Το μεγαλύτερο οικοσύστημα ψηφιακής καινοτομίας στην Ευρώπη, το EIT Digital έρχεται στην Ελλάδα για να συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Επικεφαλής του γραφείου EIT Digital στην Αθήνα αναλαμβάνει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Στις 17 Ιανουαρίου σε κλίμα εορταστικό και με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του γραφείου EIT Digital στην Αθήνα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «EIT Digital: Taking Greece’s Digital Transformation to the next level», την οποία διοργάνωσε το ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ σε συνεργασία με τη διοίκηση του EIT Digital στις Βρυξέλες.
Η εκδήλωση σηματοδότησε την εκκίνηση μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για την Αθήνα, και ευρύτερα για τη χώρα μας, καθώς το EIT Digital του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Τεχνολογία (ΕΙΤ) -το μεγαλύτερο οικοσύστημα καινοτομίας στην Ευρώπη που συνδέει εταιρείες, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και startups προκειμένου να προωθήσει την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και προϊόντων στον ψηφιακό τομέα- επεκτείνεται για να αποκτήσει ένα ισχυρό ελληνικό σκέλος. Το ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ ανέλαβε επικεφαλής αυτού με το όραμα να συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας προωθώντας την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τις συνεργατικές δράσεις που προσφέρει η καθοδήγηση και ο διάλογος με ένα δυνατό ευρωπαϊκό φορέα.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της λειτουργίας του γραφείου της EIT Digital στην Αθήνα, καθώς θα δώσει την ευκαιρία να δημιουργηθούν νέες γέφυρες συνεργασίας μεταξύ της ερευνητικής – ακαδημαϊκής κοινότητας, του επιχειρηματικού κόσμου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ώστε να ανθίσουν νέες καινοτόμες ιδέες και να αναπτυχθούν νέα ψηφιακά εργαλεία. Ο ίδιος δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη ενός συστήματος καινοτομίας στη χώρα μας. Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεχίζουμε δυναμικά την προσπάθεια αυτή, ενδυναμώνοντας το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας στο μέλλον».
To κοινό καλωσόρισαν ο Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του ΕΠΙΣΕΥ δρ. Άγγελος Αμδίτης μαζί με τον Federico Menna, CEO της ΕIT Digital, φορέα που από το 2010 που δημιουργήθηκε, επενδύει σε στρατηγικούς τομείς για την επιτάχυνση της αγοράς και την κλιμάκωση των τεχνολογιών ψηφιακής έρευνας (deep tech), επικεντρώνοντας στις κύριες κοινωνικές προκλήσεις της Ευρώπης: ψηφιακή τεχνολογία, ψηφιακές πόλεις, ψηφιακή βιομηχανία, ψηφιακή ευημερία και ψηφιακή χρηματοοικονομική με όλες τις εφαρμογές τους, μεταξύ άλλων στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και της διακυβέρνησης.
Χαιρετισμό απεύθυναν ο πρύτανης του ΕΜΠ, καθηγητής Ι. Χατζηγεωργίου, και ο πρόεδρος του ΕΠΙΣΕΥ, καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς. Ο πρύτανης του ΕΜΠ τόνισε ότι υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό υψηλής ποιότητας έρευνας και τεχνογνωσίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και ότι είναι επείγουσα η ανάγκη να μετατραπεί αυτή η γνώση σε χειροπιαστά οφέλη για την τοπική αγορά, την οικονομία και την κοινωνία. Σημείωσε ότι στον ακαδημαϊκό χώρο σήμερα έχει ξεκινήσει η μετάβαση προς μια κουλτούρα καινοτομίας και συνεργασίας, καθώς το ΕΜΠ και το ΕΠΙΣΕΥ αναζητούν νέους τρόπους σύνδεσης με την επιχειρηματική πραγματικότητα, δημιουργούν spin offs και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων, στοιχεία που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο μιας κοινωνίας η οποία ετοιμάζεται να καινοτομήσει ψηφιακά.
Εστιάζοντας στο πλούσιο έργο του ΕΠΙΣΕΥ, του ερευνητικού βραχίονα του ΕΜΠ, ο καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς, διευθυντής του Ινστιτούτου, επικεντρώθηκε στα οφέλη που απορρέουν για την ελληνική κοινότητα της ψηφιακής καινοτομίας, από την ανταλλαγή συσσωρευμένης τεχνογνωσίας στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών.
Από τη θέση του διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης του ΕΠΙΣΕΥ, ο εμπνευστής του εγχειρήματος αυτού και υπεύθυνος υλοποίησης και παρακολούθησής του δρ. Άγγελος Αμδίτης εστίασε στην αναγκαιότητα για ενδυνάμωση της κουλτούρας συνεργασίας στον ελληνικό χώρο και για διασύνδεσή του με ευρωπαϊκές δομές. Ο ίδιος τόνισε: «Στο ΕΠΙΣΕΥ παράγουμε καθημερινά διεθνή αριστεία και υποστηρίζουμε την ψηφιακή καινοτομία μέσα από πρωτοποριακά ερευνητικά αποτελέσματα που μπορούν να έχουν εφαρμογή σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας. Από τον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών μέχρι τον τομέα της υγείας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής κρίσης, η ψηφιακή καινοτομία κρατάει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας». Ο κ. Αμδίτης υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ψηφιακής καινοτομίας ως βασικού πυλώνα της πορείας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και απέδειξε πώς στη σύγχρονη πραγματικότητα η ψηφιακή καινοτομία περνάει μόνο μέσα από τη συνεργασία.
