Πέμπτη, 20 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΑποθήκευσηΌμιλος Θεοδώρου: Το case study της  αυτοματοποίησης στις εγκαταστάσεις της Speedex στη...

Όμιλος Θεοδώρου: Το case study της  αυτοματοποίησης στις εγκαταστάσεις της Speedex στη Μεταμόρφωση – Δείτε το videο*

«Με το κλειδί στο χέρι» παρέδωσε η Ζήνων Αυτοματισμοί ΑΒΕΤΕ, μέλος του Ομίλου Θεοδώρου,  το σύστημα πλήρους αυτοματοποίησης των διαδικασιών διαλογής και ταξινόμησης δεμάτων και φακέλων, στις εγκαταστάσεις της Speedex στη Μεταμόρφωση Αττικής.

H Speedex, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου των ταχυμεταφορών, επιθυμούσε να επιταχύνει τη διαδικασία ταξινόμησης και παράλληλα να μειώσει τυχόν σχετικά λάθη. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1986 και σήμερα μετράει 30 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά. Έχει αυτόνομο δίκτυο 200 καταστημάτων πανελλαδικά, και η ανάπτυξή της συνεχίζεται με την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών της, εφαρμόζοντας σύστημα ηλεκτρονικής ανίχνευσης (barcode), εξελίσσοντας τη μηχανογράφησή της και συνδέοντας τα καταστήματά της με ιδιόκτητο στόλο αυτοκινήτων και με αποκλειστικές πτήσεις.

Η λύση και τα οφέλη της

Η Ζήνων Αυτοματισμοί ΑΒΕΤΕ, μέλος του Ομίλου Θεοδώρου, σχεδίασε και τοποθέτησε στις εγκαταστάσεις της Speedex στη Μεταμόρφωση ένα σύστημα το οποίο αποτελείται από δύο μηχανές ταξινόμησης (sorter): μία για την ταξινόμηση δεμάτων μικρών διαστάσεων (μέχρι 5 κιλά) και μία για την ταξινόμηση δεμάτων μεγάλων διαστάσεων (μέχρι 15 κιλά).

Τα δέματα ταξινομούνται με βάση το barcode που φέρουν σε ετικέτα πάνω τους. Μόλις το σύστημα ταξινόμησης διαβάσει το barcode του δέματος, ανατρέχει στη βάση δεδομένων της Speedex με την οποία είναι συνδεδεμένο, παίρνει την πληροφορία του προορισμού και δίνει εντολή ώστε αυτό να βγει στην αντίστοιχη έξοδο του συστήματος που έχει οριστεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ταξινόμησης.

Ο χρόνος μέσα στον οποίο πρέπει να γίνει αυτό είναι περίπου 300-400ms, όσος είναι δηλαδή ο χρόνος από τη στιγμή που θα διαβαστεί το barcode μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει το δέμα στην είσοδο της διάταξης ταξινόμησης των δεμάτων.

Για την ταξινόμηση των δεμάτων χρησιμοποιούνται μηχανές sorter που αποτελούνται από ειδική ερπύστρια με ραουλάκια, τμήματα της οποίας ενεργοποιούνται ώστε να εκτρέψουν το πακέτο κατάλληλα στις εξόδους που βρίσκονται εκατέρωθεν της ερπύστριας. Κάθε μηχανή sorter έχει 34 εξόδους (17 και 17 στη συγκεκριμένη περίπτωση της Speedex). Γενικά το μέγεθός τους μπορεί να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο, ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη, ενώ κάθε έξοδος μπορεί να αντιστοιχεί σε έναν προορισμό ή σε μια ομάδα προορισμών.

Κάθε σύστημα sorter έχει το δικό του πρόγραμμα ταξινόμησης, το οποίο αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας και με την εκτελούμενη από το κέντρο ταξινόμησης εργασία. Άρα κάθε έξοδος μπορεί να αλλάξει για άλλη χρήση, ανάλογα με το πρόγραμμα ταξινόμησης. Σε κάθε μία από τις εξόδους υπάρχει ηλεκτρονική οθόνη / ταμπελάκι, η οποία γράφει τον προορισμό, διευκολύνοντας έτσι το χειριστή να τοποθετεί κάθε σάκο ή καρότσι στο σωστό προορισμό.

