ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ CYBER CONFERENCE  «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ LOGISTICS» ΤΟΥ ILME

Φθινοπωρινοί αποχαιρετισμοί και εκδηλώσεις μνήμης από το ILΜΕ τον Ιανουάριο

Τη μνήμη δύο εμβληματικών προσωπικοτήτων των ελληνικών Logistics που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή, θα τιμήσει το Ινστιτούτο Logistics Management Ελλάδας (ILΜΕ) τον Ιανουάριο του 2021, σε ειδική τελετή στο πλαίσιο της απονομής των Ελληνικών Βραβείων Αριστείας στα Logistics «Μέγας Αλέξανδρος».

Πρόκειται για το Γιώργο Δημόπουλο, ιδρυτή της εταιρείας ΔΙΑΚΙΝΗΣΙΣ και για το Θωμά Μακιό, συνιδρυτή της εταιρείας ΜΑΚΙΟΣ Logistics.

Ο επίτιμος πρόεδρος του ILME κ. Σπύρος Ολύμπιος και ο κ. Κανάρης Παπαναστασόπουλος, Managing Director της Carglass Hellas AE αποχαιρετούν το Γιώργο Δημόπουλο με το ακόλουθο μήνυμα:

Για το Γιώργο Δημόπουλο

«Ο Γιώργος Δημόπουλος έφυγε γαλήνια στα μέσα Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 85 ετών, στο σπίτι του στην αγαπημένη του Αμοργό. Υπήρξε μία εμβληματική προσωπικότητα του χώρου των Logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα, ενώ η καταγωγή του είναι από το χωριό Μανιάτι του Νομού Αρκαδίας. Τελείωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο στο ιδιωτικό σχολείο Μιχαήλ, στην οδό Πατησίων, και ήδη σε ηλικία μόλις 13 ετών εργαζόταν στο παντοπωλείο του πατέρα του, ενώ τα καλοκαίρια δούλευε κοντά στο νονό του, που ήταν εκτελωνιστής στον Πειραιά.

Κατόπιν εξετάσεων, εισήχθη στην Ανωτάτη Εμπορική. Το 1953, αφού αποφοίτησε εργάσθηκε αρχικά ως υπάλληλος και ως συνέταιρος σε εκτελωνιστικά γραφεία, με μεγάλη επιτυχία. Ακολούθως, το 1977, ίδρυσε την εταιρεία με την επωνυμία ΔΙΑΚΙΝΗΣΙΣ Α.Ε., η οποία 30 χρόνια μετά εξαγοράστηκε από την ΕΛΓΕΚΑ. 

Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο Γιώργος Δημόπουλος ως ιδρυτής της εταιρείας ΔΙΑΚΙΝΗΣΙΣ Α.Ε. είναι ο πατριάρχης αυτών που σήμερα αποκαλούμε Third Party Logistics ή 3PL -υπηρεσίες αποθήκευσης και διανομής για τρίτους, ελληνιστί.  

Από τους παλαιότερους και ικανότερους εκτελωνιστές, με υψηλή διορατικότητα και επιχειρηματικό δαιμόνιο που ανέκαθεν τον  χαρακτήριζε, είναι ο πρώτος που οραματίστηκε την ανάγκη ανάπτυξης υπηρεσιών logistics για τρίτους. Πρωτοπορώντας λοιπόν, ρίσκαρε και επένδυσε σε υπερσύγχρονες υποδομές, ιδρύοντας ουσιαστικά  την ελληνική αγορά των 3PL.

Με αστείρευτη εργατικότητα, ανεξάντλητη επιμονή για το αποτέλεσμα, πίστη στη διαρκή μάθηση, αγάπη και πίστη σε τεχνολογίες αιχμής, μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε η εταιρεία του να είναι η μεγαλύτερη της ελληνικής αγοράς και μία από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια.

Πελάτες του έγιναν σύντομα οι περισσότερες πολυεθνικές αλλά και μεγάλες ελληνικές εταιρείες, οι οποίες απολάμβαναν τις νέες υπηρεσίες που τίποτα δεν είχαν να ζηλέψουν από παρόμοιες εταιρείες στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ο Γιώργος Δημόπουλος κατόρθωσε να δημιουργήσει μία καλοκουρδισμένη μηχανή απαρτιζόμενη από ικανότατα και αφοσιωμένα στελέχη που συνεχώς εξελίσσονταν, καθώς πίστευε πάρα πολύ στη σημαντικότητα του ανθρώπινου δυναμικού στον ευαίσθητο τομέα των Logistics.

Οραματιστής, ταυτόχρονα όμως και πραγματιστής, ο Γιώργος Δημόπουλος υπήρξε ένας προικισμένος manager αλλά παράλληλα και ιδιοκτήτης. Συνδύαζε αρμονικά και τις δύο του ιδιότητες, γεγονός μη συνηθισμένο για ελληνικές επιχειρήσεις. Μέσα από αυτό το πρίσμα όμως πάντα διοικούσε με ένα στυλ που του ταίριαζε γάντι και από τα αποτελέσματα αποδείχθηκε αξεπέραστο.

