήτρης Ευαγγελής, Δ/ντής Πωλήσεων Παγωτού: Το μέγεθος της αγοράς λιανικής όντως συρρικνώνεται. Αλλάζει η δυναμική των σημείων πώλησης, με τα discount stores και τα καταστήματα «της γειτονιάς» να ενδυναμώνονται δημιουργώντας νέες ανάγκες τροφοδοσίας της αγοράς. Γίνεται έντονη πλέον η ανάγκη για direct διανομές και επαναπροσδιορίζονται τα κανάλια πώλησης και διανομής.

Επίσης παρατηρούμε ενεργά πλέον πρωτοποριακές εταιρείες στην οργάνωση και ανάπτυξη σημείων μικρής λιανικής –περίπτερα, mini market κ.ά.– στην Ελλάδα. Οι εταιρείες με έμφαση στην καινοτομία – ενημέρωση αλλά και στην καθετοποιημένη εξυπηρέτηση των αναγκών των σημείων μικρής λιανικής φαίνεται πλέον ότι κερδίζουν έδαφος και διευρύνουν την γκάμα των υπηρεσιών τους προς τα σημεία αυτά, ανταποδίδοντας παράλληλα ένα επιπλέον όπλο στα σημεία λιανικής ικανό να συμβάλει  στην επιβίωση και στην ευημερία τους.  Οι επαγγελματίες του χώρου οργανώνονται και φέρονται πλέον με διαφορετικό τρόπο, λειτουργώντας πάντα με γνώμονα τη μείωση του κόστους και την αύξηση της κερδοφορίας με σκοπό την επιβίωση. Έτσι λοιπόν, από την πλευρά των εταιρειών γίνεται πλέον έντονη η ανάγκη για έντονη διατμηματική συνεργασία πωλήσεων, marketing, εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και οικονομικής διεύθυνσης, προκειμένου να παρέχουν εξελιγμένες και καινοτόμες υπηρεσίες στα σημεία μικρής λιανικής, ουσιαστικά προστατεύοντας τα, με σκοπό τη διατήρηση των τζίρων τους.

 

Πώς ανταποκριθήκατε ως εταιρεία κι ως τμήμα logistics στις νέες συνθήκες; Τι σας ζητήθηκε από τη διεύθυνση και πώς οργανώσατε πλέον την εφοδιαστική αλυσίδα σας; Χρησιμοποιήσατε συμβουλευτική ή ΙΤ εταιρεία;

Ανέστης Μαγκανάρης, Δ/ντής Logistics:  Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι μεταβολές στα δίκτυα διανομής είναι αρκετά έντονες και σηματοδοτούν τη μελλοντική εικόνα του τελικού σημείου πώλησης. Ωστόσο, όπως μας διδάσκει η ίδια η φύση, η ικανότητα επιβίωσης και κατ’ –επέκταση– ανάπτυξης επαφίεται στην προσαρμοστικότητα του κάθε οργανισμού. Τόσο η έντονη όσο και η καθυστερημένη αντίδραση στις αλλαγές, εγκυμονεί κινδύνους επιβίωσης!

Έτσι, αυτό που μας ζητήθηκε ήταν α) η δημιουργία ευέλικτων μορφών λειτουργίας, και β) η απόλυτη συνεργασία με τα τμήματα του εμπορικού, δηλαδή τις πωλήσεις και το marketing, και τμήματα του εργοστασίου στα οποία περιλαμβάνονται το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, οι προμήθειες και η παραγωγή. Η παραπάνω στρατηγική υποστηρίζεται έντονα από το «outsourcing» σε διάφορες υπηρεσίες, όπως είναι τα 3pl, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι τεχνικές υπηρεσίες κλπ., καθώς επίσης και σε αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων, έτσι ώστε έγκαιρα να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε σε κάθε απαίτηση.

O Ανέστης Μαγκανάρης, Δ/ντής Logistics στην ΚριΚρι, συνεργάζεται με όλα τα τμήματα της εταιρείας μέσω «ομάδων εφοδιασμού», για την άρτια λειτουργία της διανομής των προϊόντων.

Πόσο επηρεάζει τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας το γεγονός ότι βρίσκεστε μακριά από την πρωτεύουσα και το νομό Αττικής; Πώς αντιμετωπίζετε το αναπόφευκτα μεγαλύτερο κόστος στις μεταφορές;

Ανέστης Μαγκανάρης, Δ/ντής Logistics: Στο σημείο αυτό θα σας «σοκάρω» με ένα θετικό μήνυμα για την αποκέντρωση! Το γεγονός ότι βρισκόμαστε μακριά από το νομό Αττικής, δεν είναι απαραιτήτως μειονέκτημα! Ο νομός Σερρών ανήκει στους μεγαλύτερους γαλακτοπαραγωγούς νομούς της Ελλάδας, και αυτό βοηθάει όχι μόνο στην ποιότητα –η οποία άλλωστε είναι το πρώτο μας μέλημα– αλλά και στο κόστος των inbound μεταφορών της συλλογής του γάλακτος.  Σχετικά με τις υπόλοιπες μεταφορές –inbound & outbound– το μυστικό της μείωσης του κόστους βρίσκεται στη «συναντίληψη» όλων των εμπλεκομένων μερών ότι λειτουργούμε ως συγκοινωνούντα δοχεία. Επομένως, ο σωστός προγραμματισμός, οι συνέργειες και η συνεχής αυτοβελτίωση οδηγούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος που αναφέρατε.

 

Πόσο επηρεάζει τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας η έντονη εποχικότητα του προϊόντος; Μπορείτε να μας περιγράψετε μια από τις πτυχές της φροντίδας σας για το συγκεκριμένο προϊόν, π.χ. τη διαχείριση αποθέματος ή τον έλεγχο ποιότητας;

Ανέστης Μαγκανάρης, Δ/ντής Logistics:  Είναι αλήθεια πως οι πωλήσεις παγωτού επηρεάζονται έντονα από την εποχικότητα και τις καιρικές συνθήκες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων καταγράφεται από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο, όπου ενδέχεται να εμφανιστούν είτε περίοδοι με παρατεταμένη ζέστη είτε αντιθέτως, με παρατεταμένη βροχόπτωση.  Στο σημείο αυτό προστίθεται και ο έντονος ανταγωνισμός που υπάρχει στον κλάδο, με αποτέλεσμα να καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη η διαχείριση του αποθέματος. Η στρατηγική της εταιρείας είναι διττή: α) να βρίσκεται πάντα στο βέλτιστο σημείο ισορροπίας ημερήσιας παραγωγικής δυναμικότητας των μηχανών και safety stock,  και β) να επενδύει στη διεργασία αποτελεσματικών stock replenishment planning, μέσω διατμηματικών συνεργασιών τις οποίες ονομάζουμε «Ομάδες Εφοδιασμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