Επίσης το σύστημα εκτυπώνει αυτόματα ετικέτες για τη σήμανση των σάκων όπου μπαίνουν τα μικρά δέματα ή των καροτσιών όπου μπαίνουν τα μεγάλα δέματα. Όταν αλλάζει το πρόγραμμα ταξινόμησης, αλλάζουν αυτόματα και οι πληροφορίες στις οθόνες / ταμπελάκια, οι οποίες συνδέονται ασύρματα με το σύστημα και ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο.

Για κάθε σάκο ή καρότσι φτιάχνεται ένα packing list, δηλαδή καταγράφονται ηλεκτρονικά όλα τα δέματα που έχουν μπει μέσα, διευκολύνοντας έτσι την ιχνηλασιμότητα κάθε δέματος και προσφέροντας την πληροφορία για το πότε πέρασε αυτό από το sorting center, σε ποιο σάκο ή σε ποιο καρότσι μπήκε, προς ποιο προορισμό δρομολογήθηκε, καθώς και εάν έχει φτάσει ήδη στον προορισμό του. Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται ταυτόχρονα και η ανάγκη καταγραφής της πορείας του δέματος, όπως περνάει μέσα από το κέντρο ταξινόμησης.

Η παραγωγικότητα που μπορεί να επιτύχουν τα συστήματα sorter είναι 5.000 κομμάτια την ώρα για τα μεγάλα δέματα και 8.000 κομμάτια την ώρα για τα μικρά δέματα. Το sorter μπορεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε δέματα είναι ορθογωνικής ή περίπου ορθογωνικής διατομής, ενώ δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα αν το δέμα είναι τυλιγμένο με νάιλον ή αν κάνει ανακλάσεις. Στο μεγάλο sorter, εκτός από το barcode reader έχει ενσωματωθεί μια διάταξη η οποία μετράει και καταγράφει τις διαστάσεις του δέματος και το βάρος του, ενώ λαμβάνει και δύο φωτογραφίες, ώστε να μπορεί να αποδειχθεί η κατάσταση του δέματος την ώρα που έφτασε στο κέντρο ταξινόμησης.

Όλα αυτά τα στοιχεία αποθηκεύονται και είναι διαθέσιμα προς αναζήτηση ανά πάσα στιγμή. Οι χρεώσεις στον πελάτη γίνονται με βάση τις διαστάσεις και το βάρος του δέματος. Στο μικρό σύστημα sorter όμως δεν υπάρχει αντίστοιχη διάταξη, γιατί εκεί η χρέωση είναι σταθερή, καθώς γίνεται ανά τεμάχιο και δεν έχει να κάνει με τον όγκο του.

Τα βασικά οφέλη του συστήματος της «Ζήνων Αυτοματισμοί ΑΒΕΤΕ» είναι τα ακόλουθα:

  • Αυξημένη παραγωγικότητα και ταχύτητα ταξινόμησης.
  • Μείωση των ανθρωποωρών που απαιτούνται για τον ίδιο όγκο ταξινόμησης.
  • Γρηγορότερη απόκριση σε περιόδους αυξημένης ζήτησης, όπως είναι για παράδειγμα η Black Friday ή η περίοδος των Χριστουγέννων.
  • Αξιόπιστη καταγραφή της κατάστασης όλων των δεμάτων και ιχνηλασιμότητα για κάθε προορισμό.
  • Ελαχιστοποίηση των λαθών ταξινόμησης.

– Αν δεν μπορείτε να σκανάρετε το OR code, δείτε το σχετικό βίντεο μέσα από την ιστοσελίδα της εταιρείας. εδώ:https://www.theodorougroup.com/el/nea/erga/sistima-automatis-taxinomisis-sti-speedex?utm_source=lnm&utm_medium=site&utm_campaign=onlinead1023

    * Εταιρική παρουσίαση στο έντυπο τεύχος Οκτωβρίου 2023. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