Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΜεταφορέςΑεροπορικέςΟικονομική ενίσχυση ΔΑΑ και Fraport Greece για τις επιπτώσεις της πανδημίας  

Οικονομική ενίσχυση ΔΑΑ και Fraport Greece για τις επιπτώσεις της πανδημίας  

Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, στις 14 Ιουνίου, το σχέδιο  νόμου του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την οικονομική αποκατάσταση των παραχωρησιούχων των κρατικών αεροδρομίων. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece (Αιγαίου, Κρήτης, ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου), τα οποία θα ενισχυθούν οικονομικά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας κατά το έτος 2020.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, «η πρόβλεψη αυτή καθίσταται απαραίτητη διότι πρόκειται για καίριες υποδομές της χώρας, των οποίων η εύρυθμη λειτουργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομαλή διαβίωση στις περιοχές που εξυπηρετούν, και επειδή οι συγκεκριμένες υποδομές υπέστησαν ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και τους συνακόλουθους αναγκαίους περιορισμούς στις μετακινήσεις».

Ειδικότερα, στην περίπτωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων Αιγαίου, Κρήτης, ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οικονομική αποκατάσταση της  παραχωρησιούχου  Fraport Greece υλοποιείται μέσω συμφωνίας που συνάφθηκε, κατ’ εφαρμογή των από 14 Δεκεμβρίου 2015 συμβάσεων παραχώρησης, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, των παραχωρησιούχων εταιρειών και του ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τα τρία συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Εθνικής Άμυνας).

Το ποσό της καταβλητέας αποζημίωσης συμφωνήθηκε να εξοφληθεί διά συμψηφισμού με πληρωτέες αμοιβές των παραχωρησιούχων προς το ΤΑΙΠΕΔ.

Στην περίπτωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η οικονομική αποκατάσταση του παραχωρησιούχου υλοποιείται μέσω της διαδικασίας των εγκρινόμενων κρατικών ενισχύσεων, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 107 παρ.2 περ. β’ της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), και θα πραγματοποιηθεί συνδυαστικά, διά της άμεσης επιχορήγησης και διά συμψηφισμού με υποχρεώσεις καταβολής αμοιβής για τη χορήγηση προς αυτόν δικαιωμάτων, σύμφωνα με τη Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίου.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών παρέχουν ενεργά τη δίκαιη και αναλογική αρωγή τους στις κομβικής σημασίας υποδομές της χώρας, των οποίων η αδιάλειπτη λειτουργία αποτελεί προτεραιοποιημένη παρεχόμενη υπηρεσία προς τους πολίτες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