Η Elena Contioso-Fleming, Interim Regional Director South στο EIT Digital, στην ομιλία της παρουσίασε χειροπιαστά στοιχεία για το έργο και τις δράσεις του EIT Digital, οι οποίες περιλαμβάνουν προγράμματα εκπαίδευσης, επιχειρηματικής επιτάχυνσης για start-ups, έρευνα και καινοτομία, καθώς και στήριξη για την ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το EIT Digital έχει υποστηρίξει περισσότερα από 780 startups και scale-ups για διεθνή ανάπτυξη και περισσότερες από 250 επιχειρηματικές προσπάθειες, ενώ έχει εκκινήσει περισσότερα από 540 προϊόντα και υπηρεσίες εμπορικά.
Ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς που είναι μέλη του οικοσυστήματος έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση και ηγήθηκαν της συζήτησης που ακολούθησε στο πάνελ με τίτλο «Mobilizing a Dynamic Greek innovation Ecosystem, Open and Connected». Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Μ. Πουρνάρη, COO of EDIH Health Hub & Intl Growth Mgr στο JOIST Innovation, Π. Παπαγεωργίου, Innovation Division Director at Hellenic Development Bank (HDB), Χ. Μυγδάλης, Group Chief Digital Officer στη Eurobank, Φ. Ζακόπουλος, Managing Partner στο Found.ation και Γ.Μιχαλίτσης, New Ventures, Cyber and Data Intelligence Director στη Netcompany-Intrasoft.
Το πάνελ συντόνισε ο κ. Ο. Τρασανίδης, Managing Director του EIT Hub Silicon Valley, θέτοντας καίρια ερωτήματα για την ελληνική πραγματικότητα, όπως τα εξής: Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην πορεία τους προς τον τεχνολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό; Ποιος ο ρόλος των χρηματοδοτικών μηχανισμών;
Η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αναδεικνύεται σε κλειδί που μπορεί να επιταχύνει την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών. Σε αυτή την πορεία, είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν καινοτόμα σχήματα χρηματοδότησης που ανταποκρίνονται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του τοπίου και να αντιμετωπιστούν ζητήματα διαλειτουργικότητας συστημάτων και δεδομένων που προκύπτουν και που είναι ζωτικά για την αποδοτικότητα των ψηφιακών υπηρεσιών και για τη βιωσιμότητα των ψηφιακών υποδομών.
Χρηματοπιστωτικοί φορείς όπως η HDB μπορούν να προαγάγουν την καινοτομία μέσω δημιουργικών οικονομικών μέσων και εργαλείων αξιολόγησης επιχειρηματικών ευκαιριών, μειώνοντας τους κινδύνους και τα επιχειρηματικά ρίσκα. Κορυφαίοι πάροχοι ψηφιακών υπηρεσιών μπορούν να στηρίξουν τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ψηφιακής ενσωμάτωσης μέσω στρατηγικών πρωτοβουλιών, εκπαίδευσης και συνεργασιών. Τα ζητήματα εμπιστοσύνης που εμποδίζουν τις ελληνικές startups επιβάλλουν τη λήψη συνεργατικών μέτρων ενίσχυσης της αξιοπιστίας τους.
Τέλος, φορείς και συνεργατικοί σχηματισμοί όπως είναι το iED/Joist park & Found.ation, αναμένεται να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην πορεία προς την ενσωμάτωση της ψηφιακής καινοτομίας, προσφέροντας το κατάλληλο περιβάλλον για να αξιοποιηθούν τα πλούσια αποτελέσματα που παρέχουν τα ερευνητικά ιδρύματα και τα πανεπιστήμια της χώρας.
Στην κατάμεστη αίθουσα του InnovAthens παραβρέθηκαν εξέχοντες εκπρόσωποι της πολιτικής, ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας, οι οποίοιενημερώθηκαν για τους στόχους της πρωτοβουλίας. «Η καλλιέργεια και η ενδυνάμωση μιας συνεργατικής κουλτούρας στο ελληνικό γίγνεσθαι εμφανίζεται σήμερα ως προϋπόθεση για την ανάδυση της ψηφιακής καινοτομίας και την επιτάχυνση της τεχνολογικής μετάβασης στο νέο μοντέλο της βιομηχανίας 4.0», δήλωσε ο δρ. Αμδίτης προσκαλώντας την ελληνική κοινότητα, επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα, πανεπιστήμια, εταιρείες, clusters, δημόσιους οργανισμούς κ.ά. να αγκαλιάσουν το εγχείρημα αυτό, συμμετέχοντας ως μέλη στην κοινότητα της ΕΙΤ Digital.
Η εκδήλωση έκλεισε με το εορταστικό τελετουργικό της κοπής της κορδέλας. Το γραφείο της ΕΙΤ Digital στην Αθήνα θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.