Με αυτό το στυλ, χωρίς συναισθηματισμούς, που πολύ το κρίνουν «δύσκολο», πέτυχε να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα, ενώ επέλεξε την καταλληλότερη στιγμή να αποσυρθεί δημιουργώντας το μεγαλύτερο deal εξαγοράς στον χώρο των 3PL που ακόμα παραμένει αξεπέραστο.

Ο Γιώργος Δημόπουλος εκτός από πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας υπήρξε και ένας υποδειγματικός οικογενειάρχης. Από το γάμο του με την Ειρήνη Βλαβιανού από την Αμοργό απέκτησε δύο κόρες, τη Μαρουσώ και τη Φωτεινή, οι οποίες διετέλεσαν διευθυντικά στελέχη στη ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ. Ευτύχησε δε να δει τρία εγγόνια, τον Πάνο, την Ειρήνη και τη Μυρτώ, τα οποία υπεραγαπούσε  και που γέμισαν με χαρά τα τελευταία χρόνια της ζωής του».

Ο επίτιμος πρόεδρος του ILME κ. Σπύρος Ολύμπιος αποχαιρετά το Θωμά Μακιό με το δικό του προσωπικό τόνο:

Για το Θωμά Μακιό

«Εντελώς αναπάντεχα, στις 28 Οκτωβρίου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο Θωμάς Μακιός, ο συνιδρυτής της βορειοελλαδίτικης εταιρείας ΜΑΚΙΟΣ Logistics, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα.

Ο Θωμάς ξεκίνησε μαζί με τον αδελφό του Στράτο, τo 1977, την εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη και εξειδικεύτηκε κυρίως  στην παροχή υπηρεσιών logistics και μεταφοράς τροφίμων τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Η συνεργασία των δύο αδελφών δημιούργησε ένα πετυχημένο μοντέλο διοίκησης και η ανάπτυξη ήταν δεδομένη, καθώς συνδύαζε τη σωστή διαχείριση με την εξωστρέφεια.

Άλλωστε  ο τομέας της μεταφοράς ήταν ήδη μπολιασμένος από την ατομική επιχείρηση μεταφορών που είχε ξεκινήσει με επιτυχία ο πατέρας τους, Θρασύβουλος Μακιός, το 1927 στην Καβάλα. Ο Θωμάς μετά από την αποφοίτησή του από το «Ανατόλια» στη Θεσσαλονίκη και την εκπαίδευσή του στη μηχανολογία οχημάτων, εντάχτηκε στην επιχείρηση, εξελίχθηκε και απέκτησε σημαντικές εμπειρίες που τον έκαναν ξεχωριστό.

Ο Θωμάς, ιδιαίτερα αγαπητός, εργατικός αλλά και χαρισματικός δημιουργούσε από την πρώτη κιόλας στιγμή γέφυρες επικοινωνίας που βασίζονταν στην αμεσότητα και στην εμπιστοσύνη.

O μικρός Θωμάς Μακιός με την οικογένειά του.

Σκληρός διαπραγματευτής αλλά δίκαιος, συνάμα είχε όραμά του την ανάπτυξη της εταιρείας  και μέσα από διαχρονικές σχέσεις κατόρθωσε να επιτύχει όλους τους στόχους που είχε θέσει, προσωπικούς και εταιρικούς.

Πολλές φορές στις μεταξύ μας συζητήσεις απολάμβανε την επιτυχία και ακόμα περισσότερο που το ίδιο μοντέλο διοίκησης μεταλαμπαδεύτηκε στα παιδιά του, Θράσο και Σοφία και στον ανιψιό του Θράσο, οι οποίοι είναι οι συνεχιστές του έργου του.

Ο Θωμάς ήταν προσωπικός μου φίλος και μάλιστα από τους πιο αγαπητούς στο χώρο. Τα πειράγματά του, το νοιάξιμό του, ο ενθουσιασμός και η ζεστασιά του θα μου λείψουν. Και δεν θα είμαι ο μόνος.

Πάντα κλείναμε το τηλέφωνο ή τη συζήτησή μας με τη γνωστή του αποφώνηση: «Σ’ αγαπώ».

Πριν από δύο εβδομάδες που τον επισκέφτηκα δεν κατόρθωσα να τον χαιρετίσω για να ακούσω την αποφώνησή του. Βιαστικός ήταν ο Θωμάς και είχε φύγει γιατί κάτι του είχε τύχει.

Βιαστικός ήταν και ανήμερα της εθνικής μας εορτής και το μόνο που μου έμεινε είναι να τον χαιρετίσω με το «Σ’ αγαπώ Θωμά μου. Σε ευχαριστώ για την αγάπη σου και για τη φιλία σου».

  • Το περιοδικό Logistics & Management και η Τεχνοεκδοτική/T-Press εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στις οικογένειες, τους φίλους και τους συνεργάτες του Γιώργου Δημόπουλου και του Θωμά Μακιού.

 

Ελέγξτε επίσης

SOLUTIONS 9: Η χαρτογράφηση της αγοράς των logistics στην Ελλάδα σήμερα

Στο διήμερο συνέδριο «SOLUTIONS 9: 30+ logistics benchmarks for leading Supply Chains» που διοργάνωσε για …